Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

sanka74

Nálam a mach2-nél milisecond-ba kell...de átlehet állítani valahogyan sec-be is.legalábbis azt irja ha jól olvasom...

sanka74

Szia! Igen a motor lépését ez esetben.Elsőként ki kell számolnod hogy 1 mm emelkedéshez hány lépés szükséges.Ez nem lesz egyszerű feladat a 6,3 mm emelkedés esetében...meg van még áttételed is...
Ha jól gondolkodom akkor: 6,3/200= 0,0315
1/0,0315= 31,746031......... no ez a gond, mert ez egy végtelen szám lesz. Amennyiben jól gondolom akkor 1 mm elmozduláshoz ennyi lépés tartozik !!! áttétel nélkül!!! Ehhez jön még az áttétel ami ha jól olvaslak akkor gyorsító, tehát 31,740631x2,083333=66,126304

Ezt a 66-körüli értéket kellene beírnod a mach-ba pontosan, de ezt nem tudod megtenni mert annyi tizedesjegy lesz hogy csak na...Már maga az áttétel sem egészre jön ki, a menetemelkedésedről meg ne is beszéljünk...Ezt pontosan nem tudod szerintem beállítani.Remélem nem tévedek,ha igen javítson ki valaki..

sanka74

bocsesz!!elírtam,mert gyorsító az áttételed, ezért 31,74063162,083333=15,238234
Az előbb rutinból lassítóval számoltam,általában a motorra szokták tenni a kisebb átmérőjű kereket hogy finomabb legyen a mozgás..
Tehát 1 mm elmozduláshoz 15,valamennyi lépés kell.

000000000

Szia Samo!
Ha a motorod 200 step/fordulat típusú sztepper és un. egész lépésben hajtod, akkor egy fordulathoz a vezérlődnek 200 léptetőimpulzust kell kiadnia. Ugyanakkor, ahogy én értem neked 6.3 mm emelkedésű az orsód és 25/12-es gyorsító(!) áttételed van. (Áttétel= 2.08333., gyorsító). Azaz most egy motor körülfordulásra a tengelyed orsója 6.3X2.08333.) mm-tert (ez 13.125 mm) halad. A Mach3 tuning steps/per mezőben azonban az egységenkénti (nálad gondolom ez mm) kiadandó lépések számát kell megadnod. Azaz az esetedben :
200/(6.3X2.0833)= 15.283 értéket kell beírni a mezőbe.

000000000

bocs a Samo-ért való csatáért Sanka!

x4rhew5r3

A Step/mm értékét a következő képlettel lehet kiszámolni:

Step/mm = E * A / M
ahol:
E - a motor fordulatonkénti lépések száma
A - az áttétel a motor és az orsó között
M - az orsó menetemelkedése mm-ben

Ebben az esetben (gyorsító áttétel):
200 * (12/25) / 6.3 = 15,238095...

Ha 6-7 tizedest beírsz, az bőven elegendő, mert 1 méteren is csak mikron nagyságrendű hibát okoz. Nem valószínű, hogy ezt észrevennéd a mechanika pontatlansága mellett.

Ha mikrolépést használsz, akkor természetesen a 200 helyett a fordulatonkénti lépések számával kell számolni.
Szervomotor esetén az E az enkóder által 1 fordulat alatt leadott impulzusokkal kel számolni.

Ahogy Sanka74 mondja, ha lehet inkább lassító áttételt használj.

x4rhew5r3

Én is bocs...:)

svejk

És hogy még ennyire sem legyen egyszerű, szinte 100% hogy nem 6,3 hanem 6,35 mm azaz 1/4" az emelkedés.

000000000

köszönöm a válaszokat.Lehet ,hogy sveknek igaza van,ez a gravograph is700 mechanikája.Pontosan nem tudtam lemérni a menetet,mert trapéz két bekezdéses.Az egymás mellett levő menetek távolsága 3.15mm.Az áttétel is adott,nem megfordítható.

Csaby

Bocs, hogy belevau, de miért nem használod a Mach saját "Axis calibration"-ját? Nem kell semmit számolnod, megteszi helyetted a gép.

000000000

ezt a calibrationt nem találom

000000000

Szia Géza!
Ha a vezérlő félléptecses,akkor itt is meg a configban is meg kell adni,vagy ne engedélyezzem ?

Csaby

A főképernyőn Alt+6 -ot nyomsz, vagy a "Settings"-re kattintasz és a Reset fölött találod.
Először azt kérdezi, hogy melyik tengelyt akarod beállítani.  
Második kérdése, hogy hány mm-t mozduljon. Ezután megpróbálja lelépni és megkérdezi, hogy ez a valóságban mennyi volt.  
Leméred, visszaírod és máris megadja a valós értéket.  
Ha leokézod, beírja a beállításokba.

svejk

Csak itt már bevittél egy emberi tényezőt, ami valószínű nagyobb hiba mint az orsó saját hibája vagy linearitása. Viszont szíjas, vagy bowdenes hajtásoknál kifejezetten előnyös lehet ez a módszer.

Csaby

Mérni csak jobban tud, mint számolni! [#confused]