Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

65hfjjmj

Tisztelt Kollegák!
A Mach3 fordításának szerkesztése elkészült, ellenőrzése, lektorálása viszont nem történt meg. Kérem, ha hibát találtok, jelezzétek felém, hogy minél előbb javítani tudjam, mindnyájunk hasznára.

A PDF formátum mellett HTML-ben is elkészítettem a szoftverleírást, melyet a program futása közben, Internet Explorer-el, vagy más böngészővel lehet nézegetni, illetve gyors keresésre alkalmas.
Ha időm engedi, feldolgozom windows help formátumba is.

A „befektetők” közül, akit érdekel a HTML formátum, illetve a frissített pdf, kérem jelezze nekem, hogy meg tudjam adni a letöltés helyét.
Üdv. sasi

000000000

Gondolom olvastátok a leírásban, hogy a Mach3 képes a fóliakést irányba forgatni?! Ez remek fóliavágógépek építését teszi lehetővé![#eljen]

9m4pphea8

István,talán emlékszel még a Vágóplotter-ben #90-re.
Kiigazítás:Ott az M-kód természetesen G-kód, sajnos el lett írva.
Talán még annyi, hogy a funkció (Tangential Control) bekapcsolása után a G-kód vérehajtási ideje  meghosszabodik a közbenső számolások miatt.

000000000

Igen, igazad van, fel lett fedezve már! Én csak most olvastam (Magyarul) először ezt a funkciót![#vigyor4]
Érdemes lenne tesztelni egyszer (mondjuk a P2-vel, ott már helyből 4 tengely lesz)...

s5f8tmfv3

Ezt a fóliavágó tengely szívesen kipróbálnám [#finom].
Lehet hogy marhaság amit kérdezek, de nem lehetséges valami egyszerű egytengelyes vezérlést készíteni ami a P1-essel párhuzamosan működik? Gondolom nem kell túl nagy nyomaték a kés forgatásához, talán PWM sem, vagy nagyon macerás?

000000000

Mindent lehet, csak akarni kell! [#wink]
Mi nem foglakozunk ilyesmivel (már ott lesz a P2, ami mindenre alkamassá tehető)!

000000000

Szia Sasi!
Keringenek infók az elkészült magyarnyelvű doksiról. Mivel érdekel a téma légyszi megírni, hogy hogyan juthatnék hozzá jómagam is a Mach3 fordításához.  

65hfjjmj

Szia Géza!

Igen, elkészült a Mach3 dokumentáció fordítása, illetve a tördelése pdf, és HTML formátumban, de rövidesen egy újabb verzió fog megjelenni Bertalan István és gyermekei (Zsófia és Dávid) jóvoltából.
A 3. és 5. fejezetek nyelvi és szakmai hibákat tartalmaznak. Ezeket nem ők fordították, de újrafordítják. Bertalan István a fordítás lektorálását elvégezte, ugyanis Ő CNC, és CAD/CAM gyakorló szakember.
Én nem tartozom az eredeti „befektetők” közé, én csak társadalmi munkában szerkesztem a dokumentációt a hobby-CNC közösségnek. István üzleti ajánlatai között megtalálod a dokumentációt.
Üdv sasi

3ztiz2p39

Helló Sasi!
Engem érdekelne a HTML-es változat.
Kérlek keress meg magánban, nem tudom a címedet.  
Udv. Németh István (svejk)
     svejk01@fibermail.hu

000000000

Azért még az iránybaállás nem full-ra tökéletes! Idézet a Magyar leírássunkból:
4.10  A kés-irány vezérlése
Az A forgó tengelyt úgy konfigurálhatjuk, hogy elforduljon, azért, hogy egy késszerű szerszám az XY-síkon végzett G1 mozgás irányára érintőleges legyen. Ez megvalósítható fólia vagy textil vágásakor teljes mértékben vezérelt késnél.

Megjegyzés: A jelenlegi verzióban ez a szolgáltatás nem működik ívek esetén (G2/G3 mozgások). Az Ön feladata a görbéket G1 mozgások sorozataként programozni.

Persze lehet, hogy a legúlyabb változatban már az íveket is ismeri!

s5f8tmfv3

Azért ez is elég biztatóan hangzik, gondolom ha az ív kellően nagy számú egyenesre van bontva a különbség akár észrevehetetlen is lehet. Egyébként mit kell tenni ahhoz hogy a G-kód generálása során ne keletkezzenek G2/G3 parancsok? Az íveket már a CAD folyamán egyenesekként kell definiálni, vagy van valami más mód is?

5bzs27u7

Üdv mindenkinek.

Pár szokatlan kérdés, Mach letöltő hejen láttam egy ojan pontot ahol az XP-t be lehet hangolni optimálisra sima futás érdekében.
Létezik  Win2000-re is?
Sajna régi az alaplapom, nem csípi az xp-t.
Tud erről valaki infót? Vagy az xp-s beállítható 2000-re is?

000000000

Szerintem nagyrész általános windows finomhangolások vannak ott, így 2000-re is igaznak kellene lennie!

dg8n4i8x

Sziasztok! Szia Viktor!

Én már kínlódtam ezzel és azt tapasztaltam, hogy a leglátványosabb változást a processzorvezérlést elsődlegesen háttérszolgáltatásokra engedélyezem. Nézz körül a 2000-ben van e ilyesmi!  

Üdv!
Balu

3vv2btrhv

Sziasztok
Érintett vagyok a témában , nekem is 2000 - van .
Kicsit poriasabban fogalmazzatok !!
Tibor