Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Erre meg a legfapadosabb szovegszerkesztö is alkalmas.

kly

Nyilván jó wordpad is de nem ez volt a kérdés :)

A G68 G69 viszont nagyon bejött pont erre gondoltam. Most beégett örökre.
Én csak koca CNC-s vagyok ,évi 1-2 alkalom. Szinte nulla a tudásom. Eddig külső progival forgattam. G-code_ripper el.
Egyébként az ALT2-n is megtaláltam csak eddig nem tűnt fel.

köszönöm

bu0arb9jm

Szia,
a "vezérlő" képernyőn "nyomógombok" is vannak, amit egérnyillal aktivizálunk.
Pl. Start, Stop....
Minden nyomógomb indítható billentyűvel is. Nem  minden rendszernek van egere :)
Pl. a Start "v" billentyűbetű Scan:84, a Stop "s" betű Scan83  (Magi)

Ezeket szeretném most megváltoztatni...

bu0arb9jm

v...vagy a General Configban le van tiltva egy pipával a Hot Key's
:)

GPeti1977

A mach3 nál beállítható olyan kimenet mint az enable, de csak akkor aktív mikor dolgozik? Tehát Cycle Start-ra aktív, Stop-ra vagy vészstopra inaktív.

TBS-TEAM

József

4va4kwi

Sziasztok

Auto Z-0 nullt szeretnék a plazma vágóra készíteni. pokeys57e vezérlőt használok. A pluginban be van állítva a bemenet, a Mach3ban is. Az utolsó fülön is vissza jelzi az állapot változást a digitzer. De hibaüzenetet ad G31-re.
Valakinek van tapasztalata a pokeys kártyával?

4va4kwi

Megtalálta a Pulse engineben is be kellet állítani.

frob

Elsőként is leszögezném, segítő szándékkal kérdezek, másodikként pedig, hogy nem értek a mach3 hoz.

Szóval, hogy lehet megvalósítani, hogy sorosporton bejövő távolság adatokat, a mach3 G kód formátumban fájlba írja?

Feladat felület követés, pl az Y tengely halad 200mm , tehát egyenes vonalban halad, rajta a mérő eszköz ami veszi a tárgytávolságot, és vissza adja ezt mondjuk 0.01mm pontosan.

Minden 0.1mm nél jó lenne ezt letárolni G kód formátumban fájlban.
Azért hogy utána ezen a felületen az eszköz újra végig tudjon haladni, mint valami másoló eszterga :)

Gondoltam arra hogy van valami megoldás arra hogy szkriptet írni ami ezt megteszi, ha jól tudom VB ben programozható, de speciel nekem eddig nem volt rá szükségem, valaki esetleg jártas benne, esetleg van mintája amin el lehet indulni?

Előre is köszönöm!
R.

dtb

"Elsőként is leszögezném, segítő szándékkal kérdezek, másodikként pedig, hogy nem értek a mach3 hoz." ... vagyunk így páran :-)
Szóval, annyit kibogarásztam, hogy a getportbyte(address) utasítással lehet olvasni a portokat, itt egy neten talált egyszerű példa:
Open "c:\mach3\Dout.dat" For Output As #1 ' Open file.

For i = 1 To 10000
If (getportbyte(1021) And 1) <> 0 Then ' receive status register
inbyte = getportbyte(1016)
Print #1,inbyte
End If
Next i

Ez még akár működhetne is, de ismeretlen, hogy milyen formátumban érkeznek az adatok a portról? Egy poziciót lehet incrementálisan tárolni, vagy abszolut értékben, de egyikhez sem elég az egy byte, amit küldözget az eszköz a portra. Magyarul, tudni kellene az adatok formátumát, hány byte tárol egy poziciót. Ha ez megvan, akkor a 2,-3,-4,-x darab byte értékéből megvan a pozició, ahhoz gondolom elég hozzá tenni a "G1" + pozició és ezt letárolni.

svejk

A keresőszó: Autoleveller

svejk

De úgy rémlik a mach3-ban már helyből tartalmaz egy ilyen segédprogit ami a G31-et és a tapintó bemenetet használja.
El kellene olvasni a manuálját.

frob

Köszönöm hogy válaszoltál(tok)!

Íme a mérő eszköz
Úgy látom az eszköz képes ASCII ban is kommunikálni,
és valami ilyesmi lenne a feladat

csak nem kézzel mozgatva, mert akkor ügye rögtön megvan a hossz is...

R.

c2hx7aev8

Üdvözlök Mindenkit!
(Mach 3 guruk figyelmét kérném elsősorban)
Van egy fémipari cnc megmunkáló központom.Mivel van faipari végzetségem és a családban van egy nagyon jó asztalos vállalkozás,ezért vettem egy faipari cnc portálmarót.
SCM Pratix N12 a tipusa.Minden komponense külön-külön is eléggé minőségi,de egyben ez egy nagyon erős csomag.
Viszont a vezérlőjével nem vagyok kibékülve(xilog plus).Az a bajom vele,hogy beépített null pontok vannak benne-8 db,amit a plc-ben kell kiválasztani,hogy melyiket szeretnéd használni.(az asztal 4 sarka,illetve lentről felfele vagy fentről lefele számoljon).Az a bajom vele,hogy ha pl Z0-nál síkol,akkor a kijelzőn nem Z0-t mutat,hanem tök mást.Következetesen mutatja a helytelen adatokat mindhárom tengelyen,miközben mérethelyesen legyártja az alkatrészt.
Szeretném lecserélni Mach 3-ra ,ehhez keresek szakembert.A gép a Törökbálinti Mechanikai Művekben van.Egy eléggé képzett fémipari szervízessel beszéltem erről a dologról(Ő sajnos nem vállalt,mert a Mach 3 -hoz nem ért),és szerinte -mivel jó komponensekből áll  a gép,szerinte csak illeszteni kell és egy hajtáskártyára lenne szükség,de valószínűsitjük,hogy ennél kicsit összetetteb lesz a dolog
CSatolok pár képet,privátban tudok küldeni többet is.
Ha valaki úgy érzi,hogy képes a gépet Mach 3-al működésre bírni,az kérem írjon rám vagy hívjon.
Szép napot Mindenkinek!

frob

Hát ezt a komoly gépet ne mach3 -al butítsd, inkább uccnc,
viszont nézd meg hogy a mostani szervó meghajtók tudnak e step dir vezérlést fogadni...

scm faipari cnc van a közelemben, tényleg eléggé korlátozott a kezelő sw...
uccnc-vel szárnyakat fog kapni, viszont rengeteget kell madzagolnod és szkriptelned hogy megkapd az összes mostani funkciót

lehet érdemes megkérned az uccnc-s emberkéket hogy segítsenek benne... hazaiak, szóval könnyen elérhetőek később is

R.