Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ahogyan látni az ábrából is, a 0°=előre az X mentén, 90°=Y mentén felfelé. Kézzel mozgattam az A tengelyt ilyenkor egy teljes 360°-os fordulatokat tett (persze kézzel a kijelzőbe bele lehet írni fokokat, de így is nehézkes lehet a 0°- korrekció, egyszerübb lehet kézzel a kést irányba tekerni meló előtt, kikapcsolt motortáppal)!

Motoros

Akkor a kapcsoló megspórolható, viszont kézi irányba tekerés pontosításához valami trükköt ki lehetne találni. Egyszerű volna ha a kés ofszetes lenne (zongorakerék) de itt nulla hibájú kés kell ..
Tisztára felizgatott ez az egész, pedig pont ma próbáltam ki az önbeállós forgató nélküli késemet ami szuperűl működik.

Motoros

Az A tengely motorjának tengelyének kétvégűnek kell lenni, és a tulvégén egy skálázott tekerőgomb megoldás lehet. Csak a kés befogónak olyannak kell lenni hogy a kést egyféleképpen rögzítse (pl legyen egy lapolása)

000000000

A gyári gépemen pozicionált a kés és szervós így nem kell beállítani.
A léptető motorosnál sem lesz probléma, szemre is be lehet állítani.

Motoros

Mielőbb össze kéne dobni valami működő demo példány és letesztelni élőben

000000000

Szerintem se! Ha a kés hegye elég közel van a tengely vonalához, akkor a kis esetleges szög hiba nem lehet túl kritikus. Egy nagyobb mutató a tengely végén (ami a kés vágási irányába mutat), elég pontos beállítási lehetőséget adna a kézi tekerésnél (az X síkkal megeggyezően kellene betekerni)!

000000000

Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy lehet az Y tengelyemet hajtó motrort egy adott sebességgel forgatni? Spindle port-ot már beállítottam, de nem forgatja, S10-es parancs utábn sem. Kérlek segítsetek...

HJózsi

Y tengely állandó sebességgel adott pontba majd vissza 0-ba , pl 40mm/perc, Y 150, egy megoldás G kóddal :
G1 Y150 F40
G1 Y0

Spindle Mac3-ban PortsandPins -> Motor outputs -> Spindle enable pipa, portokat beállítani, lehet, hogy a Step Low Active-t ki kell pipálni ( vagy fordítva ) ...  Motor tuning-ban a Spindle-hez a megfelelő értékeket beírni...

000000000

Kicsit méregettem a szkópommal a Mach3 (V3.00) időzítéseit a Motor Tuning beállításai és a Sherline fügvényében:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/UT2025B/PreChange.jpg" border=0>

Step impulzus Sherline OFF módban:
Beállított - tényleges:
0..3 - 3.2uS
4 - 3.8uS
...
30 - 24.8uS
Az impulzus szélesség stabil.

A Sherline alapból 23.2uS-ról indítja és csak 20 felett emelkedik tovább
Pl:
5 - 23.2uS
30 - 30uS
Az impulzus szélesség NEM stabil.

DIR PRECHANGE változásai:
A Sherline mode 23.2uS-ra állítja a Dir előfutását!

Sherline nélkül:
Beállított érték - valós előváltás:
0...3 - 22.8uS
4 - 26.8uS
5 - 28uS
...
8 - 31.2 uS (ez a max érték)
9 - 23 uS!!! (vissza vált alapra innentől)
10 - 23 uS...

bmejdz9nu

Most megnézhetnéd amit régen írtam... az impulzusok közötti egyenleteséget 25 Khz-ig és felette... Az az a kimenteti stabilitásokat...
Esetleg a WinPCNC-n is...

000000000

Kiagyalok valami használható mérési stílust erre...

svejk

A MiniLA-on jól látszik az egyenetlenség, belinkeltem anno.

HJózsi

Valami ügyes mérési sorozat kellene (sorozatfelvétel...), mert egy ablakban túl sok pulzus nem fér el úgy, hogy kiértékelhető is legyen ... Valami enhanced driver test kellene ami nem csak 25kHz-el lövi a pulzusokat ...

dg8n4i8x

Ha már a mach3-nál tartunk... Az új mach-ban hol lehet a kézi mozgatás sebességét belőni? Én rátelepitettem a régire így megmaradt a beállítás de most telepítettem egy másik vinyón az újat, és csak maxi gázon megy... A réginél a diagnostics-ban volt, de most ott nincs... Vagy csak kiszúrja a szemem és azért nem találom...

000000000

Hírtelen ezt találtam ki (nem biztos, hogy értelmes...):
http://www.hobbycnc.hunbay.com/UT2025B/Freki.jpg" border=0>
Néztem a freki ingadozásokat stabil előtolások alaklmával (fix mozgatások, nem billentyűzetről)!

Néhány adat (Sherline off):
Alap freki [kHz]- ingadozás [Hz]:

Kerner: 45 kHz:
5 - 80
10 - 73
20 - 36
40 - 33
44 - 55

Kerner 75 kHz:
44 - 92
66 - 55
75 - 1.13kHz !!!