Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

HJózsi

HJózsi

Release 3.00  

-- CV Angualr algorithm changed to allow for better CV operations.
-- Safe_Z with Scaled axis repaired.  
-- Lazycam optimiser/ cleaner rewritten for better auto-chaining and import control.
-- MachLobe changed to repair problems in lobe selection
-- Brains repaired for tCP address bit only settings.

svejk

Lehet most már jók lesznek a Constans Velocity-nél a sarkok????

000000000

[#felkialtas]Kipróbáltam a Tangential Control-t (késforgatósdit)!
Működik, de...
Érdekes dolgokat tapasztaltam amiről semmi infót nem találtam a Magyar leírásunkban! Valóban működik az A tengely, ha bekapcsoljuk a Tangential Controlt (az én felületemnél a Beállítás panelen, alul, középtályt). A leírásnak megfelelően megadható a max szögeltérés amit még forgatva lekezel, felette kiemeli a kést - beforgatja - majd visszaszúrja és megy tovább (ez tökéletes)!
De ami érdekes és nem értem miért így van megoldva, hogy a forgató üzemmódban az A tengelyre vonatkozó beállítások (motor tuningban) csak a felbontás (step per) vonatkozik! Sem a max sebesség, sem a gyorsulás nem innét lesz véve!!! Nem tudom honnét veszi, de nem állítható, fix és elég gyors (de megy jól)!
Ami viszont fontos, hogy a Step per itt step/fordulatot jelent (egy kör teszttel szépen lehet tesztelni a 360°-os fordulatokat)! Az A tengely kijelzője ilyenkor a fordulatot mutatja (1= egy teljes fordulat + irányba)!
Ami viszont mindennél érdekesebb, méréseim szerint (ami korántsem nevezhető pontosnak), kb. 3°-onként lépteti a motort, a Vezérlőtől függetlenül! Tehát eléggé darabosnak tűnik. Nagy gáznál ez nem is feltünő, de lassú sebességeknél eléggé!
Teljesen mindegy milyen áttétellel kapcsoljátok össze és milyen mikro-step vezérlővel, akkor is fix 3° lesz a legkissebb szögelfordulás késforgatáskor (persze a motor+vezérlő+áttétel legalább <3°/Step legyen, mert külömben még rosszabb lesz a kompenzálás)!
Mivel a motortuningban egy kés-körbefordulásra kell megadni a Step számot, ezért az áttétel tényező teljesen kiesik (próbáltam 1/2, 1/4, és 1/16-od módokat is, mindegy)!
Azt várnánk, hogy szép folyamatos a kompenzálás, de nem, darabos (kicsit). Lehet, hogy a gyakorlatban ez a 3°-os törések, nem olyan kritikusak, viszont a kompenzálás nagyon gyors (kell a jó motor és vezérlő, nehogy impulzus vesztés lépjen fel)! A tesztel Mach3 Verziója: R2.2.

000000000

Tangential Controll:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Tangential.jpg" border=0>
Működik!!!

000000000

Most akkor jól működik, vagy 3 fokonként lépteti egy körnél.

000000000

Mint ahogyan írom, 3°-onként (kb.).

000000000

Úraim!
Letöltöttem a legujabb R3.00-ás Mach3-ast és lás csodát! A forgató teljesen átalakúlt és a lentebbi hibákat kijívtották, sőt a konfigurálását is teljesen megváltoztatták és a kijelzése is megjelent!!![#eljen]

svejk

És a C.V. mód? Tudod sarkok...

000000000

[#felkialtas][#felkialtas][#felkialtas]R3.00 (és gondolom majd felette is) esetén a lentebbi leírásomat felejtsétek el!!!
R3.00-ban a Tangential Control-t bekapcsolva az A tengely forgatónak bebillen (lásd a General Setup A-Axis is Angular opciót)! Teljes mértékben érvényes lesz rá az A tengely motor tuning beállításai (minden)!
A Step per itt most az 1°-ra (kés fokra) vonatkozó Step-ek számát jelenti (nem a teljes körbefordulásra)! Mind a max. sebesség, mind a gyorsulás szögsebességben értendő (jó nagy szám kell ide)!!!
A kiemelés és a magasság mint lentebb (ez változatlanúl jól működik)!
Az A tengely kijelzője mostmár fokokat jelez ki!!!
Forgató esetén megjelenik a kés irány monitora:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Mach3/Forg1.jpg" border=0>
0˙-os irány az ábrán és az A tengely kijelzőjén.

http://www.hobbycnc.hunbay.com/Mach3/Forg2.jpg" border=0>
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Mach3/Forg3.jpg" border=0>
stb...

Minden irány kompenzálás az adott G-kód végrehajtása előtt történik, így ha a "körünk" vonalakból áll, akkor darabosnak tűnhet, de ez a kör darabossága miatt van! Kör interpolációs G-kód esetén szép folyamatos.

Ezekkel a módosításokkal már kihasználható az áttétel, vagy a mikro-léptetéses hajtásmódok (mikro-léptetés esetén a kés mehet közvetlenül a motor tengelyére is)!
[#buck]

000000000

Azt még nem teszteltem, de megnézem...

000000000

Szuper!!! Tényleg jól működik.
 [#worship][#taps]

000000000

Koszonjuk a nép nevében!!![#worship][#worship][#worship][#taps][#taps][#taps]

Motoros

Ez tényleg szuper...kösz.
Viszont itt már mindenképpep erre a tengelyre fel kell tenni egy ref kapcsolót vagy különben meló előtt kézzel kell valamilyen irányba belőni ami nem túl szerencsés meg nehézkes is.
Ezt a "0"-t valahogy kelibrálni is kell egyszer.

000000000

Ez jogos! Szemre a kis szögeltéréseket nehéz észre venni.