Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

Mit kell beállítani hogy forgatóra generált szerszámpályát normalisan mutassa a mach?

D.Laci

z2a2u8wf

Köszi
Most már az a gond hogy negatív szerszámpályát látok

J-Steel

Nem tudom emlékeztek-e az előzményemben található hozzászólásara. Az volt a bajom, hogy léptetőmotorral a tengelyt forgatva az indikátorórán lévő érték nem annyi volt, mint amennyire számítottam. A hsz-ben volt egy táblázat el eltérésekről.
 Azóta teszteltem a rendszert másutt, és kiderült az oka.

1. Az indikátoróra amit használtam nem mér pontosan. Van a mágneses tartóján az óra megfogásánál egy rugós rész, ami bezavarhat. Illetve az egész olyan instabil. Erre akkor jöttem rá, amikor optikai lineáris jeladót tettem fel az egyik tengelyre, és a két eszközön mért értéket összehasonlítottam. Az indikátoróra sajnos így pontatlan.

2. Az újonnan tesztelt gépen a trapézmenetes tengelyen van 0,16 mm holtjáték. Amikor a pozíciószabályzónak megmondtam, hogy hova menjen, az elindította a motort, majd amikor elért a célhoz túllendült, és amikor visszafelé akarta mozgatni a tengelyt, a holtjáték miatt már nem tudta kompenzálni. A visszafelé mozgás a holtjáték tartományába esett.

Ez utóbbi az én hibám, mert nem tettem a szabályzóba differenciáló tagot, így ha közeledik a cél, nem lassít, hanem picit mindig túllendül. Ezen majd még dolgozom.

De a lényeg az, hogy az első pont miatt nem is tudom mérni a valós távolságot. Erre ki kell találnom valamit.

Pali79

Az első ponton könnyen tudsz segíteni, veszel normális műszert állvánnyal. Minél kevesebb mozgó része van annál jobb.
Léptető vezérlésnél fontos a normális gyorsítás és lassítás. Ezek szinkron motorok, ha a forgó rész nem tudja követni a tekercseken váltakozó áramot, megáll. A legtöbb esetben előforduló hiba, hogy túl hirtelen kellene elindulnia, de csak sípol.

Pali79

Ismeri valaki ezt a vezérlőt? Mennyire megbízható?

000000000

Szerintem jó. Nem kis cég a lolette.
2, 200lhz az jó teljesítmény
3, Van bőven ki és bemenet.
Nem néz ki bóvlinak én biztos megvenném ha jó árban lenne.

Pali79

15-20 között van attól függően hogy hol veszed.

2am4nwzib

Sziasztok
kérdés ---használ valaki Powermill szoftvert ?
MIÉRT! kerdem , keszitettem egy 4 tengelyes cnc-et és szeretném használni a Powermill 2010  , de nem tudom  az ,,A,,tengelyt  generálni  Mach3-ra ( probaltam fanuc0M ) .
Kaptam egy postproceszort ,,Generic_rotaryX axis ,,   megnyitni nem tudom( ez egy PMPTZ formatum zippelt ) az en PmPost 4.5 0 progin .
Segitene e valaki közületek ?
Szabadon letölthető

[

borvendeg

Sziasztok!
Mach3-ban hogyan tudok billentyűkhöz funkciókat rendelni.
Gondolok itt arra hogy a num pad nullás gombjának megnyomására Jog módot váltsak.(pl:OEM205)

Több helyen olvastam hogy használj num padot mert a gombokat "egyszerű" konfigurálni, de sehol sem találom.

üdv.

3pka0vftd

űdv, holt tudom beszerezni a mach3 progit ?  ha lehet ilyet kérdezni.

Pali79

Hát már miért ne lehetne ilyet kérdezni? Mach3

Pali79

Config > System hotkeys

J-Steel

A fórumtárs által linkelt oldalon van egy olyan link, hogy
"3.043.066 demó verzió letöltése"
 A demo verzió 500 soros G-kódig működik. Elméletileg hobbicélra az is elég.

Pali79

Az Ebayen lehet venni 7-10.000.- között állítólag full verziós licenszet, de van 40-ért is, itthon meg ugye 52. Nem nagyon értem ezeket a különbségeket. Illetve lehet venni szintén kínai léptető vezérlőket amihez szintén adnak. Én vettem évekkel ezelőtt egy 3 tengelyes "kék" vezérlőt. Ahhoz adtak egy CD-t amin rajta van a Mach3 és nem demo verzió.