Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

robroy007

polár koordináta rendszer

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0027_GED1/images/GED117.png" border=0>

ahol nem xy van hanem szög és sugár

robroy007

gyakorlatilag a kérdésedre a válasz: igen

a cam megadja a G kódban a tengelyek értékeit a vezérlő pedig mozog a két pont között  

a mach is képes erre igaz csak 3+1forgó tengelyre néztem meg  
de amint valamelyik koordinátaa érték ugyan azt a kezdő és vég értéket kapja (lásd a példa képen a Z nem változik)  

kicsit elővettem ismét a mach-ot hogy ne legyen ennyire "szabályos" a feladat amivel nézem
+90° 0° -90°  
hanem  
+90° 0° -80°  

az látszik hogy nem az A tengely pillanatnyi értékével számol a program hanem a két végső érték között a a legrövidebb mozgást végzi el

konkrétan a minta képlet alapján a Z összesen csak a 10°-hoz tartozó mozgást végzi el míg az X tengelyt végig számolja ahogy kell  

mindjárt alkotok hozzá valami ábrát

robroy007

http://kepfeltoltes.hu/151215/1326606527N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

A+90 A0 vagy A0 A-80° között utasítással a zöld ábra szerint mozog szépen ahogy a szögfüggvények szerint kiszámolhatjuk

viszont ha A+90-től megyünk egyből A-80-re csak az abszolútérték különbségeket veszi figyelembe és a piros nyomvonalon mozognak a tengelyek

Béni

Sajnos, az nem fog menni.
Javaslom, nézd meg egy valódi 4 - 5 tengelyes szerszámpálya generálásra alkalmas CAM program pálya-választékát, a műveletek beállításait!
Nem véletlen az, hogy több kis szakaszra van bontva egy művelet is. (Itt a példád már rá is világít az egyik okra.)

robroy007

muszáj leszek valószínű azzal megoldani

juh0557j0

Sziasztok!

Meg lehet jeleníteni a képernyőn egy olyan számlálót, ami azt mutatja, hogy az alprogram eddig hányszor futott le?  Kell futtatnom egy olyan programot, ami több százszor hajtja végre az alprogramot és ki kellene jelezni, hogy hol tart éppen.

robroy007

felidéztem a középiskolás trigonometria tudást

és nem vészes az 5d tengely korrekciók matekja!!!

excelben lemodelleztem az egész képletsort 3d tervező progiban pedig a geometriát is ellenőriztem  

csak vezérlő program kéne ami tudja kezelni[#rinya]

(egyáltalán nem bonyolult)

a képlet írásba már csak olyan extra dolgok kellenek max ami a tengelysíkok elhúzását kompenzálja

pv5iuhiks

Jó estét mindenkinek
Szeretném kérdezni a Mach3-mat hol tudom leszedni
Előre is köszönöm

Gyati

pv5iuhiks

Köszi szépen  
Bocsi még KEZDŐ vagyok

hostya

Vagy http://artsoft-cnc-software-inc.software.informer.com/" TARGET=_fnew>innen ha különböző verziókat szeretnél..

Béni

Továbbra sem értem, hogy pontosan mi a célod.
Viszont a trigonometria elegendőnek tűnik hozzá. [#nevetes1]

robroy007

Hát működő sok tengelyes mozgás  

De a mach nem úgy számol ahogy ehhez kéne  

Béni

Miből - hogyan - mit ...
Ez a folyamat nem tiszta.

tibs

A 222-es DRO-t kell valahova kitenned.
Az alproram végére meg be kell irnod hogy G4 P0 egyébként nem pontosan frissiti DRO-t.