Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

w0hgtwf3w

Ahh... 5 tengely vezérlése.
Az jóóó kis feladat, T45 szerint egy nagy misztikum, és otthon megvalósíthatatlan dolog.
Én is nagyon szeretnék már egy olyan progit találni amivel G-kódot lehet generálni 5 tengelyre.
Az én meglátásom szerint több adat bevitele után már nem olyan nagy probléma a generálás.
Ami fontos a forgótengelyek forgásközéppontjának távolsága a szerszám hegyétől.
De szívesen olvasnák erről bővebben.
HA valakinek van erről bármi valamije bátran ossza meg

zoli0302

Szia !
Van egy gibbs cam nevű program ,tudja az 5 tengelyt, sajnos annak ellenére, hogy úgy kezdődik a leírása, hogy extrém egyszerű a használata ,semmire sem mentem vele....
Azért Te megpróbálhatod.

w0hgtwf3w

Köszi !
Utána nézek.

8kakgh7c

Szia Béni !

Én nem szeretném túl komplikálni a dolgot, ezért is kérdezek itt a fórumon, és kértem segítséget.

Sajnos még nincs a kezemben ez a szerkezet csak alku tárgya és ezért kérdeztem (kérdezem) aki tud segíteni az írja már meg, a véleményét hogy egyáltalán megvegyem-e !

A működéséről pár sort tudnátok írni ?
Mi érzékeli hogy melyik szerszám hol van, és oda vissza forgatást honnét tudja mikor mit és meddig csináljon, ha a MACH3-ra nincs rákötve a vezérlés.

Egyáltalán ez a EMCO szerszámcserélő mit tartalmaz belülről ?

Elnézést ha rossz helyen teszem fel a kérdésem.

Lehet hogy mást is érdekelhet. :)

Köszönöm a segítségeteket !

pv6cdvuc7

Köszönöm Csewe a válaszod!

xfg6v697j

Az a szerszámcserélő egy kilincses mechanika.
A cserekor tul kell fordítani a tényleges pozíción,majd visszafordítani,hogy ráüljön a killincsre.
A befordíításnál teljes tápfeszt kell adni neki,majd a visszafordításnál féltápfeszt,és az rajta is keilll hagyni.
Egy relé segítségével simán lehet haszálni a mach-al.
A szerszámpozíciinálást időzítővel oldják meg,ami a mach-ban nem gond,én illeszrtettem már mach-hoz ilyen szerszámcserélőt.

guliver83

És gondolom meg is szeretnéd itt osztani a bekötését működést egy ilyen forgatónak.
És hogy milyen elektronika kell egy ilyen DC motorhoz .
[#worship]

guliver83

És gondolom meg is szeretnéd itt osztani a bekötését működést egy ilyen forgatónak.  
És hogy milyen elektronika kell egy ilyen DC motorhoz .  

Motoros

Ahogy Csewe írta ha a szerszámpozicionálást időzítővel oldod meg akkor semmi nem kell csak a tápfesz meg a morse kontaktusos relé. Ilyenkor persze nincsen visszajelzés hogy valóban ott van e ahová küldtük. De ez is stabilan működhet.
Az elegánsabb ha a beépített optokapuk  ...4 bites... is használva vannak.
Na ilyenkor már szoftveresen is kell valami makró meg a bemeneted is megcsappan.

robroy007

Szia Béni!

kihívás amit, ha sikerül akár kollektívan is legyőzni a tudásért megéri a szenvedést

igazából azt szeretném elkerülni, hogy CAM oldalon kelljen a tengelyek vezérlésének kinematikáját lefedni

nincs hozzá programom, de létezik

jobban tetszene ha a mach oldalán tudnám kimatekoltatni a szükséges szimultán mozgásokat

nézzük például ezt a fej elrendezést
http://kepfeltoltes.hu/151212/maxresdefault_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

guliver83

A bemenet az lenne rá, de hogy mi kép kell megoldani ez itt a kérdés.
8 szerszám mennyi OPTO a tengely végére kell 8 osztású tárcsa ez lenne itt a kérdés.
Mert egy hozzá nem értő, ezt nagyon de nagyon nem tudja .

8kakgh7c

Köszönöm a válaszod !

Bővebben esetleg kapcsolást tudnál-e mondani mutatni ezzel kapcsolatban hogy a MACH3-ra a 4-bites kódolást hogy oldjak meg ?
Tetszik az ötlet és szerintem ez lenne a legfrappánsabb és a legstabilabb megoldás.
Igaz ismét bonyolítjuk a dolgokat, de...  

Minden nemű ötletet szívesen veszek !

Motoros

A forgató tengelyén van egy tárcsa ami a 4 optokapu közül letakarja hol ezt-hol azt, hogy minden poziciónak más más legyen a kódja.
A többi már a Mach vagy egyéb szoftver dolga.
Az áramköri részleteket Tibor45 megmondja ha akarja, keresd magánban, mert mostanság kerüli a fórumot.

2vkx6unz

Tibort csak az elv miatt keresse meg a Mach3-t nem szereti...

4 pozícióhoz elegendő 2 optokapu...

guliver83

Most ha két opto van az aszt jelenti, hogy 2 bemenet a Mach3 felé és ha 8 szerszám kell akkor 4 opto és négy bemenet a Mach3 felé?