Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Ezek a felvetéseid jogosak, és nem is tudok rá érdemben válaszolni.
Sajnos engem is zavar, de mivel eddig csak gyengébb progikkal találkoztam ezért elfogadtam.

000000000

"Mach3-al pedig nem  
szeretnék foglalkozni" írod.
De hisz ez a Mach 3 fórum!

000000000

Ezek csodálatosak, de mekkora volt közben
a maximális kimenő freki a porton??
Mert 10 Khz alatt szinte soha nincs baj...
Ugyanezeket megnézted nagysebességű változatoknál is?

D.Laci

"A problémák ugyanis 20 kHz fölött  
kezdődnek még a HI-FI-ben is, nem hogy a  
CNC világában:)."
"  
25kHz-ig mentem elsö körben aztán 35 majd 45 kHz-ig semi romlást nem tapasztalok a grafikán.
Ezeket csak a mach3-ban futatam a te beállitásaiddal x:100 y:100 z1000.

"Ha ugyanis X4 üzemmódban nyomultok a  
szervotokkal, akkor az 2000 step/ford  
pillanatok alatt kemény feltételeket szabhat  
n max közelében."
Az esztergámat x4 üzemmodban hajtom 25kHz-en de néha lassú, olyankor vagy 45kHz-re álitom a Mach3-mat vagy a vezérlőt állitom átt.

svejk

Tibor45!
Kérlek másold be ide is a nekem küldött NCtest2 file-t ,hogy mások is tudják ellenőrizni ugyanis jelentkezett az a bizonyos 0-ra visszaállási  hiba.
Mégpedig az X tengelyen nem ment vissza 0-ra hanem +0.03-on megált a G-kód végrehajtása után.  
A kijelző és az impulzus számláló szerint is. setup: 100imp/mm  
jelentkezett 100mm/percnél és 10000mm/percnél is.
Az érdekes az hogy csak a mach3-nál, a mach2-nél visszaáll pontosan. Mivel eddig csak a kettest használtam ezért elképzelhető hogy beállítási hiba, és ezért jelentkezett a melóhelyemen este is a 0-ra visszaállás problámája.
Kérem aki teheti futtassa le.

svejk

Bocsi, hogy belekotyogok de mielőtt vita lesz belőle csak a mellébeszélések elkerülése végett
igaz hogy a vezérlő tudja az encoder jelét négyszerezni de ez egyben vissza van osztva a vezérlőben 4-gyel.  
Tehát gyakorlatilag 500 encoderrel kell számolni, és annyira is kell állítani a mach-et  
vagyis 1 fordulat 500 step jel.

000000000

Üdv!

F5000 -re volt beállítva( ez pont 60kHz az alábbiakban leírt beállításokkal) és maximális gyorsításra, 1250 mm/sec^2, ez 4mm-en gyorsít fel 60kHz-re! 2 sec-ig 60kHz-en fut és 4mm-en lassít le 0-ra.
Szóval a 10mm-es tesztekkel bőven 10kHz felett voltam...
Szóval kihuzattam rendesen :))

000000000

Aki ennyire elégedett, kikapcsolt vezérlő
mellett legyenszíves írja már be a motor
tuning-ba mindenhova (X, Y, Z) felbontásnak az
1117/mm-t, és mondjuk F3000 4000 5000 6000....
sorozattal kínálja meg a Mach-ot. Kijelzők
0-ról induljanak, oda is menjenek vissza a
program alapján vagy valamilyen kerek egész
számra. A futás után a szám, és közben grafika
is ok? Vajon hol a határ mégis?

D.Laci

Nálam 4-szerezve van igy 2000step/ford.
Áttálitotam 500 step/ford-ra de ugy nagyon gyors, és relative jóval kisebb a felbontás (250 step/mm) azt hiszem az aranyközéputat választom majd...

3vv2btrhv

Azonban amint növelem a pályamenti előtolás értéket,  
el kezd "rosszalkodni", és beindul a véletlenszerű  
pozíció tévesztés, ami a kijelzőkön is megjelnik,  
és a porton is detektálható.  
20 KHz step jelnél már nagyon vadul, több tizedet  
téved, 25 KHz-nél több mm-t!!!
lehet hogy mégis van benne valami ami megakadájozza az ipari termelést ????
tibor

000000000

Töltsd fel a teszteket légyszi a File tárba, és
akkor bárki elérheti.

000000000

Lehet, hogy Tibor verziójába építettek egy randomgenerátort :)

svejk

Boccs akkor nem szóltam azt is csak halkan.

e3h0cv4ph

Szia Tibor.
Lenne egy kérdésem.  
Legutóbbi mérésed alapján azt gyanítod, hogy a Mach-nak az interpolátora rossz, ha jól értelmeztem. Az én tudomásom szerint az interpolátor számítja ki pl. a kör X,Y koordinátáit a megadott adatok alapján (javits ki, ha tévednék). Namármost korábban viszont azt ítrad, hogy egy négyzet tesztet csináltál aminél jelentkezett a hiba. Viszon egy négyzet bejárásához nem kell az interpolátornak szinte semmit számítania, hiszen egyidőben csak egy tengely mentén mozdul el és csak egyenes vonalba. Ez a két dolog nem vág össze.
Akkor most a négyzet tesztnél is van hiba vagy csak a kör tesztnél?

Laci: Milyen sebességű a géped amin a Mach-3 fut? Szerintem Tibornál ezzel lehet a baj, pláne, hogy a hibák véletlenszerűek.
Üdv: TT

svejk

Akkor inkább ide bár kicsit hosszú lesz.
Szóval az alábbi a mach3-asnál nem megy az X tengely vissza nullára (kijelzés szerint sem)
Mach2-nél jó.
G90 G0
X40
Y30
G1 F1300
Z-2
Y40
X20
Y20
X40
Y30
G3 X40 Y30 I-10 J0