Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Trapista! Ez egy remek történet, hozzászólás,
nagyon is idetartozott. Sajnos akinek címezeted,
valószínűleg nem sok tartószerkezetet méretezett
statikailag lehajlásra, veszélyes  keresztmetszetre,
ehelyett inkább demagógozik, optózik. Persze
megértem én ezt, aki(k) egyáltalán összeveti
az oszcilloszkóp és mérőóra használhatóságát,
mi mást is lehet várni.:)

000000000

Üdv,

Olvasd el a "demagógia" fogalmát a wikipédián, vagy akárhol. Az idézetben pont ez történik. A két dolognak semmi köze egymáshoz, az hogy pontos-e a MACH- vagy hajlik-e a Mechanikát, ugyanekkor az érzelmekre hatva próbálod a mechanikai torzulást a MACH ellen felhozni. Nevetséges :)

000000000

Attól, hogy a Mechanikát torzul akár 1 centit, mi köze van ahhoz, hogy a MACH 100 helyett 82 jelet ad-e ki, légyszi ezt magyarázd el nekem, mert ezt sajnos nem igazán értem.

000000000

Valami nem stimmel ezzel a fórummal, szó végi d betűket t-re cseréli :)

Egy próba:  

babád papád ... na kíváncsi vagyok :)

000000000

Na most meg nem :)

000000000

Már a felvetéseimet sem érted. A tizedmikronos
felbontású kijelzőnek a műszaki értelmét
nem látom ennél a programnál akkor se, ha
tökéletes működik. Ugyanis van mechanikai
merevség, hőtágulás is a világon, az adott
gép felbontásáról nem is beszélve. Ha
valakinek van egy százados felbontású gépe
(már pedig Hobby és félipari gépeknél eredőben
még ettől is rosszabb a valóság), akkor mi a
rossznak is látom a tizedmikronokat??
Rosszul működő programnál meg de pláne igaz ez
a kérdés, hiszen az éppen akkor elcsalt
tizedeket esetén is a pofámba vigyorog a
tizedmikronos kijelzője a monitoron.
Javaslom kedves barátom, hogy álljál oda egy
esztergagéphez, és esztergáljál egy megadott
átmérőt 1 század mm tűrésmező szélességgel.
Utána majd megtanulod tisztelni a gyártási
végeredményben elért 0.01 mm pontosságot.
De ha Te szereted bámulni a teljesen fölösleges
és értelmetlen tizedmikronokat is, hajrá.

Én a magam részéről ezt a témát lezárom.
Köszönöm Mindenki segítő szándékát, akik
pedig a bizonyos esetekben előforduló,
mérőórás, és port teszt mérésekkel is igazolt
Mach téves alapjelkiadási jelenség létezését is
vitatják, és ehelyett teljesen meddő és
értelmetlen vitává kanyarították el ezt a
dolgot (nem jól mérek, miért kritizálok, stb..),
nos azokkal nem tudok egyetérteni.

Ahogyan időm  és energiám engedi, folytatom
ennek a jelenségnek a kiderítését, az
eredményekről beszámolok majd.
További szép napot, kellemes nyaralást kívánok
Mindenkinek!

D.Laci

" A tizedmikronos  
felbontású kijelzőnek a műszaki értelmét  
nem látom ennél a programnál akkor se, ha  
tökéletes működik."
Az én "elmleti" felbontásom 1133.8582 step/mm igy néha jó ha van néhány tízedesjegy...
Ha zavar a kijelzö akor azt szabadon konfigolhatod, ha jol emlékszem a TCNC és más DOS-os progik is 5-6 tízedesjegyig kijelzik.
" Ugyanis van mechanikai merevség, hőtágulás"
Ebben egyet értek veled ezt korábban már én is kifejtetem valemelyik topikban.

000000000

Tibor:

Ahogy DLaci mondja, szerencsére ezt a MACH-et igazi programozók fejlesztik, modulokba struktúrálva, ami nagyon profi csapatra vall. Ha te csak a centimétereket vagy esetleg métereket szeretnéd látni és sima fekete hátteret, DOS-os fapados kinézetet, azt is meglehet vele csinálni igazán egyszerűen a képernyő szerkesztővel :)

Egyébként nem ez volt az eredeti téma, de te összemostad a két dolgot... csak ezért kérdeztem rá, hogy most miről is beszélünk?!

Szerencsére nekem nem kell eszterga vagy más CNC gép előtt ülnöm, ebben igazad van, de ezért tanultam jópár évig, hogy ne kelljen ezt csinálnom :) néhány 100 CNC gép előtt ülő ember munkájáért én felelek nap mint nap, szóval nem kell megmagyarázni, köszönöm. Tudom, miről beszélsz, csak ennek semmi köze a helyes vagy helytelen működéshez vagy a program jóságához. Az én meglátásom szerint ha a gép tudja kezelni a decimal adattípust, akkor aki akarja az hadd nézze már az elméleti poziciót és csak annyi tizedes jegyig veszi figyelembe, ameddig akarja, aki meg nem akarja nézni, az azt is megteheti...  
Nem tudom miért zavar téged a nagy kijelző, manapság a 17 colos monitor szint alap konfigurációnak tekinthető, szóval nem probléma, de ahogy már mondtam egy pillanat alatt átszerkeszthető a kijelző mérete, gombok helyzete, vagy amit csak akarsz.

Na jó befejeztem. Egy darabig a munka miatt megint távol leszek a fórumtól, addig is mindenkinek jó munkát és/vagy nyaralást, strandolást kívánok.

3vv2btrhv

sziasztok  
a 1113 hozzászolásomra legyetek szivesek válaszolni FONTOS !!
tibor

D.Laci

ha 0.62mm a kotyanás akor 0.62-t írj be. a kompnzálási sebeséget a %-osan lehet megadni, engedélyezd (enable)a kompenzációt. és ujra kel inditani a mach-ot.
de szerintem egy könyen mozgó mechanikánál nemér semit. mert egy nagyobb fogásvételnél a maró ugyisa a kotyanás holterében "táncol"...  

000000000

Tibor!
Pár nappal ezelőtt, amikor felmerült nálatok, hogy nem pontos a Mach, akkor Te is azt állítottad, hogy a kis méreteknél pontatlan.
Most meg azt mondod 0,62 mm a kottyanás.
Hogy tudtad a gépedből azt a következtetést levonni ( Tibor45 Rád is hivatkozik), hogy lépést téveszt a Mach.
Mindig azt kértük, hogy a teljes CNC konfiguráció ellenőrzése alapján lehet eljutni a hiba okára.  
D.Laci pontosan fogalmaz, mikor felhíja a figyelmed, hogy a kottyanás kompenzáció sajnos nem mindenre gyógyszer.

3vv2btrhv

SZIa rc
ha tárgyilagos akarok lenni és idézem saját magamat :leirom mit csináltam  
réz támlába a tibor45 teszt g-kodjával -5  
öt beirva FERI gyári gravirtüjével kimartam .  
ezt beszkeneltem egy etalom méröszalagal .  
bevitem a képet a kecsapba és felnagyitotam 10szeresre , rajzotam egy 500x500 négyzetet ELMÉLETI 500x500 a képen a többi a gravirozás lehetö legpontosabb körberajzolása.  
Nem komentálom mert ne tudom összehasonlitani de ha valaki ügyanezt megcsinálná már lenne mit összevetni  
a másik mérésem :elvégeztem egy mérést , ugy hogy a gépsatuba befogtam egy digitális toloméröt ami 0.01 pontos . a Mach kézi mozgatását szintén erre az értékre állitotam és 0,01 lépésekel elkeztem mozgatni , most kijött a kotyanás mértéke ,de amikor ezen tul volt minden érték egyezett a kijelzön és mach számláloján , magam is meglepödtem ha a kotyanást nem számitom bele akkor az én gépem 0,01 pontos ????  
de nagyon izgat az hogy az 1mm es távon hogyan oldja meg a mach a gyorsitás lassitást ami alapban be van állitva ???

3vv2btrhv

rc a digitalizálásra is válaszoltam de nem irja ki , hanem csak az elözöt veszi figyelembe nézd meg

000000000

Emberek!
Nálam nem kottyan, hanem ciccen a MACH! Ha pl csak az egyik (pl. X) tengelyt mozgatom akár manuálisan akár programból, a Z tengely is néha néha lép egyet egyet!!!!! Ennek eredményeképpen pl. Zsákmarásnál a felület alja nem OKés.  
De erről már írtam.  UFF!

000000000

Tibor!
Ezt a kecsapos szkennelést nem értem ill. nem is tudom kezelni a progit. Hát a rézbe tolómérővel,mikromérővel nem lehet lemérni?
Én úgy teszteltem le annak idején a gépem pontosságát, hogy csapágytartót martam aluba.
Ha Cam-ba 28 mm-re vettem az átmérőt, és egy éles maróval kimartam, mind a tízbe éppen elég szorosan illeszkedett a 28 mm-es csapágy.
Hát nekem ez a pontosság jó.
Egyébként a mérőórával mértem kottanásokat is amikor elkészült a legújabb gépem: X=0,025 mm, Y=0,02 mm, Z=0,03 mm.
Az asztallapot pedig a géppel átmaróztam (az egyik saroknál leszedett vagy 0,3 mm-t), hogy tökéletesen egysíkba legyen a tengelyekkel.
Ezt azért kellet, mert 1 m hosszon lézert vinni nem kis kihívás.
Úgy hogy szerintem törekedj minél kisebb kottyanásra.
A digitalizálásra nem látok írást.