Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Megcsináltam, amit kértél, rajz OK, koordináta OK, impulzus számláló OK.

D.Laci

Hány kHz-en probáljam?[#confused]

3vv2btrhv

Lehet, hogy Tibor verziójába építettek egy randomgenerátort  
mi ez a generátor ???

e3h0cv4ph

Randomgenerátor = véleetlen szám generátor, véletlenszerű eseményeket lehet vele előállítani.

svejk

Tibor45!
Ezzel az a baj a 25KHz-es mach2 1117step/mm-nél csak 1300-as mm/percet engedélyez mert elfogy a freki.

D.Laci

797Mhz cpu 256Mb Ram.
van nagyobb gépek de az nem lene fair a Tiboréval szemben.
Egyébként 1.8Ghz 1280Mb Ram (vista) azonis jól megy.
Régebben egy 233kHz notin használtam (a talin ott volt) 25kHz simán ment...

000000000

Nagyszerű Tyutyi! Akkor Neked olyan csoda
rendszered van, hogy nincs felső korlátja a
step jeleknek. Lehet hogy a processzor órajele
(X GHZ) fölött is tökéletesen megy a Mach-od
step jele?:))) Ez szuper, mert 3-4 ghz-el
100000-es felbontású encodereid is lehetnek a
mocidon.:)

000000000

A négyzet előtt átlósan mentünk a sarokponthoz,
ennyi már elég adott esetben.
Egyébként a Mach a méréseim alapján gyanítom, hogy egy tengely esetén is interpolál, csak
constans függvényként kezeli le. Ez egyébként
programozási stratégia, hogy miként dolgozzon akkor egy interpolátor, ha csak egy tengely
mozog. Nyilván egyre többet kell számolni, ha
több tengely mozog egyenes eredőként, köröknél
még többet.

svejk

Ajaj..van egy jó hírem meg egy rossz!
Megjavult a mach3 nullára visszaállása a #1174 beli tesztnél, de nem tudom mitől :(
Vagyis tudom, ujraindítottam a laptopot.
egész délután tesztelgettem rajta hol a mach3-ast, hol a 2-est elindítva.
Szerdán megnézem a munkahelyi laptopot is.
Lehet hogy 1 pontot írni a dos javára, gondolom :):)

fs9s63xkf

Szevasztok!

Mióta felmerült Tibor45-nél és még egy két embernél a probléma azóta próbálok rájönni, hogy mi lehet a hiba. Kipróbáltam több verziójú Mach3-at is de semmi, a gép mindig pontosan dolgozott.
Ma felraktam a Mach2-t és próbáltam előidézni a hatszögletű kört :)
És sikerült is.  
Minden a felbontáson múlik!!! Ha beírtam a gépemnek megfelelő 640-et mint step/unit érték akkor akár 50-60 kHz-ig is kiválóan 40mm-es kört rajzolt(tovább nem bírja a mechanika :( ).
Viszont ha mondjuk 100-at írok step/unit értéknek akkor jönnek a háromszögek meg n szögek a kör helyett. Viszont "szemre" körnek kört rajzol és nem azt a hatszöget amit kirajzol. És alacsony sebességen itt sincs gond a rajzolással. Minnél nagyobb a step/unit annál gyorsabban lehet menni. Mondjuk a 100-as értékkel is csak 4000 mm/perc környékén kezdi el sokszögesíteni a kört, ami ugye nem kifejezetten marási sebesség.
Mach3-al nem tudtam kipróbálni mert ott csak pontokat rajzol a marópájának és nem lehet látni mit csinál. :)
Tehát valahol az interpolálásnál van a bibi meg a kirajzolásnál. Azt azért tegyük hozzá, hogy a Mach2 nem egy mai program és azóta fejlesztettek, finomítottak rajta. Szerintem a Mach3-nak már jobban kell teljesítenie.
A lényeg, hogy valós körülmények között CNC-re kötve normális értékekkel semmi baj marás közben, "csak" a pozicionálásnál jöhet elő a probléma és ott is csakk akkor ha kicsi a step/unit érték. Itt nyer értelmet a mikrolépés és a 100kHz.
Tibor45:  
Próbáltad a műszereddel nagyobb step/unit értékkel is, mert szerintem itt van valahol a félreértések és az egymás piszkálásának az értelmetlen oka.
Itt jegyezném meg, hogy nem értek egyet azzal, hogy:
"Ja egy Win. op rendszernél a grafika sem jó, ami az erőssége elvileg??:)"  
Mi köze ehhez a Windowsnak??? Ennek az oprendszerekhez semmi köze. A Mach3 fejlesztőinek annál inkább. De velük sincs semmi gond, nagyon profik és a support is nagyon jó! Nem mondom, hogy a Mach3 a világ legjobb CNC-vezérlő szoftvere, de egy DOS-os vezérlőnél SZERINTEM a MAI világban jobb. Az AutoCad sem DOS alatt fut már, (fejlődik a világ) és mégis az is sokszögesíti a kört, ahogy azt svejk is írta. Kétlem, hogy a Win miatt.

Svejk:
Nekem vissza megy 0-ra mind a 3 tengely. Ilyen akkor szokott előfordulni nálam ha mondjuk 133.33333-at kell beírni step/unit-nak. Ettől mondjuk nullára vissza kéne állnia de úgylátszik a kerekítés szabályai nem engedik.
Azt egyébként nem nagyon szeretik, ha fent van a Mach2 és a Mach3 is egyszerre.

Üdv.:
Psychobilly

000000000

Ez a vita azzal kezdődött, hogy Tibor45 jelezte több felhasználónál nem pontos a Mach. Ezek főleg léptető motorokat használnak és a kis méretű megmunkálásoknál vannak számottevő lépés tévesztések.
Párnap alatt eljutottunk odáig, hogy nem tapasztaltuk az akkor felvetett hibákat. Azt állítottuk, korrektül dolgozik a Mach.
Most újból fellángolt a vita, de már arról, hogy nagy sebességnél is problémás a Mach (szervó vezérléshez).
Servó hajtás híján ebbe már nem vagyok érdekelt, de látom Tibor45 görcsös igyekezetét amivel támadja a mérésekkel bebizonyított jó erdményeket.
Tudom midenkinek a saját gyereke a legszebb, de  azért a szerénységnek is jelen kell lenni.

svejk

A lényeg viszont az, hogy az eredeti probléma , vagyis a lépésvesztés nem jelentkezett nálam. Bármely sebességen ,több variációban a képernyőn levő érték mindig megegyezett az impulzusszámlálójéval.
Úgy látszik a két progi tényleg nem szereti egymást ebben igazad lehet

000000000

"Akkor Neked olyan csoda
rendszered van, hogy nincs felső korlátja a
step jeleknek."

Bocsi, de 3 gépen teszteltem! Szval nem egy rendszerről van szó :)

000000000

Na erre kíváncsi vagyok, hogyan tudod megmérni, hogy egy tengely mozgásnál interpolál-e, vagy kivételként kezeli le?!

000000000

A lineáris mozgást igen kis számítási kapacitással lehet n darab tengelyre általánosítani. A kör tényleg idő/számítás igényesebb, de a köregyenlettel végülis az sem kritikus számítási mennyiség.
Hobbiból elkezdtem próbálkozni egy 120MHz-es(40MIPS) DSPIC-et programozni, mint külső mozgásvezérlő egységet. Az alap G0,1 és G2,3-at már tudja 5-tengelyre 80kHz-ig :) Persze még sok meló lesz vele, mire rajtam kívül más is tudja majd használni :) Főleg, hogy kevés az időm szórakozni vele...