Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

A CW jel nem egyelő a DIR-el !!!  
Ilyen elba..ott bemenetű vezérlőhöz még nem volt szerencsém, szerencsémre  [#hehe]
Az is érdekes ha mindkét jel magas akkor nem csinál semmit.
Esetleg próbáld meg mindkét jelet ( step dir )invertálni Mach-ban  
Ha így se működik jól akkor macskát még mindig dobálhatsz vele.

000000000

Nézeted az adatlapon mit művel a jelszintekre ?  
Mert akkor nem írnál ilyeneket  

http://en.nanotec.com/fileadmin/files/Datenblaetter/Archiv/Steuerungen_alt/smc44d_1_.pdf" TARGET=_fnew>nanotec smc44d_1_.pdf

000000000

Igen, az egyik megoldás lehet a mikrolépés állítás.  
Másik, lehetne az áttétel arányának növelése, hogy a motorok, nagyobb fordulaton járjanak alacsony előtolás mellett is. (Persze, ebben az esetben, csökkenhet a végsebesség.  
Vagy lehet, segítene kisebb lépésszögű motorok alkalmazása.  
Igaz, nem írtad milyen motorokról van szó?  
És, még van 1-2 lehetőség.  

Az átkonvertálás eléggé elképzelhetetlen.  
Ki készítette ezt a programot?
Valahol biztosan, bele van írva. Pl. a Help nél is lehet.

000000000

Egyenes szakaszokon is reszket, igaz minimálisat, de 60 mm vastagságnál már ezt is soknak tartom.
http://www.variometrum.com/index.php?route=product/product&path=18&product_id=54" TARGET=_fnew>Motorok

A program már vagy 20 éves is meg van, még DOS alatt fut, nincs semmi súgó, sajna.

Tökölön vettük a gépet a PowerControl Kft.-től.

Akkor még állítunk a mikrolépésen, mert az áttétel növelésének már fizikai korlátai vannak.

etc77f5nr

Nálunk 1/1000 mikrolépésben mennek a motorok a láng/plazmavágón. Nincs remegés. Az áttétel úgy nézki, hogy a motorokon van egy felező hajtómű majd fogaskerék/fogasléc páros. Nagyon kis sebességnél sem remegnek a motorok. Nyugodtan pakold fel a mikrolépést, majd számold ki a steps/per-t az áttételhez. Én lánggal 20-25-s lemezt 435mm/p-el vágok PB-vel, ez egy kisteljesítményű vágófej. Max lemez amit használunk az 30mm, szóval nemis kell nagyobb teljesítmény. A mach3-hoz ha gondolok tudok segítséget adni, de nálunk a vágás elég macera a PB miatt. Van egy "várakozás" gomb amivel a hevítést várja, majd utána adja rá a vágót és indul a program. Na a várakozás nálam maxon van ami 150mp és kézzel indítom a vágást. A meglévő programokkal nem tudom mit lehetne kezdeni, de autocadben megrajzolni valamit nem nagy feladat pl egy négyzet vagy akármi, majd egy konvertálóval átlehet konvertálni láng "nyelvre" vagyis Gcode-ba és már lehet is vágni.

svejk

Manapság sajnos nagyon felhígult ez a CNC gépépítős szakma is és ennek sajnos talán ez a fórum is az oka.
Boldog-boldogtalan gépet épít, átalakít, aztán ha jól előadja magát akkor sok hozzá nemértőnek el is tudja adni.

Egyébként mi volt az eredeti hajtással, szoftverrel a baj, hogy cserélni kellett?

Talán a régi programjaitok konvertálását is be kellet volna szőni a gépátépítési szerződésbe.

etc77f5nr

Hát igen, bár a mi gépünket egy nevesebb cég rakta össze, de én fele ennyiből összehoztam volna 2x ilyen jót :S De akkor még nem volt tapasztalatom :) Most sincs :) Szóval már ott bukott az egész, hogy az asztal melett csapágyagon gördül az asztal és minden apró sorja és apró rosszságok rámennek a köszörült acélra amin a csapágyak gurulnak és nem egyszer akadt már el az egész híd emiatt.. A Molnár Szabolcs féle konstrukciót kellene ilyen gépekhez alkalmazni, vagyis felsőhídas meghajtást. Oda csak a por rakódik le, de azt lelehet törölni könnyen.

vuk

Köszi megpróbálkozom vele.

vuk

Ha van infód erről a CW és DIR jelről,akkor írhatnál róla, mert én úgy tudtam, hogy ugyanaz.

"Az is érdekes ha mindkét jel magas akkor nem csinál semmit. "
A leírásban középen jobbra, láthatod a bemenet kialakítását, és hogy hogyan lehet vezérelni,
egyből megérted, hogy ha magas jelszinten van, vagy H szinten marad a bemenet,akkor miért nem csinál semmit.
Eingangssignale: 0 V aktiv ( L< 0.8 V; H > 3.5 V oder offen )
Egyébként nem rossz vezérlők ezek, sokat építettem be ezekből is a munkám során.
smc42-es típusból már építettem hobbycnc vezérlést,azoknál nem volt ilyen "bibi" az irányjel váltáskor.
Ha a Mach3-ban be tudom állítani, akkor ezzel sem gond.
De várom a véleményeket,okosításokat, nem szeretek információ hiányban szenvedni. :)

etc77f5nr

A CW és CCW jelet a spindle forgásirányhoz szokták alkalmazni tudomásom szerint. Vagyis óra járásával megegyező/ellentétes.

000000000

Ha picit és értenéd mit csinál Mach-ban a backlash akkor tudhatnád hogy hülyeség a te esetedben.
Irányváltásnál ugyan úgy visszafelé is megcsinálja a kompenzációt.
De nálad a vezérlő jelszint feldolgozása totál más mint a megszokott vezérlőnél és ezért csinálja az ellépéseket.
A lefutó és felfutó élre is reagál ha az adott másik bemenet H vagy L szinten van.
Erre Danibának is felhívtam a figyelmét, csak Qrvára elengedte a füle mellet és adott egy hülye tanácsot ami használhatatlan az esetedben.
Sok sikert hozzá !

000000000

Mindig vidámságot okoz, a fellengzős írásaid:))

De, az nem azt jelenti, hogy mindig igazad van.  

vuk

Köszi.
Ezt én is így tudtam, tehát végül is irányjel,
mint a dichtung(dir) jel.

000000000

A CW jelhez általában tartozik egy CCW jel is  
CW = ClockWise óramutató járásával megegyező, CCW =  CounterClockWise óramutató járásával ellentétes irányban  
Az ilyen CW CCW bemenetekre minden esetben Clock jel megy, vagy Mach szerint Step jel, attól függően merre akarod forgatni arra adod a jelet.
Ezt hívják 2 Clock bemenetesnek is.    
De ilyen vezérlőt még nem láttam hogy CW és Clock jelet fogadott volna.
Jobban megnézve Dir Clock a vezérlőd , de a jelszintek feldolgozása más.

000000000

Nézd már meg azt a franc leírását a vezérlőnek aztán írj hülyeségeket !