Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

lari

Hol lehet átírni és mit kell átírni?[#nemtudom]

000000000

Vezéröpult, terület és nyelv beállitás, pénznem stb vesszö helyett pont.

000000000

Lehet hogy nem változik de nekem pár gépen már emiatt volt problémám.

000000000

szia. en is beirtam es nem volt baj, ezt kaptam
G0 G49 G40  G17 G80 G50 G90  
M6 T15
G21 (mm)
M03 S600
G90
G00 G43 H15 Z0.10
G73 X46.9846 Y17.101 Z-19.00 Q0.20 R0.10 F5.00
 X8.6824 Y49.2404
 X-38.3022 Y32.1394
 X-46.9846 Y-17.101
 X-8.6824 Y-49.2404
 X38.3022 Y-32.1394
G80
M5 M9
M30
lehet a szerszammal van a baj, milyen szerszam a 15-os?
udv

lari

Igen ez volt a gond.... vezérlőpult nyelvi beállításoknál vessző volt a tizedesnél....
Átírtam, működik rendesen a varázsló.
Köszönöm a segítséget![#worship]

000000000

Béni

Azért arra figyelj, hogy ez az összes program működését befolyásolja és okozhat újabb gubancokat!
(Excel pl.)

000000000

Ez csak mach-nál szokta csinálni ha a varászlot-vagy kat használod.

svejk

Van a mach3 gyökérben egy CommaToDecimal.reg file, azt is elég futtatni.

svejk

Igen a nyelvi beállítások az Excell-t is átírják.

Béni

A dolgot az kavarja meg, hogy néhány program nem foglalkozik az oprendszer beállításaival, mások igen. (A CAD és CAM programok többnyire nem.)
Saját programoknál már én is belefutottam ebbe a problémába.

vuk

Tiszteletem!

Az épülő gépemhez nanotec SMC44-D motorvezérlőket szeretnék használni.
A leírásában azt írják, hogy a 1/2 és 1/4 lépés üzemmódban / beállításban, a CW vagyis az irány jel
változása is kihatással van a motortengelyre, tehát ellép 1 lépest annak ellenére, hogy a Clock / léptetés jel nem változik. Teljes 1/1-es léptetésnél nincs ez a "hiba", vagy minek nevezzem.
A kérdesem az lenne, hogy a Mach3-ban beállítható e ez, hogy jó legyen a léptetésem?
Esetleg kottyanásként? vagy hogyan?
Szívesen venném,ha valaki esetleg tudna ebben a beállításban segíteni.
Linkelem a pdf-et ahol olvastam. A lap közepén, a "Funktionstabelle Dioden-Eingang" részben.
http://en.nanotec.com/fileadmin/files/Datenblaetter/Archiv/Steuerungen_alt/smc44d_1_.pdf

Üdv!
Zoli

000000000

Adj Isten!

Kezdő Mach3 userként lenne egy~két kérdésem.
Lángvágó gépünk vezérlése már megette a kenyere javát, ezért kicserélték rajta a motorokat, és kapott egy új vezérlést. A számítógépen is szükséges a windows OS, ezért a Mach3 programot ajánlották, mert mindeni azt használja.

Vannak bizonyos dolgok, ami nem tetszenek az új konstrukcióban.

Pl.: Lassú sebességnél (~60mm/s) remegnek a motorok, ezért eddig nem is vágtunk vele, mert többnyire vastag lemezeket (20-60 mm vastagságig) vágtunk ki eddig, de az előző vezérléssel szépen rezgésmentesen jártak a motorok. A szerelők, akik felújították a gépet, már állítottak a vezérlőn, van is még rajta állítási lehetőség (mikrolépés), de még mindig megvan a jelenség. Szoftveresen lehet ezt a "hibát?" orvosolni?

Másik kérdésem a G kódokkal kapcsolatban lenne.
Az előző vezérlőprogram egy, ha minden igaz, magyar fejlesztésű program, ami .alk kiterjesztés alapján dolgozik. Végtelen egyszerű programozási nyelv. Összesen 11 különböző paranccsal lehet programot írni hozzá, ebből 8 a mozgások leírására,(J,B,L,F,R,K1R,K2R,SAROK) a maradék 3 pedig a vágógáz ki-be kapcsolására használatos (OXKI,OXBE,BLOKK). Létezik-e valamiféle script vagy hasonló, amivel a már meglévő ~2500 programomat át tudnám konvertálni a Mach3 által is lefuttatható cnc programra? Ha nincs, akkor lehetséges-e egyáltalán ilyen scriptet írni?

Bocs, ha hosszú voltam.
Előre is kösz.
Üdv.:
Tóni

000000000

Igen, tudod korrigáltatni. Ha, a hiba minden irányváltáskor azonos.
A config fül alatt keresd a „backlash” menüt. Ott tudod állítani a kottyanás korrekciót.  
A te esetedben a lépésvesztés korrekciót.

000000000

Az a kérdés, egyenes szakaszokon is reszket a motor? Vagy csak íveknél, köröknél?