Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Ez nem vicc volt, hanem, bosszú! hátha megnézi a videót az Art nevű fórumozó ( Artsoft ) a MachSupport.com -on!
Valaki aki fórumozik ott mostanába, belinkelhetné a menetvágás topikba ezt a videót! mert elfelejtettem a jelszómat!

000000000

Köszi, az 1000 is elég egy tesztre, a lényeg a gyorsulás kicsi értéke mellett mi történik. Így talán kiderül, mi a az EMC2 "logikája" a szinkron eltolódással-korrekcióval kapcsolatban.

B.Tibor

Hello Pál! Nem tudom, hogy valami ilyesmire gondoltál-e:

http://www.youtube.com/watch?v=ZhICrb0Tbn4" TARGET=_fnew>Hobbing (Gear cutting) on a Mini-Mill with EMC2

Az ürge valami szinkronhajtást mutogat a fogaskerék vágásnál. Csak nem értem pontosan minden szavát.. Sok mindent értek, de sajnos a lényeget nem.  
Azt látom, hogy be van kötve az A, B, és az index, ebből tudja az EMC2 hogy előre vagy hátra mozog. De használ-e még valamit hozzá, vagy alapban így megy neki, nem tudom.
Nézzétek meg, hátha többet értetek belőle, mint én.

000000000

Ehhez a lefejtő maráshoz elég az egyirányú szinkron, tehát A vagy B csatorna és Z index jel kell a főorsón.
Ha egyébként van ilyen CNC géped, amin van step-dir-es forgató, és a főorsód a fentiek alapján jeladós, akkor tehetünk egy próbát Nálad, és megoldjuk a fogaskerék gyártási gondodat, a szinkron progimat felajánlom kipróbálásra Neked.

000000000

Hasonlót szinkron hajtást kell majd csinálnom lefejtéshez csak mach-al, de az ötletnek jó.
Olyan videót keresetek amin kézzel hajtják a főorsót és úgy készít például menetet.  
Lehet hogy KoLa fajta turpisság lesz a végén belőle   [#hehe]

ybm4ifb

Sziasztok

A videó elején látható hogy a főorsó elvan állítva a maró szerszám menetemelkedési fokával,ha ezt nem tudjátok elállítani..nem nagyon marad fog a munkadarabon.
Ez egyébként egy Pfauter eljárás.
Ha sikerül szerszámot beszereznetek,érdekelne a forrása.

000000000

Basszuskulcs !  
Most néztem meg újra a videót és pont akkor tehettem ki nagy méretbe mikor a kézzel mozgatást mutatta és szétesett a kép és emiatt nem láttam
Ilyenre gondoltam, Köszi !  

000000000

Neked gondolom hagyományos Pfauter lefejtő géped van. Jó kis 30 évvel ezelőtti emlékeim vannak, amikor a cserekerekeket számolgattam hozzá, aztán elhanyogoltam a 4. tizedesjegytől kezdve az áttételt, olyan széped le is darálta egy idő után a kereket a szinkron hiány miatt. Te még nem jártál így?:)

000000000

Ugyanezt a fogaskereket ki lehet marni egy forgatóval és egy ütőkéssel vagy modulmaróval.

ybm4ifb

Persze,ha leosztogatod foganként..elkészíthető..ezért is vannak ilyen modulmarok.
Nyilván ezesetben nem kell semiféle fokokkal foglalkozni.
Van Pfauter l maro és Felows véső is

bjam28

Van itt más http://www.youtube.com/watch?v=T4q8gCpeY1A" TARGET=_fnew>érdekesség is illető videói között.  
Meg   http://www.youtube.com/watch?v=FpP7iTKuWpw" TARGET=_fnew>ez sem rossz.

D.Laci

Azt a hatszöget azért némi túlzás hatszögnek nevezni... :)

000000000

Inkább olyan, mint egy torx kulcs nyílás.

B.Tibor

http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue/Cutting-Tools/Gear-Hobs" TARGET=_fnew>Arc Euro Trade (UK)
Itt találsz Gear Hob-okat, ha erre gondoltál. Az ürge is valami ilyesmit használ.

KoLa

Szia Tibor! megcsináltam a tesztet! 30mm menetemelkedés, z-60 !
Mindenben igazad van a menetkezdéssel kapcsolatban ! de a menet végén az EMC2 nem megy túl a programozott z értéken soha (megjegyzem a Mach - sem!)
Nem lett jó a videó mert fekete poliamidom volt csak erre a célra, és aládugtam egy fehér gumilapot'de ezzel elcsesztem a kontrasztot! azért látszik a lényeg!(1 napig fent hagyom a YouTube-on )
Néhány fogásból áll a teszt főorsóhajtással és üresbe téve kézi tekeréssel, látszik hogy a kézi tekerésű menetet elébe vágja a gépinek, mert nincs szinkronhiba!  a menet vége viszont nem számolt, hanem addig megy míg el nem éri a programozott z értéket , és az EMC2 kiszámolja a mozgások alapján hogy mikor kell elkezdeni kivenni fogásból a kést, hogy akkorra kivegye!
Az EMC2 jól megjeleníti a fogások útvonalát , kézi tekerésnél látszik , mikor ráközelítek hogy, 0.5 mm-ről veszi ki a kést a gépi hajtás alatt!
A kezdés az teljesen főorsó sebesség és z gyorsulás függő!Persze ez egy eltúlzott példa az én gépemre! de tanúságos![#eljen]
A videó sajnos nagyon lassan megy felfele de még ma ide linkelem.