Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Mit mondhatnék.
Nem akarok védőpajzsot tartani a mach - fejlesztői elé , de nem felejtettek el semmit . Egész egyszerűen más elvek mentén készült mint az emc2. Az egyszerű védelem ott van ,mert csak jelre indít(bár 1 biztonsági fokozat még eszembe jutott). Ha megnézed már az adatbevitelbe is különbségek vannak ,amik behatárolják a lehetséges irányokat. Nem nehéz belátni a hátrányok előnyökkel is járnak. Még egy kérdés eszembe jutott amire kíváncsi lennék.
A szinkron mozgást folyamatosan tartja ,vagy csak bizonyos műveletek esetén használja ?

Miki2

Áruld má el, mivel tódod-fódod.
Van róla valami leírás, vagy rá lehet érezni, mint a Mach3-nál?

KoLa

Elnézést kérek!hogy beleszemeteltem a Mach3-s dolgaimmal az EMC2 topicba! a videót már töröltem,az az igazság hogy egyelőre az EMC2-t még csak próbálgatom,  néha amikor van egy kis idő rá esztergálok is vele , de még élesbe nem használtam, az a felület Mach3-s, bocsi!ha félreérthető volt!

KoLa

Szia! azt veszem észre a hozzászólásod alapján hogy, Te még nem próbáltál a Mach3-l menetet vágni, esztergán!legalább 150mm hosszan 60-s köracélra egy 'mezei' főorsóhajtással ahol ingadozik a fordulatszám!
A szinkron mozgás abból áll hogy index jelre  indul a menetvágás a Mach3Turn használatakor, és ezzel vége is a szinkronizálásnak!de érdekes módon ez akkor is működik ha a főorsót kiteszem előtte üresbe!

wcsxp0uxa

Igazad van nem vágtam vele még 1 centit sem . De tökéletesen értem a működését mind a két programnak. Az tényleg nagyon nagy bénaság ,ha nincs minden kezdés előtt szinkronizálva(akkor mégsem értem a működését),ez szinte alapvető követelmény. Viszont ha mégis van neki és csak a zajok játszanak veled ,a megszüntetése után megjavulna az tuti. Az emc2-nél ha előjönnek az ehhez hasonló rejtélyek ott még ennyit sem fog tudni a program .
 Most rátérnék 1-2 személyes dologra .
Nem értem ha kérdezek egyszerű tőmondatokban , miért nem kapok választ.
Nem értem miért írod le a 918-as (és leírtad a 913-ba is)hozzászólásodba azt amit a 915-be fejtegettem.
Így gyakorlatilag süti recepteket is cserélhetnénk ,vagy cseveghetnénk csajokról , pont ugyanoda jutnánk mint most. (szakmailag sehova)
Remélem sikerült nem bántó módon megfogalmazni gondolatimat . Nem is olyan rég beszéltetek róla ,hogy a program írok abszolúte nem értenek benneteket ,ne csodálkozzatok rajta....

wcsxp0uxa

x4rhew5r3

Ne csodálkozz, hogy nincs válasz, mert azt írod: tökéletesen tisztában vagy a működésével mindkét programnak. Ezzel nincs mit vitázni:)
Tudod, sokszor még azok sincsenek tökéletesen tisztában a tényleges működéssel, akik írták. Akkor meg hogy lehetsz Te tisztában, ha még nem is láttad? Az emc2 egy jól strukturált rendszer, de kell egy kis idő, amíg nagyjából sejti az ember, mi hogy is van. De legalább mindene nyilvános, semmi sincs a homályba rejtve. Nem tudom mire alapozod az ilyen kijelentéseket, hogy: "Az emc2-nél ha előjönnek.....ott még ennyit sem fog tudni a program".
Ez a magabiztosság nekem mindig gyanús egy kicsit:) De semmi gond, biztosítékcsere és mehet tovább az élet. Jövő héten megint benézek:)

Béni

wcsxp0uxa

Nem értem mi a magabiztosság abban ,ha tudom mi a különbség az indexjeles és a valós idejű menetvágás között(gondolom majd a jövő héten megtudom). Úgy gondolom simán tudhatom tekintve ,hogy aktív fejlesztő vagyok. Nem zavarna a dolog ha nem próbálnék lelkes aktivitással részt venni egy egy probléma feltárásában (miért ne lehetnének valós tapasztalataim). Ha hülyeségeket mondok belátom a tévedésemet ,és próbálok nem kioktatni másokat.
Az egész ténykedésemet leginkább a kíváncsiság vezérli , és persze közben próbálok adatokat gyűjteni.

x4rhew5r3

Ne sértődjél meg, de pontosan erről van szó. Saját magadnak megalkottál valami terminológiát, ami neked biztosan ok, de másik 3 ember 12 félét ért alatta. És ilyen alapokon vannak ilyen súlyos kijelentéseid, hogy "még annyit sem fog tudni". Mi az hogy index jeles, meg real-time menetvágás? Tőlem ezt nem fogod megtudni, mert ezek a saját fogalmaid. Sejtem, hogy mire gondolsz, de ez a saját ügyed, vagy elmondod, vagy nem.
Én csak egy alapvetően félrevezető bejegyzés ellen emeltem szót, ez megtörtént, részemről vége az ügynek.

wcsxp0uxa

Ha valaki nem érti amit mondok ,akkor visszakérdez : Pityukám mi hetet-havat hordasz itt össze? A semleges csevegőben kitárgyalták már a dolgot részletesen (a főorsó stabilitást ) ezzel nem foglalkoznék már. Amikor stabilitásról beszélek eszembe sem jut arra gondolni mondjuk: Rosszul írták meg ez a sz... programot . A tapasztalataim azt mutatják ,hogy a zajt nem állíthatja meg semmi. A fólia feldolgozó gépeimen encoderrel mérem a fólia hosszát , évekig jártam gariba egy helyre mert ha úgy gondolta össze-vissza mérte(amikor oda mentem mindig jó volt) ,és a levételi procedúra hibás lett. 2+1 gépem van üzemben ebből 2 nem csinálta pedig mindenhol ugyan azt az alkatrészeket használtam. Csak egy 100 ohmos ellenállás volt a ludas...
Kola gépén emlékezetem szerint az átalakított billentyűzet is zajos (lehet csak volt) ,simán terhelheti a pc-t.
Sajnálom ,hogy "rossz" képet alakítottam ki magamról. Én nem tudom megtenni azt ,hogy nem kérdezem meg ha valami felkeltette az érdeklődésemet. Nem áll módomban egyik programot sem tesztelni ilyen vagy olyan okból.
( a mach-3 at 1/2 évig használtam ,de celeron 1.3MHZ nem volt nagy élmény)

KoLa

Biztos sokat szívtál a zavarszűréssel, mint ahogyan én is!de a földelések helyes bekötésével és az árnyékolások szakszerű bekötésével nagyon sokat tisztult a jel , nembeszélve a smith triggeről!
A buherált kezelői felület valóban zavarforrás volt, de a Svejk által tanácsolt ferritgyűrűk áttörést hoztak ezen a téren és a zavarok nagy része megszűnt de még néha előfordult ez az!
Lecseréltem a régi hétéves számítógépet egy újra kb 3x annyit tud, és kéthónapja semmi zavar nincs ! lehet hogy nem is külsö zavarok voltak!
A 915-ben nem fejtesz ki semmit amit én meg ismételtem volna a 918-ban .
Már évek óta erről beszélek itt hogy a Mach3Turn rossz!nincs benne szinkronmozgás, csak az index jelre vár a menetvágás elindításához, és aztán arra indul de többször már nem látja az index jelet sem, és semmit sem, lehet 4 rés vagy 8, vagy 24 nem korrigál közben, én ezt mind kipróbáltam, megépítettem,teszteltem, mert nehezen hittem el hogy nincs semmi szinkronitás!
Akinek a gépén stabil főorsó hajtás van az boldogul rövidebb menetekkel, és ennyi!
Az EMC2 viszont ugyanúgy index jelre indítja a menetvágást de ha nem jön utána az első fázisjel akkor nem megy sehová!mint ahogyan látható a tesztekről készült videókon is,ez a lényeg számomra, ingadozzon az a főorsó fordulat nem számít, csak adja a ritmust a menetvágáshoz 100-szor egy fordulat alatt, ez már elég pontos kapcsolat a főorsó és a tengelyek között, mint egy 'virtuális lakatanya' (copyright Laslie ) végzi a dolgát!
Ezeket Te biztosan jobban tudod hiszen ha jól tudom saját vezérlő programot írtál esztergára, amit én egyáltalán nem ismerek, mint ahogyan a Tibor45 által készítettet sem mert nem mutatjátok be!kéne talán egy kis reklám,videó felvételek a működésről!
Az EMC2-vel olyan meneteket tudok vágni mindenféle trükközések nélkül amit a Mach-l álmodni sem mertem!
Síkmenet,lapos menet,változó menetemelkedés,menet gömbre, menet mindenhová!sokszögesztergálás,kúpos sokszögesztergálás,ellipszis esztergálás , kúpos ellipszis esztergálás,stb ezek már mind valós dolgok, kipróbálva, csak finomítani kell rajta és OK

wcsxp0uxa

Természetesen el kell fogadnom amit írtál ,mert  a saját tapasztalataim számomra is a legigazabbak.

wcsxp0uxa

A saját vezérlőmről :
Megkértem az egyik fórumtársunkat ,akit érdekelt a dolog ,hogy csináljon róla egy objektív tesztet.
Alapvető Működési hibája nincs  ,de ettől még nem biztos ,hogy jó.(már magam is máshogy csinálnám meg ,de a következő lépcsőre akarok már ráállni)  
 Szakmai támogatás  nélkül nem megy. Amikor kész vagyok egyéb vállalásaimmal neki állok [#smile].

000000000

"... a lényeg számomra, ingadozzon az a főorsó fordulat nem számít,.."
Mivel léptető motoros hajtásod van, nagyon is számít egy adott dinamikia ponton túl, mert állandóan ott lebeg a szinkronizálás alatt a lépésvesztés lehetősége.
A stephajtásod miatt nem tudsz csinálni korrekt menetet csak nagyobb rá és kifutási hosszakkal, de ha komolyabb dinamikai képessége van a főorsódnak, akkor ez természetesen menetközben is erősen korlátoz, főleg a nagyobb sebességek változási tartományában.
Próbáld csak ki, a menet vágáskor hirtelen felezed a tokmány sebességét (vagy meg is állsz nullára), majd ugyancsak hirtelen visszatérsz a nagyobbra, és így ingadoztatva figyeled, mi is történik, hol veszíti el a szinkront a rendszer. Nem ért megtudni ilyen egységugrásszerű tesztekkel, hol is vannak a határok, nehogy utána egy éles szituban gyártsál selejtet.
Persze van egy sejtésem: Neked a nagy géped miatt olyan lomha a főorsód is, hogy így nem is tudsz olyan dinamikát a főhajtásoddal produkálni, amivel ezt a tesztet ki tudod próbálni a határesetekben. Javasolnám pl. egy kicsi átmérőjű tokmány használatát ilyenkor, az sokat segít a főhajtásodnak nagyobb dinamika elérésben.