Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Arra gondolsz ,hogy a villamos hálózat nem bírja?
Én idáig azt hittem ,hogy 1 ekkora motornak atom Antinak kell lennie.(fordulatszám tartásban)
Az ,hogy léptető -vagy szervó van egy gépen csak a sebességet befolyásolja szerintem.
Én azt hittem ott kezdődött ,hogy nem lehetett menetet vágni ,meg kukoricát pattogtatni egyszerre , mert a mach-3 rossz analóg/digitális jelet küld.

wcsxp0uxa

Ja nekem nem DC szervó volt a főorsó hajtásom ,hanem sima DC motor , és egyetlen index jellel futott ,mert amikor elkezdtem csinálni azt sem tudtam mi a "szinkron hajtás". Egyébként ez a szinkron hajtás amúgy is túl van misztifikálva ,szerintem (legalább is elviekben). Nehogy azt higgyétek valami űrtechnológiáról van szó .(többen is kérdezték tudok -e ilyet csinálni ,vagy hogy működik).

frob

Sziasztok, mi szükséges ahhoz hogy szervó motorokat lehessen meghajtani az emc vel, pl esetleg ez a 7i43U-4 mesa kártya? ( amiről valahogy nem találok semmilyen leírást, mi a weboldala ennek a gyártónak?)

bjam28

frob

Szedlay Pál

Egy 3KW-os SIGMA II és az ÚJ 3KW SGMGH motor volt az amerikai ebayon 130.000FT.

000000000

A főhajtásod fordulatszám stabilitására javaslok egy olyan tesztet, hogy egy előre kiszámolt ~1-2 kW-os forgácsolásra beállítod a technológiai paramétereket a CNC esztergádon, hagysz 30-40 mm ráfutást, és elindítod a műveletet. Így először lesz időd az üresjárati fordulatot is megmérni, és utána a forgácsolás közbeni értéket. Érdemes a változásból egy százalékos arányt is kiszámítani, és ennek függvényében már tudod, mennyire fordulatszám tartó a főorsó hajtásod, és érdemes-e a cseréjével foglalkozni. A frekiváltód egyébként ha modernebb, képes pl. egy tachodinamó jelet is fogadni, és így visszacsatoltan megoldott lehet pár ezer forintból a stabilabb hajtásod is.
Ezen tesztek végeredményeként pedig így már tudni fogod azt, hogy a szikronhajtásnak szélsőértékben mekkora előtolás korrekciót kell elvégezni, és dönthetsz a továbbiakról.

KoLa

Röviden csak annyi a probléma hogy az index jelet egyszer használja, mindíg a menet kezdésekor ,és utána nem korrigál!

KoLa

5.5Kw-s a frekiváltó, Hitachi L100, viszont a főorsó motort lecseréltem 3KW-ra mert nem bírta a hálózat, néha az áramfelvételt!

KoLa

Ma készítettem egy 110mm átmérőjű kúpos menetet és egy M16x2-s balos belső menetet, tesztelve a főorsóm fordulatszám tartását is, kétbekezdésű menet 8mm menetemelkedéssel, kivártam az első bekezdés végét hogy a legnagyobb fogáson lássuk a főorsó fordulatszámát! http://www.youtube.com/watch?v=6nI2Qzgc2hc&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>Videó
A belső menetvágásról is van videó csak lassan megy fel!

wcsxp0uxa

Én ebből a mondatból indultam ki amikor elkezdtem elmélkedni a dologról. Tipikusan a hálózati zavarok zavarják a mérést ,vagy vezérlést . Amikor készítek valamit mindig letesztelem .
Van jó pár olyan eszközöm a háztartásból akik megbízhatóan generálják a brutális zajokat.
A videón nem hallottam fordulatszám ingadozást ,de nem is tudom elképzelni ekkora motor esetén ,ésszel használva. Csak nem értem minek méri a főorsó fordulatot ,ha nem tud beavatkozni. Lehet kapni olyan digitális potmétert(de a mikik is jók ide) ,amit a művelet elején be lehet állítani (3 láb kell neki) és gyakorlatilag nem kellene vele foglalkozni művelet közben(de művelet közben is lehet változtatni ha kell).(csak feltételezem ,hogy freki generátorként működik a mach-3)
Szerintem ha az emc2-t  feldíszíted mindenféle kiegészítéssel ,rosszabbul fog működni mint a mach , a működési elve eleve megkívánja a zajmentes működést.(működött rendesen úgy emlékszem neked) A zajokról 100 oldalt tudnék írni ,de mindig a vezetéken futó elgyengülő jelek , vagy a felesleges biztonsági alkatrészek okozzák(ami nem véd semmitől).

u3xrz0cut

Miki2

Milyen képernyőn navigálsz?

KoLa

Az EMC2 most még alaphelyzetben van nálam, de így is tökéletesen tudja kontrolálni a menetvágást! Míg a Mach-ból kifelejtették ezt a funkciót a program írói! az index jelre indul a menetvágó ciklus , ezt stabilan tudja! de 20mm-nél hoszabb menetet ne tervezzünk vele ha, ingadozik a főorsó fordulatunk bármiféle okból kifolyólag!
A Mach-nak van egy timing beállítása a spindle kontrollra,itt lehet alkalmazni több réses tárcsát, de nem ér semmit sem!az újabb verzióknál már ki sem lehet jelölni mint beállítást!
Az EMC2 spindle kontrollja, realtime!ha nem forog a főorsó akkor nem történik semmi! ha kézzel kicsit fordítok rajta akkor követi a szerszám a beállításoknak megfelelően! itt jön be a képbe a bármi miatt ingadozó főorsóhajtás mert az EMC2 az ingadozások ellenére is szinkronban tartja a menetvágást 0 rpm-től a max z tolásig!
 Mach3-t nem zavarja az álló főorsó, akkor is végrehajtódik a menetvágás ha áll a főorsó [#vigyor3]
Nálam azért működik a menetvágás mert optimálisak a nyomatékok a választott forgácsolóerőhöz!

KoLa

Ez a képernyő az, amit úgy tódok-fódok az igényeim szerint, most éppen így néz ki!