Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Hát én azt nehezen képzelem el. Lehet hogy konkrét meghatározott (a szögszámhoz igazodó  fogszámú maróval) és valami spéci szinkronnal kijön a síklap .. De előbb meg kellene nagyon gondosan nézni pár videót

ANTAL GÁBOR

Forog a munkadarab és forog a többágú maró. A
két fordulatszám aránya szorozva a fogak számával megadja a sokszög
szögeinek számát. Pl.: A munkadarab fordulatszáma: 1000 FPP, a szerszám
fordulatszáma: 2000 FPP, a szerszámágak száma: 3 => ebben az esetben 6-szög
keletkezik.  

s2k5ycubj

Sziasztok!
Ez mind szép elmélet,amikor nem volt hatszög anyag /alu/amiből kellet volna gyártsak egy alkatrészt elmentem a cnc-s barátomhoz,aki éppen hatszöget ütött az egyik mdb. végére a siemens cnc eszterga segitségével.Mondtam,hogy bajban vagyok és nekem is ez kéne,a kérdése a következő volt:1-6ig hány lapot "üssön" rá és milyen mélyen? Az egyedüli kikötés,hogy a lapolás mélysége csak szimetrikus lehet.

ANTAL GÁBOR

Akárhogy gondolkozom azért ez is csak kvázi sík (csak azt hisszük hogy sík ). megpróbálom cadban megrajzolni( én egy ellipszis szakaszának hiszem a lapot)

u3xrz0cut

Szerintem a munkadarab és a szerszám "távolsága " mozog szinkronba és ezért mivel a központjuk ugyanabban a magasságban van, mindegy a szerszám átmérő!!
Ez az én véleményem.

Sz.József

Ok, de elsősorban nem a szerszámátmérő volt a törpölés apropója, hanem az hogy lehet-e hatszöget marni, úgy hogy nincsen X elmozdulás.
Persze mind ez csak elvi síkon és Miki2 által belinkelt (#1025) videóból "kifolyólag".

KoLa

A MachTech-en szokott lenni egy makett erre a hatszögesztergálási módra, mint elvi bemutató teljesen műanyagból, semmi elektronika vagy trükk nincs benne csak az áttétel!és egy kis motor ami forgatja egész nap!
Ez a http://www.idohmen.hu/termek_reszletei.php?product=miyano_sokszog-forgacsolas_sokszog-forgacsolas" TARGET=_fnew>link  sokat segít a megértésben!

s2k5ycubj

A szerszám "csak" forog nincs szán mozgás! Ezt viszont nagyon szinkronban teszi

Sz.József

Ezek szerint nem jártam messze a törpöléssel az igazságtól... :)
Jó ez a link... [#eljen]

KoLa

Nem jártál messze az igazságtól! de a Gábor módszere szűk furatokban is működik, ez meg csak külső megmunkálásra való, ami szerintem az esetek 90 százaléka lehet! :)

Sz.József

Persze, így van...
Ez nem is Gábor technológiájához kapcsolódott (részemről), hanem az volt a dilemma, hogy van-e X elmozdulás...
Mint a linkedből kiderül, nincsen és a felület is egyenes (nem homorú) pár mikron híján...

Miki2

Köszönöm a linket.
És lőn világosság.

Miki2

Azért remélem, a gáborét is láthatjuk, ha elkészül.

Miki2

Bocsánat
gáborét = Gáborét

000000000

Köszi! Világosságot gyújtottál az agyunkban.