Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezt a sokszögesztergát – Gellért Károly találta fel csak hogy tisztában legyetek ez is magyar találmány.  

ANTAL GÁBOR

nagyon jó a Kola féle link. idecopyzom  
 Az igazat megvallva, a sokszög-forgácsolás során megmunkált felület ovális.  Az ebből adódó eltérés általában nem több pár....  

ezt jósoltam a 1053 ban

hostya

"Ezt a sokszögesztergát – Gellért Károly találta fel csak hogy tisztában legyetek" [...]

Melyiket?
Ami eddig szóba került sokszög megmunkálás esztergán,(videók) azok egyike sem a Gellért-féle elven működik..!
A Gellért-féle esztergán, nem csak külső sokszög felületet, hanem sokszög furatot is lehet lehet készíteni.
 Szerintem © ANTAL GÁBOR pontosan ilyesmin töri a fejét, hogy nem a szerszámot "rángatjuk", hanem a forgó munkadarab írja le a sokszög mozgást, miközben a szerszám csak előtoló mozgást végez.

ANTAL GÁBOR

Tévedsz ! nekem van egy saját készítésű komplex mozgással dolgozó ( forgó és bolygó)sokszögfeltétem Egy nagy esztergámra a tokmány helyére lehet fölszerelni ( kb 5 perc) és hatszöget tudok ( külsőt és furatot is) esztergálni.Az elv a Gellért féle elv azzal az ötlettel kiegészítve hogy nálam a sokszöggenerátor ( hajtómű) is mozog). A legjobb tudásom szerint rajtam kívül még ilyet senki sem csinált  Tökéletesen működik és iparszerűen termelek vele ( pénzt hoz a konyhára) Előnye a relatíve egyszerű(??) kialakítás valamint az hogy a gépem ről kb 3 perc leszedni . Hátránya hogy tengelyszerű alkatrészeknél a csúcstámasztás  nehézkes ( van egy spéci saját készítésű forgó oldham csúcsom de mégsem az igazi. Természetesen báb szóba sem jöhet.Ebből adódóan az alkatrészek hossza korlátos  

Most ( de ezt már leírtam ) a befejezés előtt van egy lengőkéstartós szervós egység amivel minden hátrány kiküszöbölhető és szoftweresn bárhány szöget tud  a darab csak normálisan forog ( akár a hátsó késtartóra is fölrakható) és csak akkor dolgozik ha kell  

s2k5ycubj

mindenképpen szeretném,ha tennél fel képeket esetleg videót erről a szerkezetről nagyon kíváncsi vagyok rá!

ANTAL GÁBOR

A régiről van fönn videó a táramban  Az új főegységek kész vannak majd csinálok fotót  

lari

A vaterán vásároltam egy videokártyát,(AGP-s Matrox)amihez, ha minden igaz létezik Linux driver.
Még nincs nálam, de gondoltam mielőtt nekilátok kicserélni, megkérdezem, hogy mi a teendő?
WIn alatt nem lesz gond, de Ubuntu alatt?
Simán felcserélhetem a jelenlegivel?  
El fog indulni?
Vagy?

000000000

Valószínűleg elindul, csak gyorsításod nem lesz, amíg nem olyan drivert használsz. Ami linux alatt többnyire némi gépészkedést igényel.

lari

Amikor legutóbb betettem a jelenlegi videokártyámat, (előtte az alaplapi volt) úgy emlékszem megpróbált friss illesztőprogramot keresni a neten... csak hát ehhez a tipushoz nem talált...

Sz.József

Egy PC guru segítségét szeretném kérni.
Egy asztali PC-n XP telepítése után telepítettem a linuxot (persze hogy az EMC2 miatt).
Indításkor választható volt a linux ill. XP. Minden OK...
Viszont egy XP újratelepítés után nem tudom szóra bírni a linuxot.
Nem szeretném újra telepíteni a linuxot, mert akkor elvesznének az EMC2-ben elkövetett ("kiszenvedett" :) )beállítások.
Megoldható, a bootmenü helyre állítása?

KoLa

Nem tudom működne-e ha beraknád a live CD-t és pendrive-ra mentenéd a fontosabb dolgokat!

Sz.József

Gondolom azután > újratelepítés és copy vissza...
Gondolom a boot menüt valahogyan vissza lehet varázsolni... (?)
Túrtam a netet google heverral, csak az a baj, hogy az infóknak kb. a fele mindig görögül van. :) (persze csak nekem)

frob

Sajnos az xp hazavágja a bootrekordot és bár helyre lehet rázni, a grub-ot.. de nem kezdő user téma...
viszont a live cd-vel látni fogod, tehát berakod azt a cd-t amiről alinuxot anno felraktad és szépen kimásolsz mindent egy pendrive -ra ahogy az előttem szóló is mondta

Sz.József

Ok, megpróbálkozom vele..., csak hát jó lett volna az újratelepítést is megspórolni.

Sz.József

Újra elővettem google havert...
Sikerült rábukkannom egy linkre ami nem "görögül" van, jó szájbarágós... :)
Ez alapján sikerült visszaállítani a grub-ot, megvan a mai napra rendelt sikerélmény..., igaz már közbe péntek lett... :)
http://dyra.eu/hu/blog/ubuntu/grub2-helyreallitasa-ubuntu-1004-ben" TARGET=_fnew>Íme a link, 10.04-es linuxhoz való, hátha más is járt úgy mint én...