Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Kisebb átmérőjű szerszámnál is jó csak ott más szögek adódnak.
"szerintem a lapok homorúak lennének"
hát 3 fix pont biztosan van ami egy síkba esik:
1.- a belépő csúcs
2.- amikor a lapolás függőleges a szerszám csúcsa (vízszintesen) pont a lapolás felénél van
3.- a kilépő csúcs
Ha ezt a 3 pontot összekötöd ez tuti egyenes
Ha közte homorú ( domború) akkor az 2 helyen is kell hogy jelentkezzen, de inkább egyenesre vetek...
De egy szakértő majd megmondja a tutit...

Sz.József

Talán majd Ő is (Antal Gábor) véleményezi és megmondja, hogy hol a "rosszvashiba".
Mivel már sok mindent kipróbált a gyakorlatban is meg tudja mondani konkrétan, hogy mi a hiba/gond az elképzelésben...

Sz.József

Néha a bonyolult is lehet egyszerű... :)

Miki2

Megpróbálom modelezni.

Sz.József

Hát ha erre van lehetőséged akkor az f@sza lenne.
Kíváncsi vagyok mi jön ki belőle?
Én ilyen modellezésekhez nem konyítok...

ANTAL GÁBOR

Véleményezés: Ősellensége vagyok a marással készülő sokszögeknek ( persze hagyományos marógépen osztófejjel vagy körasztallal én is marok külső sokszöget . Én nyomatékátvitelre használom az  agy- hüvely kapcsolatot. A kunszt az agy készítésben van mert azt hagyományos módon véséssel vagy húzótüskével ( korlátozott módon maróval ) lehet csinálni A baj a marással az hogy a véges szerszámsugár korlátoz .  Kola linkelt a napokban egy hipociklois háromszöget .Hát én kb úgy csinálom de persze a paraméterektől függően nem kötelezően hegyes . Az nagyon fontos hogy nem matematikai poligon csak nagyon jól közelíti azt . Irok egy példát: tudok olyan 36/41 agyat csinálni ami gyönyörűen  kottyanás mentesen csúszik egy olyan kereskedelmi 36/41 es hatszögön aminél a csúcs le van gömbölyítve 40.5 re ( a lapon dolgozik)     Józsi agyalására : valószínű hogy ez is egy közelítő kvázisíklapú módszer csak nem látom a jelentőségét   én kényszerből közelítek mert akkor tudok pontosan illeszkedő agyat csinálni. Külső hatszöget minden további nélkül korrekt módon ( poligon) is lehet csinálni   Tele van a net vele de a magyar NCT kft videóját is meg lehet találni .  De mindenki hallgat ha azt mondom hogy kérek egy pontos agyat az elkészült külsőre. Két sör ha valaki feltesz nekem egy videót (persze nem az enyémet )  ahol normális forgácsolási sebességgel egy agy készül . (persze a keresztszánrángatással lehet piszkálgatni a furatban de ciklikusan meg kell állni és irányt kell váltani )

ANTAL GÁBOR

kétszer is agyat íram hüvely helyett. Bizonyára azért mert az agyam a hüvelyen járt

Miki2

Ez eddig rendben van Gábor.
De kér körpályán mozgó test hogyan képes egyenes felületet létre hozni?
Na ezt nem látom át, ezért vetettem fel.
Az NCT videója alapján már írtam nekik, Őket is megkértem, hogy egy rövid elvi megoldássalgyújtsanak fényt kis buta agyamban.
Aztán, ha jön a derengés, előbb-utóbb ki is világosodik.

ANTAL GÁBOR

basszus miért nyomok én mehet gombot mielőtt végigolvasnám. Ez az agyalás az agyamra ment várom a röhögő smiley ket . Remélem azért a szakemberek megértik.

svejk

Ez a korral jár amikor már csak az agyad jár ott? [#crazya]

Sz.József

Értem Gábor. Kössz a véleményezésed.
Persze, hát ez nem esztergálás..., hatszög esztermarás... (na ezt ne vegyétek komolyan ez csak most jutott eszembe :)  )
Tulajdonképpen én csak Miki2 #1024-es kérdése (meg a belinkelt videók) kapcsán kezdtem agyalgatni, ami az X elmozdulás nélküli megmunkálásra vonatkozott.
Aztán ez sült ki belőle...
Arról nem is beszélve, hogy szerintem itt a fórumon nem igen akad senki aki a hatszögkészítés ezen módjával kísérletezne...
Sok feltételnek kéne megfelelni a gépnek, hogy a videót "utánozni" tudja...

ANTAL GÁBOR

Azért mert nemcsak két körpályán mozgó testről van szó hanem az egyik (a maró) még egy programozott mellékmozgás is végez . Talán a legegyszerűbben úgy lehetne elképzelni ha egy kész hatszöget befognál a tokmányba és a szánra föltennél egy szupportköszörűt. ( maró helyett)  Vegyél egy érintő fogást a lapon majd egy kicsit fordítsd el a hatszöget de ügyesen úgy hogy közben a köszörűt úgy távolítsd el a szánnal hogy megint pont érintse . és így tovább.  Ha a fihez hozzárendeled a szánmozgást akkor a köszörű ( maró)  pont a hatszöglapot fogja lefejteni . A függvény minden további nélkül leírható.T 45 a fi megmérésével mindig valós időben kiszámoltatja a gépével hogy hol kell lennie a szánnak( mert ismeri a függvényt) de akár azt is meg lehetne csinálni hogy egy epromba előre  beleírjuk a datákat amiket a fi címmel lekérdezünk . A fi egy inkrementális enkóderből ismert ( csak meg kell számolni a jeleket az indextől indulva   Ha van index jel akkor az egész ciklikusan ismételhető. ( számláló töröl és ujrakezd )

Miki2

De ebben az esetben kell egy X irányú mozgás is.
A videókon viszont a szán meg sem mozdul.

ANTAL GÁBOR

még egy mondat. Tömeggyártásnál minden további nélkül létjogosult az eprom .Hobbystáknak  valami könnyen átírható tár. (feltöltés pc ről otthon egy pohár sör mellett )  Az  eszköz MACH független és ha a főorsó nem stabil akkor azt sem veszi észere mert a fi határozza meg a szánmozgást ( olyan mint az emc2 de az sem  kell hozzá )   én nem csinálok ilyet csak egy kicsit agyaltam....

Sz.József

Akkor ez történik a #1013-ban linkel videónál 4:40-nél?
Viszont #1025-ös videón 0:50-nél valahogyan másképpen működik..., nem jól gondolom?