LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Akkor ezek szerint csalhatok is!mert nem akarok futtatni munka közben semmit sem, mert félek hogy majd lefagy, ezért a latency tesztet üresben járatom,mivel ez lesz az egyébb felhasználás futás közben is!
Ezzel megtalálom a számítógép gyorsaságát?

99cwyhfhj

Nem igazán értelek... -Akkor mégegyszer.

1. lefuttatod a latency tesztet. A teszt eredménye alapján állítod be a motorok sebességét, optimális gyorsulását stb.
2. Az ini fájlban is rögzíted a latency teszt eredményét, kicsit még rá is hagysz a biztonság kedvéért.

Ezután indítod a linuxcnc-t, ami a latency teszt eredmények alapján fog viselkedni, nem fog több kérést küldeni, mint amennyit képes teljesíteni a hardvered.

Ha nem terhelted a gépet a teszt futása alatt és munka közben sem fogod, akkor semmi gond.

Ha nem terhelted a teszt alatt, de munka közben mégis mozizol, akkor vess magadra.

Ha terhelted a gépet a teszt alatt, de munka közben nem fogod, az csak jó, de ha mégis dolgozol valamin, akkor is van tartaléka a gépednek.

Tehát a linuxcnc-nek nincsen önálló igénye, aszerint merít a fazékból, amekkora kanalat adtál neki.
Ha latency teszt nélkül futtatod, akkor is működik, de le van butítva, hogy ne legyen galiba. Ha jól emlékszem az ini fájlban alapból valami 100.000 ns-os érték szerepel, holott a géped sokkal gyorsabb, akár 12.000 ns-os jitter értéket ad vissza.

Már 3 éve nem linuxcnc-zek, mert kontrollert használok a gépemen, de hótt biztonsággal dolgozik a linuxcnc, ha helyesen van konfigurálva.

7snm9r7t

s7manbs8

Ezek az ipari cnc-k el vannak maradva, mi az hogy közben nem lehet tv-t nézni rajtuk, meg netezni. :)

Szegény dolgozó csak gályázzon egész nap. :) Azt a plusz 1000Ft-os procit kisajnálják belőle ...

560f5bvpd

Üdv Mindenkinek
Most ismerkedem a Linuxcnc-vel,lefutattam a latency tesztet és kb olyan 6700-as érték jött ki,olvastam itt a fórumon, h ezt az ini-ben is modositani kell,eddig ok.
Olvastam azt is,h ez alapján kell beállítani a megfelelő motorsebességet és gyorsulást,ebben kérném a segítséget,h ehez az értékhez kb milyen gyorsulás és sebesség a legmegfelelobb? Vagy ezt így nem lehet megmondani csak kiserletezessel lehet beállítani?

4utepsca

Szia!

A 6700 érték az kiváló. Ezzel simán lehet párhuzamos porton működő gépet hajtani.

Javaslom, hogy olvasd el a dokumentációt (ezzel kezdeném ), majd utána a többit.
Ha kérdésed van akkor tedd fel itt bátran.

560f5bvpd

Boldog karacsonyt mindenkinek!
Megint segitsegert fordulok hozzatok,a Z TOUCH PLATE beallitasat sehogysem tudom megcsinalni,mar ket leiras,video alapjan ptobaltam beallitani de nem sikerult. Valaki tudna nekem kuldeni egy bevalt leirast? vagy segiteni,hogy hogyan csinaljam?
A segitseget elore is koszonom.

s7manbs8

Ezt  aLinux CNC-t ost nézem nem lehet csak úgy simán telepoíteni, hanem DVD-ről vagy USB-ről, de ez akkor mire megy fel, egy csipasz vinyó is kell neki vagy meglevő Ubuntu 16.04-re rá lehet rakni ?

Ezt az új verziót még sose próbáltam csak valami nagyon régit eddig.

kj3003bmm

Igen teszel fel egy ubuntut. Azt arra telepíted a linux cnc-t. Majd gruban beállítod hogy a Linuxcnc  kernel induljon el.

560f5bvpd

Ha Vectric Aspirel generalok G-kodot,akkor milyen formatumban mentsem a linux cnc-nek? melyik a legmefelelobb?

2vkx6unz

Szerintem egy sima Ubuntu nem elegandő a linux CNC-nek ha gépet is akars vezérelni és nem csak szimulálni a megmunkálást.
Amúgy én pont a napokban telepítettem újra a linuxcnc-t mert olyan régi volt már, hogy nem mentek fel a frissítések...

A legfrissebb linuxcnc már nem ubuntu hanem debian alapú. Simán felül kellett írni az ubuntu particíót és működött is nem kellett neki külön lemez. Szerintem azt is meg lehet tenni, hogy kialakítani eg külön partíciót és akkor meg lehet tartani az ubuntut is.

Amúgy szinte minden fent van a honlapon...

tfedis3mm

Izé... A félreértések eloszlatása végett: az ubuntu egy debian-alapú rendszer, ezért a hasonlóság. A linuxcnc legalább ezen a két disztribúción (a linux-alapú rendszerek különböző változatait hívják disztribúciónak) elérhető csomagból - tehát minden különösebb háttérismeret nélkül telepíthető.

A legtöbb disztribúción van eszköz a helyben frissítésre, azaz régebbi verziók is frissíthetők gyakorlatilag kattintós módszerrel újabbakra.

4utepsca

Szia!

Alapból az ngc kiterjesztést ismeri fel a LinuxCNC, de rá lehet bírni másra is. Elég ha átnevezed a fájlt ngc kiterjesztésűre. Csak vigyázz, hogy ne Windows formátumban ments (sor végi "kocsi vissza soremelés") vagy konvertálj Unix formára (gedit szerintem megcsinálja).

4utepsca

Jogos amit mondasz, csak a gyakorlottak fogjanak hozzá egy "mezei" Ubuntu, vagy Debian rendszerre telepíteni LinuxCNC-t.
Mert ott nem real-time kernel van és egyéb apróságok is kellenek még a boldogsághoz.

Javaslom, töltsétek le a LinuxCNC DVD image-t (a legújabb debian alapú) és akkor minden fent lesz egyszerre.

Lehet persze fordítani kernelt meg LinuxCNC-t is forrásból bármilyen linux disztróra, de az már több tapasztalatot igényel.

2vkx6unz

Ok, pongyolán fogalmaztam. Arra akartam utalni, hogy RT kernel nélkül nem fog rendesen működni mert a gépvezérléshez precíz időzítésre van szükség.

Ha egy RT-s ubuntu disztribúcióra kell feltenni akkor arra velószínűleg fel lehet telepíteni egy frissítéssel. Nekem eredendően azért kellett cserélni mert egy 2013 végéig támogatott ubuntu volt és a frissítések már nem elérhetők zeért egyszerűbb volt egy USB-ről teljesen újratelepíteni a rendszert a korábbi ubunbu rendszer helyére (particiójára) mivel van egy XP-is a gépen. Feltételezem, hogy ki lehetett volna alakítani úgy is a gépet, hogy 3 oprendszer legyen fent (egy ubuntu linux, egy debian linux és egy Windows), de nem láttam értelmét.

Vagyis a legegyszerűbb utat választve egy live rendszert telepítettem fel és adtam hozzá egy új pycamot.

Nem használtam az linuxCNC-t korábban sem csak ismerkedés szintjéig jutottam, de sajnos erre sincs jelenleg időm.
A linux most a rugalmassága miatt kellett más célra és akkor már miért ne egy RT-s legyen egy  friss linuxcnc-vel...