LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

560f5bvpd

Üdv Mindenkinek!
Ha a motorvezérlőmet csak féllépéses üzemmódban lehet használni akkor készíthető vele tökéletes dombormű? Vagy oda már szükséges a mikrolépéses beállítás?

huatn6gfd

Attól függ, hogy mekkora a menetemelkedésed. A régi gépemen nekem is féllépéses volt, 320 lépés/mm, tehát kicsi emelkedéssel, így egy lépésre 0,003125mm jutott (elvben... :)). Ez bőven elég volt panel maráshoz, domborműhöz is.

s7manbs8

Attól függ, hogy egy lépés az a gépeden hány mm-nek felel meg.

560f5bvpd

Nekem 5mm-es a golyósorsó menetemelkedése,az akkor 80 lépés 1mm (ha jól számolom). Ez kevés ahoz hogy jó domborművet készítsek?

s7manbs8

1 század milliméter, az elég kicsi, azt szemmel nem is látod.

560f5bvpd

Dombormű marásra és fa munkákra szeretném használni a cnct,akkor a fellépéses vezérlő az megfelel erre a celra? Mert ha igen akkor nem cserélném le.

s7manbs8

Az a lépés méret jóval kisebb, mint amit a mechanikád hajlong vagy rezonál. A hajszál 1/4-ed része egy lépésed. :) Ezért nehogy lecseréld.

huatn6gfd

Szerintem is kár lenne cserélni. Leginkább azt javaslom, hogy próbáld ki. :) Ha látod az eredményt, akkor el is tudod dönteni.

560f5bvpd

Köszönöm a segítséget![#vigyor4]

000000000

Az alábbiakkal sajnos számolnod kell:

1. Ha a motorvezérlőd csak a féllépést tudja az egész mellett, akkor valószínűleg a valós pozíciók nem feleződnek, hanem ~1/3 - 2/3 arányban lépdel az egészek között.

2. Zajos, nagy rezonanciájú még a féllépéses üzemmód is, ami a fülnek, hajtás dinamikának (pl. kisebb a maximális sebességed) nem kedvező.

3. Egy TBxxxx IC-s meghajtót olcsón tudsz venni, érdemes egy tengelynél legalább kipróbálnod a különbséget.

s7manbs8

A motortól is függ, miylen, én is találkoztam már oylannal, aminek a féllépés nagyon nem a felén volt másik meg tök csendesen és pontosan dolgozik.

560f5bvpd

Ilyen a motor,elég régi de jó minőségűek.

s7manbs8

Érdekes, úgy látom pont ilyen motorom van nekem is az egyik gépemen, mindjárt le is fényképezem. :)

s7manbs8

1/4-ed mikrolépésben hajtom ha jól emlékszem, egy specilis IC-vel, amit valami nyomtatóból bontottam ki ... DOS programommal. :)

s7manbs8