LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez így nem sokat mond.
Valószínű, hogy nincs.

008py5n5y

No végül sikerült megtalálnom a fájlt, ki is töröltem.
Elindítottam egy új tesztet.
Már csak azt nem tudom, hogy az INI.ben ilyenkor nem kell valamit átállítani? Base period, servo period, max Jitter...?

008py5n5y

A "unexpected realtime delay on task
This message nwill only display once per session
Run the latency test and resolve before continuing" hibaüzenetet az új latency teszt után is kiírja.

bj34emsd7

de, utána kellene âllítani. a latency testből kijön egy érték, amit át kéne vezetni az inibe. de ha a latency teszt eredménye nagyságrendi eltérést mutat a korábbi beállítással, akkor lehet valami gubanc van az új winyóval.

99cwyhfhj

Jól megkergetve a gépet, valami ilyesmi értéket kell kapnod.
Mennyit mutat nálad? Ha jól emlékszem 50.000 ns-ig jó a base thread  max. jitter értéke.
(csinálj képernyőképet, akár terület kiválasztással)

008py5n5y

Nálam is hasonlóak az eredmények, mint amit a Te képeden lehet látni...

fahzgvxn8

És a latency teszthez tartozó értékhez igazítottad a tengelyek sebességét? A tesztben kijött érték alá lődd be a sebességeket kb 15%-al.
Ha ezek után is feljön az "unexpected realtime delay on task" hiba akkor a teszt alatt futtass olyan műveleteket amik rendesen leterhelik a gépet.
PL, nagy fileok másolása, opengl, webböngésző, stb...
De ezek le vannak írva a linuxcnc.org dokumentumok között.

http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/config/stepconf.html

4. bekezdés

Előfordul, hogy csak hosszas teszt futása közben derül ki a gubanc.

Az is befolyásolja a rendszert, hogy sok minden változik a kernelben. Nem tudom milyen kernelről váltottál milyenre.

008py5n5y

Most megemeltem az INI-ben a BASE_PERIOD értékét.
Eddig 18000 volt beállítva, most 20000 az új érték.
A MAX_LINEAR_VELOCITY = 80
Ezt a maximális értéket nem változtattam.
Eddig nem jött elő a hibaüzenet, majd még próbálgatom.

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítő hozzászóllását! [#wave]

7snm9r7t

Nem tudom megérteni ezt a latency tesztet.
Ha egy cnc gépet akarok üzemelni, miért kell nekem megmérni hogy közben hogy tudok videózni, netezni, stb.
Ha egy szerszámgépet üzemeltetünk, nem akarunk közben videózni a neten, vagy éppen egy képszerkesztővel dolgozni!
Az a baj hogy ez a teszt csak akkor futtatható ha a linuxcnc nincs bekapcsolva, én pedig inkább arra lennék kíváncsi hogy mit tud akkor ha csak a linuxcnc fut...

99cwyhfhj

Pongyolán fogalmazva a dolgot:
Az a lényege, hogy megnézi, mire képes a géped. Ha a linuxcnc kéréssel fordul a processzorhoz, akkor tud-e időben válaszolni neki. Ha a processzor nem tudna, mert még másik feladattal van elfoglalva, akkor pl. kihagyna egy-két step jelet, ami nem kívánatos.

Azért kell grafikusan és minden módon terhelni a gépet, hogy tudjuk, biztosan van ideje válaszolni minden linuxcnc-s kérésre.

7snm9r7t

Hát igen, de sehol sincs közben a linuxcnc, és ha figyelembe veszem az eredményeket akkor majd aszerint fut hogy, én hogy videóztam a neten miközben képeket manipuláltam?
Miért nem a linuxcnc futását teszteljük?

99cwyhfhj

Azért, mert az ő érdekében csináljuk a tesztet.[#nevetes1]

A teszt eredménye szerint konfigurálod, futtatod a linuxcnc-t, tehát beállítod, hogy mennyire lehet gyors, milyen gyakran fordulhat a processzorhoz.
Ezután egy biztos kapcsolat jön létre, akkor is, ha közben megnézed a leveleidet a PC-n, vagy éppen mozizol meló közben.

Egyébként nem egyszerű olyan PC-t találni, ami megfelel a linuxcnc elvárásainak. Ez a realtime kernel nem mindegyiken fut időn belül.

7snm9r7t

Azt szeretném tudni hogy neki mi az igénye a hardver tudásához képest? ezt néhány g33-as kóddal le lehet mérni! nem kell semmi videó, semmi net, semmi más.
Ezekre, van még itt egy másik számítógép, van vagy 10 éves.

fahzgvxn8

Sajna a mai PC-k eléggé eltérőek (jó is, nem is).
Minden chipkészletnek vannak sajátosságai ami befolyásolja a step jeleket. A linuxcnc adott esetben lassabb mint egy winfos Mach3, de azt atomstabilan tudja.

Az igaz, hogy normális esetben nem netezek, videózok, meg kitudja milyen CAD/CAM progit futtatok egyszerre a gépen, de sajnos ha a felhasználó kezébe egy PC kerül, akkor mindent egyszerre szeretne csinálni. (csak egy picit dolgozok a mellette, nem terhelem a gépet, nem viszem át a nagy gépre, hogy egy kódot újra generáljak....)

Pl, ha új rendszert(frissül a kernel) raksz ugyan arra a gépre, akkor csak a hardveres támogatások miatt sem működik majd ugyan úgy.

xw705sph

Nem tudom mennyire up to date, de itt van nehany konfig eredmenye.