LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

bj34emsd7

Valaki tudja mi a módja 2 kés tartós eszterga felkonfigurálásának?
2 XZ tengely van, 2 null pont, egy főorsó.

000000000

Pont egy ilyen vasúti kerék "pár" eszterga átalakításával találtak meg.
Csak nem te is a Rovnai projekt után érdeklődsz ?

bj34emsd7

Együtt dolgozunk rajta. Úgy értem veled is :).

000000000

CNC hajlítógépeknél szokták alkalmazni az Y1 Y2 tengelyeket a medve mozgatására.
Itt az Y1 tengely a Master amit követ a Y2 Slave tengely.
Ha külön korrekciózni kell akkor azt az Y2 tengely állításával lehet és ilyenkor a Master tengely nem mozdul meg.
Mach3 elméletben ugyanezt tudja, de majd összedobok egy próbapadot tesztelni.
Ezzel csak egy a bibi, ha a kezelő nincs ott a toppon akkor tud csinálni nagy IBM-et !

bj34emsd7

Egyenlőre az a koncepció érlelődik bennem, hogy a Linuxcncvel hajtani tudom az XZ-UW tengelyeket, egy vezérlésből. És mivel alapvetően csak egy szerszámmal lesz munka végezve, így a szerszám táblán elég egy szerszámot beállítani, viszont 4 irányba kompenzálni. Így a megfelelő paraméter módosításával bármelyik irány kompenzálható.

Még agyalok, hogy mi ennek a hátulütője. Majd összerakok rá egy szimulátort, hogy lássam hogy működik.

008py5n5y

Meg tudja mondani valaki, hogy van-e a linuxcnc-nek olyan új frissítése, amiben elérhető eszterga módban az élkorrekció?
Ha igen melyik ez a verzió?

bj34emsd7

Szerintem ez alapból elérhető mindegyik verzióban. Kifejtenéd, mi a gondod?

008py5n5y

Szia !

A probléma a következő:
Késbemérés megtörtént, szerszámtáblába elmentve ...
Készítek egy munkadarabot.
A végén megmérem az átmérőt, ami pl kisebb  5 századdal.
Kellene valami egyszerűen használható él-korrekciózási lehetőség, amivel megadhatom, hogy a következő munkadarabnál a kés 5 századdal mélyebbre menjen és ne kellejen újra késbeméréssel vacakolni...
Lehet, hogy elérhető ez a dolog a régebbiekben is, és csak én nem tudom. Egyébként 2.6.9-3 verziót használok.

p75e6i8vg

Gyakorlatban még nem használtam, de nem pont olyasmi kellene neked, mint itt van leírva a G43.1 résznél?

A G-kódba kéne ilyent írnod, hogy G43.1 X0.5

008py5n5y

Nem ez nem jó.
Itt arról lenne szó, hogy ne a g kódba írjuk be a módosítást, hanem a szerszámtárba egy korrekciós értéket.
A gyári gépeknél is így van valahogy megoldva.
Amit pedig linkeltél, az szerintem marógéphez használatos, és csak a z-t, tehát a szerszám hosszt módosítja.

bj34emsd7

Egy szerszámra két korrekciót lehet ráhúzni. Alap + kopás. Nem Tudom fejből, hogyan kell megadni, de van rá mód.

bj34emsd7

G43.2 Vel aktiválódik a további szerszám korrekció:

G90 (set absolute mode)
T1 M6 (load tool 1)
G43 (or G43 H1 - replace all tool offsets with T1's offset)
G43.2 H10 (also add in T10's tool offset)
M2 (end program)

008py5n5y

Igen, ezt közben megtaláltam az eredeti dokumentációban, csak nem tudom pontosan értelmezni.
Tehát kellene valami gyakorlatias tanács a használatát illetően.
AMint lentebb írtam, elindítok egy programot, ami megesztergál több fogással egy átmérőt.
Amikor kész, megmérem, de az átmérő kisebb vagy nagyobb lett.
Mi ilyenkor a teendő?
Módosítanom kell a g kódomat vagy sem?
Ha nem, akkor hová kell írni a kompenzációt?
Pl azt szeretném, hogy az esztergált tengely átmárője legyen 0,05mm-el kisebb a következő megmunkálásnál. Tehát X tengely átmérőben 0.05mm-t korrigáljon.

xe44memnh

A DRO-ban átírod az érteket oszt jócakát az nem jó?

bj34emsd7

A lenti sort alapul véve a 10 és pozícióban lévő szerszám korrekciót állítod át az x tengelyre vonatkozóan 5 szâzaddal. Ha cseréled a lapkát, a 10 és sor értékeit nullázod, visszaáll az eredeti méret.

De ha ugyanarra a darabra akarod ráfuttatni a kódot, akkor az 5 szâzad, fogásban 25ezred kevés lesz. Nem lesz szép a felületed. De az anyagtól szerszámtól fordulattól kenéstől gép merevségétől sok mindentől függ, hogy éppen mekkora lesz az átmérőd.
Én az első 2-3 darabnál mindig a főkorrekciót állítom, aztán ha beállt a darab megmunkálása, utána lehet játszani a kopásokkal.