LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

Nagyoknak találom azokat az értékeket.
Nekem LPT porton valami ilyesmi a jó beállítás:
P =        4
I =        1
D =        0.01
BIAS =     0.5
FF0 =      0
FF1 =      0
FF2 =      0
DEADBAND=  0.00015

bj34emsd7

a P értéke szinte mindegy (látszólag), de 10 alatt biztos kevés, 10 től kezd el normálisan mozogni, de aztán magától nem rezonál be akkor sem ha P 10000. csak úgy ha kimozdítom a holtpontról. az at_pid modul autótuning módban egyébként egészen elképesztő számokat generál, és persze azokkal rögtön kiakad a gép, de valami olyasmiket, hogy P 60000-80000, I 180000-2500000(!), D 17-63 és nincs két egyforma.

Az X axishoz beállított paraméterekkel, 0,1-es elmozdulással szép a görbe, jó a megállás, de használhatatlanul lassú.
OUTPUT_SCALE = 277.77
OUTPUT_MIN_LIMIT = -238.09
OUTPUT_MAX_LIMIT = 238.09
FEEDBACK_SCALE = 238.09
FEEDBACK_MIN_LIMIT = -238.09
FEEDBACK_MAX_LIMIT = 238.09

Az Z axishoz tartozó beállításokkal egész jól mozog a gép, akár folyamatosan is anélkül, hogy kiakadna, de a pontossága csapnivaló. És ennél még lehetne jóval gyorsabb is.
OUTPUT_SCALE = -2857.0
OUTPUT_MIN_LIMIT = -2857.0
OUTPUT_MAX_LIMIT = 2857.0
FEEDBACK_SCALE = -3333.0
FEEDBACK_MIN_LIMIT = -3333.0
FEEDBACK_MAX_LIMIT = 3333.0

próbáltam az X tengelyhez beállított paraméterek egész többszöröseivel kb 6000-es számokig, de ott nem igazán lehet 1mm nél nagyobb elmozdulást kinyerni belőle.

Most jut eszembe, hogy lehet a homing is bezavar, lehet azért nem megy gyorsabban, mert hiszen még nem volt hazaküldve és addig le van korlátozva. Na ezt este kipróbálom.

bj34emsd7

Juteszembe, az X tengelynél már visszakapcsoltam a tahót (feedback)

fahzgvxn8

FF0, FF1 adj értéket. Nagy sebességnél lép be.

xw705sph

A gmoccapy honnan veszi a stepconf-ot? Hiaba jogolok, egyik motor sem mozdul, pedig a DRO szerint igen es az axis gui is tokeletesen mukodik.

xw705sph

7snm9r7t

Eszterga módban próbáltam darabolásra használni a g54 g55 g56 adta lehetőséget,két szerszámot bemértem, mindhárom koordináta rendszerre,mivel még vannak műveletek leszúrás előtt, tökéletesen működött egész nap, de másnap reggelre csak a g54 maradt a helyén a másik kettő elszállt!
Mit csinálok rosszul?nem kellett volna ezeknek is megmaradni?

4utepsca

Szia Lajos!

A G54/55/56... koordinátákat megjegyzi a program.
Induláskor betölti, kilépéskor kiírja egy fájlba.

A INI fájl [RS274NGC] szekciójában kell lennie egy PARAMETER_FILE =  bejegyzésnek a megfelelő fájlra hivatkozva.

Fontos még a fájl formátuma: két oszlop, az első egy sorszám (egész) a második az érték (1234.567 formában).

Ennek a paraméter fájlnak a /home/kola/linuxcnc/configs/tekonfigod/ mappában kell lennie.

A konkrét sorok a G55-re vonatkozóan: 5241-5250, azaz ezekkel az értékkel kezdődő sorok tartalmazzák a G55 koordinátákat.

Küldd el az INI és a paraméter fájlt, hogy többet lássak a dologból.

mjfpgx8v0

Hali!

Én is csináltam valami hasonlót nemrég, reggel bekapcsoltam, g55 benne van, ahogy legutóbb hagytam.
2.7.0 "gyári" állapotban, szintén eszterga.

7snm9r7t

Szia János!
Megnéztem! az ini fájlban az emc.var a paraméterek helye.
Megnyitottam ezt a fájlt, és itt is két oszlopban van mint ahogy írtad!
Átküldöm.

7snm9r7t

Most hogy írod...
Nálam 2.8.0 verzió!

mjfpgx8v0

2.8.0 ??? Olyan is van már???

Egyébként g55-el indult is el, mint legutóbb hagytam.

Van némi anomália a fejemben a G61 G61.1 és G64-el kapcsolatban.
A g61 esetén  a g64 paraméterei érvényesek, vagy a három kód "üti" egymást?

3ztiz2p39

Foglalkozott közületek valaki robotkarral?
Van itt egy 5 szabadságfokú gyári, de ugye természetesen vezérlő nélkül.
A maghajtásokat még megoldanám de a szoftver?

Emlékeim szerint még a hagyományos Descartes féle maró/eszterga elrendezésnél is sokat kellett a HALL file-okkal dolgozni, gondolom a robot része főleg nincs kitaposva.

99cwyhfhj

Pár éve szórakoztam a szimulációs részében egy 4 csuklópontos scara robottal, próbáltam átírogatni a config fájlokat és figyelni a változást. A képernyőre grafikusan kirakja a robotot és látod a mozgásokat. Valamit rajzoltattam vele, de torzított rajta. Aztán eltettem későbbre. A később azóta is tart, de jó lenne ha valaki kitaposná az ösvényt [#wink]

Első lépésként, barátkozásnak talán érdemes a minta configot kipróbálni, akár egy pendrive-ra telepített linuxcnc-n.

i49a9nm8c

Használja Valaki a EMC2-t  S-görbés gyorsítással?
Nem használom ezt a programot. Mach3-hoz kerestem megoldást (egyelőle nem sok sikerrel) , közben ezt találtam.

s-curve.py