LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Az a probléma hogy ha g0-val mozgok, külön mondatban,két sorban leírva akkor,lekerekíti a sarkot! így ha az anyagot akarom kikerülni akkor simán beletolja!
A régebbi Linuxcnc verzióknál és a Mach3-nál sem volt ilyen hibám, csak az utóbbi két évben kell figyelni erre, amióta 2.8 pre1 van fenn.Az első sorba írt g61 megoldja ezt a problémát.
Ma,az első darabnál lekerekítette a gyorsjáratot, a derékszögű mozgás helyett! A másodiknál már betartotta a szabályt! ponttól-pontig ment, minden fogás után!Na!ez itt a kérdőjel!mitől függ hogy éppen levágja a derékszöget egy állandó sebességű mozgásra, vagy pontig megy?
Te biztos tudod hogy, esztergáról van szó,de ideírom hogy a g0 az ponttól pontig kell hogy menjen minden gépen, mert különben nem bízom a gépemben!
Keresem már a képernyőmentést, amit egy éve csináltam egy látványos szerszámpályáról, csak nem találom...
Holnap majd betöltöm ezt a pár sort próbára, és majd beszámolok!

7snm9r7t

Léptetős esztergáról van szó!

4im2adcie

Akkor próbáld már ki a
G64 P0.01
 sort a kedvemért.
Jónak kell lenni...szerintem.

7snm9r7t

Kipróbáltam ezt a kis mozgást amit küldtél!
Reggel bekapcsolás után betöltöttem!
Az első próba home all után g64 nélkül

A második próba g64 p0.1 -el

A harmadikban a g64 p0.1 -et g61-re cseréltem

Azután újból kitöröltem ezt a sort , se g61, se g64, de már azt az első nagy rádiuszt nem adta,hanem a második verzióval rádiuszolt.

Azt gondolom hogy nekem az ini fájlba kell beírni hogy alapban g61-el induljon, valahol be lehet ott írni egy csomó g kódot, amivel akarjuk hogy induljon a program!

4im2adcie

Na ez remek. Akkor kiderült hogy az én 2.5 verzióm ezt másképpen csinálja, az én esetemben nem egyformán hat a G64 a G0 és G1-re, míg a Te verziódnál egyformán, és ez így korrektebb.
Viszont akkor az is látszik, hogy kell a G64 méghozzá a legjobb ha P0.01-el használva.
A G61 azért nem jó mert ha kontúr programot írsz akkor rángatni fog.
EZT az oldalt biztosan ismered, és van is itt valami róla de ez nekem magas mint kacsának a gólyafészek.
Ehhez Sneci kellene, vagy János.

008py5n5y

Ini fájl, programértelmező részhez be lehet írni azokat a G utasításokat, amit szeretnél, hogy alapból indítson a program...

#RS247NGC_STARTUP_CODE

Ennek ellenére a g kód program bevezető fejlécében is fel kell tüntetni azokat, amire szükség van, mert nem minden esetben elég az INI-ben megjelölt rész.
Legalábbis én így tapasztaltam...

7snm9r7t

Köszi a linket! ismerem! csak nekem is magas mint "kacsának az eperfa" mifelénk ezt, így mondják!

Nem vettem észre a gépemen a rángatást, g61 alatt, amit írsz!
Lehet hogy, azért mert, léptetős, és nem tud nagy gyorsulásokat, így finomabban fordul!

7snm9r7t

Ha megnyitom akkor már én is tudom csak nem a Linux-on netezek.

Ez azért érdekes!hogy Te is azt tapasztalod hogy néha másként működik!
Azt gondolnám hogy az ini fájl az egy szentírás, ugyanúgy mint a hal file, vagy bármi ami a config-ban le van írva!és csak a fejlécben lehet tenni ellene, vagy bárhol a kódban ha szükséges![#nemtudom]

8gwpaca0r

Találkozott már valaki ilyen hibával?
Telepítettem a debian Linuxcnc programot megy is egy ideig aztán újraindítás után össze vissza vibrál a kép.
Főleg ha az egeret mozgatom.
A videón lehet látni hogy mit is csinál.
A videó végén a monitor átkapcsol win7 re.

Video

p75e6i8vg

Nvidia videokártya?

Valami driver gond lesz...

8gwpaca0r

Alaplapiról megy.

99cwyhfhj

Ezt meg hogyan csinálja? Külön partícióra tetted a linuxot?
Ugye nem futó win alá telepítetted valami virtuális boxba...

8gwpaca0r

Érdekes igaz [#hehe]
Az alaplapi videokártya volt a hibás.
Tettem bele egy videókártyát most úgy néz ki tökéletes.

Közben átkapcsoltam a monitort másik gépre.

8gwpaca0r

Senki nem használja a LinuxCNC lefagyott ez az oldal.
Mindenre nekem kell rájönni? [#taps] [#nemtudom]

Találkozott már valaki olyan problémával, hogy kézikeréknél a lépésköz beállítással gondok voltak?
8-9 lábra van állítva a lépésköz két bemenete.
Alap állapotban 8-9 láb 1k ellenállással +5V van húzva olyankor kellene mennie 1mm de csak 0,413mm megy
sajnos erre nem tudok rájönni, hogy mi lehet a hiba.
ha a 8 lábat GND re húzom akkor 0,1mm ha a 9 lában akkor 0,01mm ezek tökéletesen működnek de az 1mm felbontás nem.

És a 2db kézikerék egy esztergán tökéletesen működik [#eljen]

p75e6i8vg

A videokártyát is én mondtam... :P