Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Én olyan hobbi cnc eszterga vezérlő programra gondoltam ahol a marógépesek kérdeznek állandóan!

vjanos

Csak próbáltam felfogni [#nemtudom]
Egyszer csak elkészül az enyém is, hátha jól jönne ez a tudás...

korbendallas

Nem az a baj azzal a kerekítéssel, hogy a following error rosszul van beállítva? Én egy jó maróm törése árán jöttem rá:(

smalla

Szerintem nem, hogy kijöjjenek a gyorsulások, és nagy sebességet tudjon tartani ezért kerekít, mondjuk az R10 et kicsit soknak tartom, hacsak nem képes a gép nagyon nagy sebességre viszonylag kis gyorsulás mellett.

korbendallas

Nem kerekít. Úgy működik, hogy a parancsolt pozíció és a tényleges pozíció közötti különbség az ferror. Ezt meg kell adni gyors és lassú mozgásokra is. Mértékegysége az adott gép beállítástól függ mm vagy inch. Tehát ahogy fut a g-kód jönnek a különböző koordináták, hova menjen a gép. Ha ezt a ferror értéket nagyra választod, akkor előfordulhat az az állapot, hogy a gép még nem ért oda az adott koordinátára, de már a g kód új sorra lépett, ezért láthatod, hogy kerekít valami sugárral.
Remélem érthatő volt amit leírtam

smalla

Tiszta sor. Köszi

Motoros

A szerszámtörés elkerülhető, ha a grafikára ránagyítasz a kritikus sarkoknál és az a valóságos befutásra kerülő pályát mutatja az esetleges rádiusszal.

korbendallas

Ez nem így van sajnos. Nem azonos a g-kód által leírt és a valóságban bejárt szerszámpálya.

Motoros

Jó mindegy, én ezt tapasztaltam, mutatta a rádiuszt.

KoLa

Ez pontosan így van nálam is!derékszögű mozgás van programozva g0-val, ezt látom a kijelzett szeszámpályán, de amikor először bejárja, a valóságban, nem ezt teszi, hanem állandó sebességre kapcsol,és hogy be tudja tartani lekerekíti gyosjáratban a derékszögű mozgásokat!
Hát nem tudom!ezeket a funkciókat eddig csak g1-re gondoltam vóna!
A g0 az csak pont-tól pontig mehetne, mivel teljes sebességgel közlekedik!

Még valami: hogy-hogy? a betöltött szerszámpálya precíz[#eljen] rajza nem az elkövetkező mozgásokat mutatja!ennyit azért sejteni kéne a programnak arról hogy merre akar menni gyorsjáratban!

korbendallas

Ha lesz egy kis időm csinálok tesztet, de addig gondolkozzunk józan paraszti ésszel.
Ha egy ideális gépről lenne szó, akkor a tényleges pozíció megegyezne a parancsolt pozícióval minden időpillanatban. De a valóságban nekünk tömegeket kell mozgatni mindenféle erők ellenében. Hogy számolná ki a program, hogy mekkora tömegeket kell mozgatni és mekkorák a tömegre ható erők? Így honnan tudná, hogy mennyivel tudja gyorsítani és mekkora sebességre? Sehonnan...
Hozzáteszem nekem szervók vannak a gépemen és ugye a bejárt szerszámpályát az enkóderek jelei alapján rajzolja a program.

korbendallas

A linuxcnc valahogy úgy működik, hogy amikor a g-kód egy sorát feldolgozza, akkor addig vár amíg a sorban leírt axisok-ról meg nem jön a pozícióban visszajelzés. Ez után kezdi csak a következő sor feldolgozását. Ha ugye ezt a követési hibát nem 0-ra állítjuk, akkor hamarabb bejön a pozícióban visszajelzés, minthogy a g-kódban leírt  koordinátán lenne az axis. Ha a következő sorban erre az axisra merőleges mozgás van leírva, akkor ugye ez a mozgás elindul és így a bejárt szerszámpálya rajzán valamiféle ívet fogunk látni.

Persze ez bonyolultabban van megcsinálva, mert mi van akkor ha a következő sorban ugyan ennek az axisnak ellentétes irányú mozgása van leírva?

Én csak ötletelek, azok alapján amit eddig tudok a linuxcnc-ről. Javítsatok ki, ha hülyeséget írok.

korbendallas

Ugye nyílt hurkú rendszereknél, megint más a helyzet, mert ott tényleg számolnia kell valahogy, hogy a kiadott pozíciót elérje a tengely.

Motoros

--  "Így honnan tudná, hogy mennyivel tudja gyorsítani és mekkora sebességre? Sehonnan "--
Ha nem állítod be akkor sehonnan, de a linuxcnc motortuning része is hasonlóan a grafikájához igen profin meg van csinálva. Próbáltad már?

korbendallas

Motor tuningot csak léptető motorral tudja sajnos:(
A másik dolog, hogy én az asztalt mozgatom. Ha rárakok 150kg-t akkor kicsit változik a helyzet. Főleg z tengely:)