LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

Korbendallas megírta a tutit nem kell túlbonyolítani, csak normálisan beállítani.

A nem step/dires alkalmazásokra is van tuning lehetőség.

p75e6i8vg

Neked akkor valami analóg szervóid vannak pl mesa kártyával?

yxrx8tcch

Yaskawa szervóim vannak. Tudnak step/dirt , nyomaték és sebesség kontrolt is. Step/dir nem akartam, mert az ugye nyílt hurkú. Vettem hozzá mesa kártyát 7i77. Próbáltam a nyomaték kontrolt. Ilyenkor ugye a linuxcnc-ben van 1db pid ami szabályozza a szervomeghajtón keresztül a motor nyomatékát. D.Laci amit írt próbáltam behangolni, egy két ezred mm-t hibázott csak egy-egy tengely. Azt hittem kész vagyok. Azután próbából átállítottam a szervovezérlőket sebesség módba. Ilyenkor a linuxcnc-ben a pid a szervo vezérlőnek sebesség alapjelet ad és a szervo vezérlőben van még egy pid ami a sebesség alapjel alapján szabályozza a nyomatékot. Így még az ezred mm-re halál pontos.
Hogy a szervo vezérlő pontosan hogy hajtja a motorokat ne kérdezzétek. De így hívják speed(sebesség) és torque(nyomaték) control.

p75e6i8vg

Köszi, még utána kéne olvasnom a témának úgy néz ki :)

Nemtom, hobbyban mekkora előny az, hogy zárthurkú a teljes vezérlő-szervomeghajtó-motor kör, nem csak step-dirrel táplált szervomeghajtó-motor páros van?

8irerv4i

"Step/dir nem akartam, mert az ugye nyílt hurkú."
Ezt itt eddig még nem olvastam .
Meg voltam , győződve hogy az enkóder miatt a szervó vezérlők , zárt hurkú , visszacsatolt rendszer .
Érdemes itt csendben leskelődni :) Nagyon kínai sok minden , de valami alakul azért :)

bj34emsd7

itt van pár szó az útvonalgerenrálásról:

LinuxCNC Trajectory Control

persze angolul.

yxrx8tcch

A linuxcnc szempontjából nyílt hurkú. A linuxcnc kiküldi a megadott impulzusszámot és leszarja, hogy mennyit mozog a tengelyed.

7snm9r7t

Ma tudtam megnézni a configot.
ferror = 1
min ferror =.25
Nem nagyon emlékszem hogy ezt állítgattam volna!
Ettől rádiuszol gyorsjáratban?

7snm9r7t

Ezek a kódok csak a g1-re vonatkoznak! g61 g64.
A gyorsáratot nem kéne hogy befolyásolja!

yxrx8tcch

a ferror=1 azt jelenti, hogy gyorsjáratban ha mm-es a géped elvileg 1mm-t késhet a tengelyed aktuális helyzete a parancsolthoz képest. A min ferror ugyan ez csak lassú mozgásra. Ha többet késik hibajelzést küld a linuxcnc.
De nem ezért rádiuszol. Már leírtam előzőekben, hogy nem 0 tömegeket mozgatsz 0 erők ellenében.

yxrx8tcch

Mondjuk ebből nem hiszem, hogy r10 rádiusz jönne ki[#fejvakaras]

yxrx8tcch

traj
igaza van smalla-nak

yxrx8tcch

Én nekem az tetszik benne, hogy tudom mindig hol van a szerszámom vége[#vigyor3] Pl: valami biztonsági retesz kioldása miatt lekapcsolódnak a szervók, vissza tudok állni simán ahova akarok pontosan.

4im2adcie

Nem emlékeztem már pontosan mi is volt ezzel a rádiuszzal, milyen esetben hogyan változik és mi van a grafikán.
Most írtam egy kis tesztet ami mutatja mi is van.

G54
G64 P0.1  (ezt a sort töröld vagy írd át a P1 re vagy hagyd ki a P-t, vagy írj G61-et )
G0 X0 Z0
G1 Z-5 F1000
G1 Z0
G1 X5
G1 X0 Z0
G0 Z-5
G0 Z10
G0 X5
M30

Ha ezt futtatod akkor mutatja a G0 és G1 esetén a lekerekítési sugár számolt változás a grafikán, ha jól ránagyítasz és frissítesz.
A G1 sugár töredéke a G0-nak, itt valami viszonyszám játszik
Tehát ha G64 után nem írsz semmit akkor lehet az ini fájlból vesz valamit, ezzel nem játszottam, nézz utána.
De az a biztos ha G64 P0.01 és kész.

4im2adcie

Ja nekem a 2.5 verzió van fent, de ez gondolom  nem számít.