LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

bj34emsd7

Szerintem csinálj egy mentést a linuxcnc ről és telepítsd újra az éppen aktuális oprendszerrel. Számíts rá, hogy a linuxcnc nem fog működni a konfig visszaállítása után, mert egy két paraméter megváltozott. Ez max 2-3 sor módosítását jelenti általában.
Szerintem így a leggyorsabb, túl régi az oprendszer.

7snm9r7t

Az hogy lehet hogy én már második éve a 2.8-as verziót használom az esztergán?
Nézegettem már a Linux oldalán, de nincs rajta!
Bujtár János hozta! amikor itt volt kikupálni a gépet...

008py5n5y

Értem, köszönöm!

8gwpaca0r

Volt egy ilyen kérdésed a Linuxcnc oldalon.

"""Egy olyan minta is kellene ahol, két mpg egyszerre üzemel az esztergán!
Felvetődik a kérdés, hogyan tudom ki be kapcsolni a használatát az eszterga felületen? És az inkrementet hogyan állítom? Lehetne fix 0,01mm hogy ne kelljen kapcsoló egyelőre!""""

Sikerült megcsinálnod a 2db kézikereket?
Én most szórakozok vele.

Ha tud valaki megoldást rá ne tartsa vissza magát .[#worship]

7snm9r7t

Nem lett beállíítva!mert!...a linuxcnc-ben nincs ez kidolgozva!Nem esztergára fejlesztenek!

Hobbi'cnc eszterga vezérlőt kéne már fejleszteni valakinek, mert, maró,plasma, lángvágó, 3d nyomtató már van dögivel!
Az esztergálás még mindíg nincs megoldva! pedig milyen nagy üzlet lehetne belőle ha, valaki előjönne egy ilyen vezérlővel!
Én special' sokat tudnék benne segíteni

Egyedül, a mach3-hoz készített elektronikával tudtam megoldani a két MPG-t( mert, buta esztergályos vagyok!)
Tuba István (Egyújabbgépépítő) elektronikájával![#eljen]

8gwpaca0r

Én sem értek annyira hozzá de valami csak lesz belőle.
Én két kézikereket akarok amit egyszerre lehet használni.
Tengelyválasztás ide nem is kell, csak egy alap állapot amikor nem megy egyik, sem vagy mindkettő megy és kész.
És egy kapcsolóval állítani a felbontást .

yxrx8tcch

Azt sehogy nem tudod frissíteni 2.7-re. Újra fel kell tenni szerintem. A 2.6-hoz már nem is csinálnak több frissítést.

xw705sph

Valamelyik 2.8 pre-release lesz az szerintem. Ha ilyen regen volt, akkor talan a 0-s verzio.

bj34emsd7

Valóban nem esztergára fejlesztenek, hiszen a linuxcnc egyidejűleg csak 9 tengely vezérlésére képes és egy mai modern ellenorsós több szerszámváltós hajtott szerszámos gép simán túllép ezen a kereten, de szerintem hobbistának és kisipari felhasználásra megteszi.

p75e6i8vg

Csak hogy értsem, pontosan mihez kell esztergára a két MPG?
Hogy a cnc-gépet kézzel tudd mozgatni, kvázi mintha egy hagyományosat tekergetnél?

Nálad jelenleg párhuzamos porton/portokon megy a cucc vagy pl valami mesa kártyával?

8gwpaca0r

Egyébként arra kell hogy kézzel is lehessen tekerni a tengelyeket mint a hagyományosat. Nem kell tengelyt választani. Lpt tud működni

7snm9r7t

A két kézikerék az esztergán az egy csoda lenne ha rendesen meg volna csinálva!
Gondolj csak bele! van a műhelyedbe egy cnc-sített esztergagéped! de nem sorozatgyártásra használod általában, hanem,hobbi, néha kéne ezt azt megcsapni' seperc alatt, kihasználva a cnc vezérlés adta pontosságot!!!( linuxcnc- nél van erre ngcgui!)
Kurzorral tötyögni = halál!
Itt viszont a kezedben van minden méret, és a mozgások sebessége is!
Kurzorral! mindíg át kell állítani a léptetés sebességét! MPG-vel nem, mert a tekerés gyorsaságától függ az előtolás! nem kell egerezni! annyi amennyit tolsz rajta, ha sok megállsz, és lassabban folytatod....... Mint ahogy szoktuk csúcsesztergán.
A késbemérés is fele idő!
Szóval ez egy fontos dolog lenne egy hobbi cnc esztergán!

p75e6i8vg

De egyszerre mozdítanád a két tengelyt, kvázi kézből kúpot esztergálva?
Vagy csak értelemszerűen jobban kézre állna, mint egy mpg plusz egy tengely választó kapcsoló?

7snm9r7t

2.8 pre-1...stb
Sok hiba van benne de működik!
Kettőt leírok: a g64 gyorsjáratban működik nála valamilyen szisztéma szerint!?
Pl esztergán, furatból úgy vette ki a kést hogy belehúzott egy kb r10-es rádiuszt a kiállásba, mivel g0 z1 után, g0 x150 volt a program, lekerekítette![#nemtudom]
Azóta minden hasonló esetre írom a g61-et előtte! de általában hagyom hogy lekerekítse a gyorsjáratot, mert lerövidíti a megmunkálási időt.
A másik:szerszámváltás után engedi a munkaterületen kívüli mozgásokat!A szerszám persze a munkaterületen van, nem is tudnám máshová tenni! de amikor átvált a szerszámcserekor, akkor a piros vonalon kívülről jön be! csak első és hátsó késtartó van!
A teljes mozgásterületre van beállítva a gép!így nem értem hogy hogyan kerülhet egy hátsó késtartós szerszám mozgásterületen kívülre váltás után?

7snm9r7t

Ez a két MPG, általában, a bunkó esztergályosoknak való!
Te ezt felejtsd el![#hehe]