Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Hú, ez nagyon nem lineáris!
Itt valami gond van a frekiváltó és az LPT közötti hardverrel. Milyen áramkör van a pwm jel kiátlagolására?
Vagy nem egyenfeszültséggel vezérli a frekiváltót? A potméter helyére van bekötve a szűrt pwm jel?

x4rhew5r3

Megnézem mi az. Nem ismerem.

x4rhew5r3

De már nincs hobbycnc.hu?
Lajos, holnap este folytatjuk, most várnak fent (megmelegszik a borom:)

KoLa

Ok!előkeresek róla valamit!
Van Sirnyeteg féle pwm kütyüm, csak még nem használtam , lehet azt kellene kipróbálni!

KoLa

A potméter helyére van bekötve ! és anno a Mach-l jól működött! azóta semmit nem változtattam a bekötéseken , csak az oprendszer és a vezérlő program az új!

x4rhew5r3

Biztos ami biztos, küldd át a hal fájlt, mert lehet hogy a wizard beletett valamit (min-dc) a pwmgen paraméterébe.

KoLa

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/PWM/" TARGET=_fnew>Ide töltöttem fel mert a vnet.hu-ról jött valami hiba üzenet!

000000000

Amikor állandó vágósebességet szeretnél, akkor mégis milyen átmérő tartományban esztergálsz?  (akár 200 mm-en is?) Ilyen nagy D változású munkáid vannak gyakran?
Aztán írtad azt is, 1200 rpm a tokmányod gyakorlati maximuma, tehát ettől több kis átmérőkön se lehet. Valamint az is kérdés, hogy van-e a hajtásodban sebesség tartó opció, mert csak sima frekiváltós hajtásnál a terhelés függvényében a PWM alapjeltől függetlenül akár 10-20 %-ot ingadozhat a fordulatszámod.
Azaz könnyen lehet, a csicsavilág áldozatává válsz, mert a program által kijelzett fordulatnak nem sok köze lesz a valósághoz.:)
Az is probléma lehet, hogy nagy átmérőn lefullad a motorod, hiszen a mechanikus lassító áttétel hiánya ott már nagyon fáj neki, ha kevés a névleges motor teljesítmény.
Szóval elég kopmlex dolog ez a v=állandó üzemmód.

KoLa

Általában 110mm és 32mm között, vagy 35mm és 0mm közötti átmérő tartományban kell dolgozni!
1500 max rpm-l ezt lehetetlen állandó vágósebességgel megoldani! nem is volt ez a célom.
Azt lenne jó megoldás ha 110mm átmérőnél 500 rpm, 32mm átmérőnél meg 1200rpm, és a két érték között változna az átmérőtől függően lineárisan, a fordulatszám!
Kúpesztergálásról van szó! z irányú nagyolással könnyen megoldható lenne hogy, a nekem megfelelő fordulatszámon, és előtolással menjen a szerszám!de nem ez a legstabilabb megoldás, jobb ha a nagvyoló fogások is kúpszögben történnek, csak így meg, baj van a fordulatszám és az előtolás beállításaival!
Ezért akarom a pwm beállításait úgy 'elcseszni' hogy nekem jó legyen!  
Nincs gond a fordulatszám eséssel mert fordulatonkénti előtolással is mehetek és akkor az annyi, az annyi!nem sokall be,mert felvesz egy egyensúlyi állapotot
A g94-l sincs gond mert 500 rpm-el is végig lehet esztergálni 32-től 110ig!
A fordulatszám esés nem számottevő!
Lehet hogy ez a linux cnc tudja korrigálni az esetleges főorsó fordulatszám esést is, hiszen itt mindent meglehet oldani...
Egyébként nem is olyan csicsa ez a program, én pl semmit nem tudok rajta változtatni magamtól hibaüzenet nélkül!
Én csak esztergálni akarok![#wave]

000000000

Valami nem kerek már a vágyaidat illetően se.
Ha esztergáláskor a vágósebesség állandó, akkor bizonyos arányoknak stimmelni kell.
Az az felírható az alábbi aránypár:
d1/n2=d2/n1
Adataiddal behelyettesítve:
32/500=0.064
110/1200=0.0916666
0.064 nem egyenlő 0.0916666
A két vágósebesség tehát nem azonos.

KoLa

Nem állandót akarok! hanem 110átmérőn 500rpm legyen, 32átmérőn pedig 1200!
Mintha Te fordítva számoltad volna!

000000000

Nem számoltam én semmit fordítva, az aránypár d1*n1=d2*n2 képletből adódik.
Az én eszterga vezérlésemben nem lenne gond amit akarsz, de ez akkor nem a G96-os szabvány kód. Mert ahogyan írtam, Te önkényesen felvettél két különböző sebességet, ami nem azonos. Nem is értem, hogy akkor ez miért jó így Neked, hiszen a kés élettartama az optimális állandó vágósebesség mellett a leghosszabb. Nálad meg ez 110 mm-en ~173 m/min,
32 mm-en meg csak 121 m/min a vágósebesség.

000000000

Arról a szempontról nem is beszélek, hogy ez a fordulatszám választásod a főhajtásod is fokozottan "kínozza", mert a forgácsolási teljesítményed a külső átmérő felé haladva növekszik, a hajtás meg egyre gyengül.... Pont fordított arány kellene... Szóval ezt az egészet még szerintem gondold végig.

w987wzmm

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0007_12-Szerszamgepek_es_gyartorendszerek/315f315f375fc3a1627261.png" border=0>

w987wzmm

Nem, hinném, hogy mechanikai probléma lenne KoLa gépével. Nem építette, csak átalakította. Inkább illesztési probléma lesz az eszterga és a CNC program között. Jó a változó fordulatszám, de KoLa gépén, szerintem anélkül is elmenne. A megmunkáló szerszámok bőven átfedik ezeket a tartományokat.