Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Néhány próbálkozás után, úgy lefagyott az Ubuntu hogy, ilyet még nem tapasztaltam, ki kellett húzni a konnektorból az egész cuccot! pedig csak a pwm paramétereket állítgattam![#nemtudom]

x4rhew5r3

Még soha nem használtam a stepconf varázslót, ezért csak a 2. részhez tudok hozzászólni.
A "spindle at speed" arra való, hogy a főorsó fordulat változtatása után az első nem g0 típusú mozgás addig nem kezdi el a megmunkálást, amíg a főorsó fordulat el nem éri a kívánt fordulatot. A scale% azt mondja meg, hogy hány százalékra kell megközelíteni a fordulatszámnak az S-ben megadott értéket. A 100% talán túlzott igény, elég lenne oda 90-95 is, hacsak nem valami szuper technológiáról van szó.

A G96-nak 2 paramétere van, a D max.rpm és az S vágósebesség. A D-ben nem adhatsz meg nagyobb értéket, mint amit a főorsó tud, illetve hiába adsz nagyobb értéket, ha az átmérő csökkenésével eléri a gép max. fordulatát, már nem tud növekedni a fordulatszám. Elnyújtani csak úgy tudod, ha kisebb vágósebességet használsz.

A G96 csak akkor működik helyesen, ha az X0 a forgástengely, azaz az átmérők a tényleges átmérőt jelentik.

x4rhew5r3

Nem az Ubuntu, hanem az RTAI real-time kernel szokott így keményen beállni, ha olyan paramétereket kap, amit nem tud teljesíteni. A valósidejű kernel a gyors működés érdekében futás közben csak korlátozottan ellenőriz paramétereket.
A dolog lényegén persze ez nem változtat:) Hogy lefagy, vagy annyira le van terhelve, hogy az Ubuntu nem jut szóhoz, az már mindegy.  

x4rhew5r3

Kimaradt a válaszból a "speed display filter gain". Emlékszel, hogy amikor játszottunk a főorsó fordulatszám kijelzéssel, akkor az utolsó jegyek állandóan változtak, futottak. Ez a szűrő ezen segít, kiátlagolja a mért értékeket. Minél kisebb ez a szám, annál "erősebb" ez az átlagolás. Ez így nagyon pongyola, valóságban azt jelenti, hogy az utolsó mérés eredménye 1/100-ad súllyal vesz részt a kijelzett értékben. Képletben ez így néz ki:
új kijelzés = 0,99*mostani kijelzés + 0,01*mostani mérés.

Motoros

Megjelent a 2.5.2 márciusban, lehet egy frissítés sem ártana, főleg ha a 2.5 van fennt. Nagyon sok hibát javítottak.

KoLa

Sneci! köszönöm az infó áradatot!
Nekem muszály a stepconf-t használni mert ez lefordítja a Linuxcnc-nek, azt amit akarok, és beírja config fájlokba!
A spindle at speed, 100%-on mintha nem úgy működne mint írtad!már esztergál amikor hallom hogy még nő a fordulatszám!ha 120%-ra állítanám akkor elvileg, nem lehetne használni a g1 g2 g3 kódokat csak g0-t?
Persze csalni akartam a pwm beállításaival, igazad van! azért halt be lilára a képernyő!
Nem engedte a linux azt amit akartam!Mivel itt kúpesztergálásról van szó! valahogy nem stimmel semmi! eddig úgy készítettem a nagy átmérőjű kúpokat, hogy a főorsó fordulatot, én állítottam optimálisra kapcsolókkal, amik a frekiváltóról lógtak le! de itt még ez nem volt elég, mert a kisebb átmérőknél már az előtolást is kell csökkenteni! és ahogy halad a nagyobb átmérő felé úgy lehet vissza adni az előtolást és csökkenteni a főorsó fordulatot, persze ez ment 'fülre'idáig! de most ezt sehogyan sem tudja ez a pwm-s vezérlés!az előtolási módnak g94 a legjobb, mert ez fokozatosan csökkenti a fordulatonkénti előtolást, ahogy nő a fordulatszám!
G95-nél viszont állandó a fordulatonkénti előtolás és soknak tűnik a kisebb átmérőkön messze a tokmánytól!
Szóval ezért akartam becsapni a pwm beállításait!
A g96 D paraméteréről még nem hallottam ezidáig, midjárt kipróbálom!addig is köszi a segítséget!

KoLa

Motoros! köszi, erre nem is gondoltam !kb egy évvel ezelőtt lett frissítve!
Nálam nincs internet a műhelybe linuxra!
Még anno, Bujtár János csinált itt egy internet kapcsolatot, mikor itt volt , azóta ez a gép nem volt neten!

KoLa

A G96 D paraméter nálam nem működik!
Elindítottam a főorsót és az mdi-be írtam ezt a sort : g96 d800 s300 , majd enter és kézzel léptettem az x tengelyt, simán felpörgött 1200-ra!
Utána megnéztem a verzió számot 2.5.0. pre2-626-...

Motoros

A frissítésnél nem csak a Linuxcnc-t kell lecserélni hanem az Ubuntut is. Egy csomagban van.
A műhelyben nem is kell internet, hanem írj  egy cd-t valahol, és arról pakold újra. Lehet tévedek, de Sneci szól ha nem így van :)

bjam28

Óvatosan a verzió váltással, mert jelenleg a 10.04-es Ubuntu a támogatott a LinuxCNC által, nincs újabb telepítő CD. 2010 óta persze kijött pár új Ubuntu verzió is, de ezekhez nincsenek elkészítve a valós idejű rendszermagok, meg sok más sem. Így továbbra sem ajánlott átlagos felhasználónak Ubuntu verziót frissíteni. Persze minden lehetséges, csak idő és gyakorlat kell hozzá. Szerintem az év végére elkészül minden hogy az újabb Ubuntu alatt is működjön. De addig tökéletes az Ubuntu 10.04 a frissítésekkel és persze a legújabb 2.5.2 LinuxCNC-vel.

A napokban feltettem a 12.04-es Ubuntura a LinuxCNC-t, de mire a dolgok nagy részét összelőttem  majd' egy napot eljátszottam. Majd nemsokára mutatok belőle ha lesz időm. Egyébként csak két dolog miatt van értelme a 12.04 Ubuntunak vagy/és az új 3.-as sorozatú kernelnek:  
1) a bennük levő újonnan támogatott hardver eszközönek (nem annyira lényeges)
2) az új architektúrák támogatása miatt ARM (Raspberry PI, BeagleBone, stb)  

Lajos meg várjon csak egy pár hetet és a csinos kis Mesa 7i43-as kártyával már sok minden baja megoldódik. :). Még az is lehet hogy kap hozzá újabb Ubi-t.. Jah, a7i43-hoz is megvan a leválasztó kártya prototípusa.

Most van egy-két nagyobb melóm, de rövidesen lesznek friss dolgok a LinuxCNC.hu-n is meg talán máshol is.

KoLa

A MachTech után visszatérünk ezekre a dolgokra! addig is jó munkát kívánok!
Jah! mostmár, semmit nem értek![#wave]

keri

Azt mondod, hogy egy az egybe rátehető lesz a Rasberry PI-re a Linux CNC?
Akkor még várok egy kicsit.

KoLa

A mai tesztek eredmény eléggé furcsa lett!
Mivel én a stepconf varázslót használom , hamar rájöttem hogy felülírni nem jó a configot, mert az apróbb,pl,az ini fájlban végzett változtatások, elvesznek!
Így aztán tegnapelőtt már annyi pingvin volt az asztalon hogy elkezdtem fázni:)))
Félre a tréfát!az egy éve használatos configm ( amit szintén stepconf alatt indítottam el,és amit végül annyira túl írtam hogy, kitöröltem a sepconf fájlt nehogy felülírjam véletlenül, a configot, mert akkor elvész minden!)
Szóval ez az egy évvel ezelőtti verzió szerszámcserekor, mindíg leblokkolt, és kidobott egy ablakot, hogy akarom-e a szerszámcserét! ez nagyon kellemetlen funkció!( Lari megoldotta )
Most ez az új config , gondolkodás nélkül betölti az új szerszámot, és már indul is, kissé veszélyes lett a gép, mert a programokat úgy írtam eddig hogy úgyis megáll az EMC!
A pwm-re visszatérve! mi van akkor, ha átváltom a főorsót kézzel kapcsolva  1:10 áttételre ???
A mach-nál ez nem jelentett problémát! itt hogyan kell? és a megmunkáló programban hogyan érvényesítjük a változást?
A Spindle szekció a felületen tartalmaz egy - + ikont, amivel tudjuk a főorsó fordulatát klikkeléssel változtatni, de uez az f11, f12 lenyomása is, na ezeket 6x kell megnyomni hogy elkezdjen működni! de azután minden kapcsolásra lép 80-90 rpm-t!le és fel is!ez miért van? nem a pillanatnyi fordulatot kezdi állítani? hanem elindul 0-ról és oda kell érni?
Ha forog a főorsó és az mdi-be beírok s500-t enter, nem történik semmi!
A g96 beállítását hogyan kell kikapcsolni?mert mintha nem felejtené el?
Ezek olyan nagy hibák, egy cnc eszterga vezérlő  programnál, hogy nem is tudom...várok pár hetet!

[#smile]

KoLa

Változó menet emelkedés az elején!
Az első 12mm-en 4-ről 8-ra emelkedik a kétbekezdésű menet emelkedése!
A kérdés: miért csak 70rpm-en lehet ezt megcsinálni? tudja valaki? 8-s menet megy 120 rpm-n!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/ideiglenes%20k%e9pek/V%e1ltmen02.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/ideiglenes%20k%e9pek/V%e1ltmen01.jpg" border=0>

KoLa

Csak úgy 'magamnak' írom hogy, a PWM-s főorsó vezérlés teljesen használhatatlan számomra az Emc-vel!
Nem tudom beállítani használhatóra![#nemtudom]
Van valakinek tapasztalata ebben a témában?