Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Lehet hogy lendítene a dolgon, ha pontosan leírnád mi a gond. Az hogy nem tudom használni, az kevés ahhoz, hogy lássuk a problémát[#smile]

x4rhew5r3

Szerszámcsere: A stepconf-ban van egy "On screen prompt for tool change" csekkbox.

"A pwm-re visszatérve! mi van akkor, ha átváltom a főorsót kézzel kapcsolva 1:10 áttételre ??? "
A főarsó enkóder skálát kellene átkapcsolni egy "felhasználói" M kóddal programból és/vagy egy nyomógombbal.

"A g96 beállítását hogyan kell kikapcsolni?mert mintha nem felejtené el?"

G97 rpm mode.

"A Spindle szekció a felületen tartalmaz egy - + ikont, amivel..."
Az Axis konstans 100 rpm-mel növeli vagy csökkenti a fordulatot. Nálam nem úgy működik, a pillanatnyi fordulatot kezdi el változtatni. Ez lehet hogy verzió probléma.

s2k5ycubj

A gyári vezérlőkön nagyon sok g-kód öröklődő,tehát ha nem adok meg másikat érvényben marad az addig használt. Sajnos a linux-cnct nem ismerem még annyira,de gondolom itt sincs másképp.

KoLa

Szia! az a probléma a pwm-el hogy, nem tudom beállítani azt, hogy a programozott és a valós fordulatszám megegyezzen!vagy 300-n jó vagy 1000-n!
Mármost áttértem a hal fájl átírására! van itt három sor amit állítgatok

setp pwmgen.0.pwm-frek 40.0
setp pwmgen.0.scale 2000
setp pwmgen.0.offset 0.4

Ezzel a beállítással s300 = 300rpm, s1000 = 900rpm, ettől csak rosszabbak voltak a próbálkozások!
Így van most beállítva,melyik sor mit jelent?

KoLa

Egy ilyen Mkód kellene nekem!vagyis kettő? az egyik bekapcsolja a másik meg vissza az áttételt.
Na! elolvashattam volna a kézikönyvben is benne van, g97 rpm mód!

s2k5ycubj

És g97 megadása nélkül (tehát g96 módban) nem változtatja az átmérő függvényében az orsó sebességet a megadott vágósebesség elérésére. Mondjuk ha nem adsz meg vágósebességet nem tudom mi van. Nekem a simens vezérlőnél ha egyszer megadtad a nap folyamán már azt használja,ha nem adsz meg mást Épp úgy mint a g1-es előtolásnál,hibát ír és nem megy.

x4rhew5r3

Mekkora a géped max. főorsó fordulata?

x4rhew5r3

G96 S paraméter nélkül itt is hibaüzenetet küld.

KoLa

Az eredeti, amihez tervezték 1500rpm, de én max 1200-on használom, általában ez elég a munkáimhoz!

x4rhew5r3

Akkor próbáld meg úgy, hogy
setp pwmgen.0.pwm-frek 40.0
setp pwmgen.0.scale 1500
setp pwmgen.0.offset 0.0
setp pwmgen.0.dither-pwm 1

Ettől még nem lesz jó, de le tudjuk ellenőrizni, hogy a frekiváltó mit hoz 100% pwm-re. A pwm generátor elég pontosan csinálja a kitöltés vezérlést, de nem tudjuk, hogy mennyit torzít a külső hardver.
Így nézd meg légy szíves mennyit pörög S100, S500, S1000 és S1500 esetén.

KoLa

Még egy kérdés előtte! a pwm-frek 100 volt először de ha visszább vettem javult! 40-n hagyjam?

x4rhew5r3

Igen, maradjon, és majd meglátjuk kell-e változtatni azon is. Kellene még majd a base_thread értéke az ini fájlból, hogy milyen frekin pörög a pwm gwnwrátor.

KoLa

Közben módosítottam a beállításokat!
a teszt eredménye :
60hz
S 900-ig minden fordulatra 212 körüli rpm!
s1000 - 570rpm
s1500 - 1452rpm

100hz

s800-ig 212 rpm
s900 - 450 rpm
s1000 - 660 rpm
s1500 - 1450 rpm

Megnézem az ini fájlt!

KoLa

Csak, base_period van!35000

KoLa

Azt még nem mondtam hogy, a pwm jelet a Magi féle A5-s bővítő kártya adja a frekiváltónak!jelent ez valamit?