LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

A leírásban úgy emlékszem az van , hogy a 'B' jel növeli a felbontást!
Vagyis a 100 réses tárcsán lévő 2db optokaput úgy tudjuk használni mintha 200 réses tárcsánk lenne?

7snm9r7t

Kellene egy index LED,az eszterga felületre, ami világít ha a rés odafordul!ellenőrizhető lenne hogy működik-e az index jel egyáltalán , mert a program várja az index jelet!( a machban van ilyen és ott jól látható amikor működik)

kcj98hg3n

Szia  Sneci ,  köszönöm a segítséget  !

4utepsca

Szia Sneci! Jól írtad, 10kHz az alsó limit, ezt minden gépnek tudnia kell, ez biztonságos minden esetben. A felső határ 50kHz, ehhez nyilván izmos masina szükségeltetik.

4utepsca

Használd a Machine > Show HAL Configuration menüpontot. Kiválaszthatod bármelyik pin-t (lábat) amelykiket figyelni akarod. Érdemes vele eljátszadozni, legalábbis amíg meg nem tapasztalod mire jó.

4utepsca

http://members.shaw.ca/swstuff/spindle-encoder.html" TARGET=_fnew>Itt egy nagyon szép kis megvalósítás, képekkel, sőt ott a G kód a tárcsa kivágásához (paraméterezhető, saját igényekre alakítható) és ott vannak az elektronika panel kontúr, furat és nyák kivitelezés G kódjai is.

008py5n5y

Laci! Ezt a külső , belső osztókördolgot nem értem...
Nem lehet az index is ugyanazon az osztókörön, amelyiken a 100 rés van? Vagy az index jelnek túl kicsi lenne az a rés ami az A-B jelnek elegendő?

4utepsca

Szia Lari!

Nézz rá a linkelt weboldalra. Ott a második képen van a tárcsa, ott van százz osztás, de az egyik hosszabb, na az az index, a többi a "mezei lyuk".
Az mindegy hogy kívül vagy belül vannak egymástól, a lényeg hogy legyen 100 rés és egy index rés fordulatonként.

x4rhew5r3

Így jó lesz?
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/Kep2.png" border=0>

008py5n5y

Aha már látom... Figyelmetlen voltam, köszi! :-)

4utepsca

Húú de csini lett! Lajos, Neked nagyon szép géped lesz[#taps]

kcj98hg3n

Üdvözletem mindenkinek .

Megint kérdeznék  , de most már kicsit konkrétabban :)

Stepconf - val kapcsolatban !
1. Step time  
2. Step Space
3. Direction Hold
4. Direction Setup  
Ezek nekem nem világosak :)  hiába olvasom itt az első lépéseket , ezek a számokat hogyan adjam meg??  Persze nem léptetőzöm ,  
Sneci írta hogy ugyan az a beállítás , de ez akkor sem világos nekem.

A következő::
mivel ez szervó akkor  
A motor steps per revolution, és a driver microstepping  beállításokat mire állítsam???

Segítségeteket előre is  köszönöm!!
Üdv

n2g2e5sms

A lépést encoder felbontásra, a driver mikrosteppinget 1 re és akkor jó lesz.

x4rhew5r3

A stepjel generátor két jelet ad ki a motorvezérlőknek:
1) Step - a step impulzus
2) Dir - a mozgás iránya

Step time: a step impulzus minimum időtartama nanosec-ben
Step space: minimum idő két stepimpulzus között
Direction Setup: mennyivel kell korábban beállni a Dir jelnek a step impulzus előtt, hogy a step impulzus már a helyes irányba vigye a tengelyt
Direction hold: a step impulzus után mennyi ideig kell még tartani a Dir jelet

Ezek mind nanosec-ben értendők. Pl.:
Step time: 4000
Step space: 4000
Dir setup: 400
Dir hold: 400

Az enkóder határozza meg a step/motor fordulat értéket. Ha 512 cpr-es az enkóder, az 4 x 512 = 2048 enkóder impulzus / motorfordulat.
Tehát:
Motor steps per revolution = 2048
Driver microstepping = 1

kcj98hg3n

Köszönöm a segítséget !!!!!!

De  még mindig nem értem , hogy hogy jön ki  a  
Step time és a többihez ezek az értékek!!!!!

A motor Steps  az már  világos  !!

Köszönöm a választ