LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

008py5n5y

Ezt nem nagyon értem Laci!
A terminál ablakba kellene megnyitnom a letöltések könyvtárat? ha igen , akkor hogyan? Milyen paranccsal?

4utepsca

A kérdés, hova töltö(tte)d le az emc2-install.sh-t? Ha a Letöltések (esetleg Downloads ha angol nyelvű az Ubuntu-d) könyvtárban van a letöltött script akkor menj abba a könyvtárba és ott írd ezt:

mv emc2-install.sh ..  ( sh után szóköz és két pont van)
cd ..     (cd szóköz pont pont)
chmod 755 emc2-install.sh  
./emc2-install.sh

r5565inr

Nálam futott a Downloads könyvtárban is
tehát terminál ablak

cd Downloads ( ha ide töltötted le )
./emc2-install.sh  

( az előttem leírt megoldások is jók )

4utepsca

Egy kis olvasnivaló Linuxhoz:

http://primesite.hu/linux-iskola-kezdo.html" TARGET=_fnew>linux iskola

http://www.freeweb.hu/hubuntu/index.html" TARGET=_fnew>Ubuntu kezdőknek

7snm9r7t

Az EMC2 nem jegyzi meg kikapcsoláskor az aktív szerszám pozíciót? hogy bekapcsoláskor onnan lehessen folytatni ahol abbahagytuk?

4a8dg8sxf

Neked már működik a szerszámtár is?

7snm9r7t

Sajnos most egy pár napja nem tudtam vele foglalkozni! a szerszámtár már szóba került, mint hibaüzenet, amikor próbáltam volna az egyik menetvágó példát!sajnos még nem sikerült elindítani a realtime főorsó visszacsatolást menetvágáshoz, az index jellel lehet valami! az A és a B jeleket tudom használni a főorsó fordulatszám mérésére, de a menetvágáshoz itt is az index jelre kell várni!
Nálad mi a helyzet? elindult a gép EMC2 alatt?

4utepsca

Be lehet állítani hogy megjegyzze:
az .ini fájlban a [TRAJ] szekciót keresd meg és írd be hogy:

"POSITION_FILE = /home/kola/emc2/tengely_poziciok.txt" (idézőjelek nélkül)

Feltéve ha a saját könyvtárad a "/home/kola". Ha másik akkor írd át annak megfelelően ezt a részt.

x4rhew5r3

A szerszám utolsó pozícióját, azaz a tengelyek koordinátáját akarod megjegyezni, vagy az utoljára használt szerszám sorszámát?
A pozícióra jó az amit János írt.
Láttam az ini-ben egy
#HALCMD =                    save neta
sort kikommentezve, de nem tudom mi a save funkciója. Ki kell próbálni.

A maró és az eszterga szerszám táblázata nem egyforma. A maróhoz 4 oszlopos az esztergához 8 oszlopos tábla tartozik (a számokra nem emlékszem, lehet hogy 5 és 9 oszlopos). Ellenőrizd, mert lehet hogy nincs, vagy rosszul van kitöltve a táblázat.

4utepsca

A "HALCMD = HAL-parancs" azt jelenti, hogy ezt a HAL-parancsot (vagy több HAL-parancsot amennyiben több is szerepel) végrehajtja az EMC a HALFILE minden sora után. Erről a "save" dolgoról nem tudok semmit. Valami példa HAL fájlból való?

x4rhew5r3

Igen, például a stepper_mm.ini fájlban is ott van kikommentezve. Majd forrásban megnézem mi a funkciója.

4utepsca

Ez OK, az .ini fájl [HAL] részében szerepel kikommentezve alapból. A funkciója a leírás szerint amit írtam.  

Csak nem tudom mihez kötni ezt a mentés (save...) dolgot. Na majd belenézek a példa .ini-kbe.

x4rhew5r3

Úgy nézem, egyszerűen menti az adott hal konfigurációt a egy fájlba. Itt nincs értelme használni ezt a parancsot.

kcj98hg3n

Sziasztok

Elolvastam amit ide írtatok, és feltelepítettem a Az Ubuntu 10.04 LTS.
Minden simán ment :) és elindítottam a  Sherline lathe_mm  meg csináltam az amit a Sneci #11 írásában leír,,,,  
de nekem csak az indító icont tette az asztalra:)  és nem találom a .ini file-t.
Ha valaki tudna nekem segíteni az első indításokban azt megköszönném.

7snm9r7t

Places-Home Folder-EMC2-Configs ,itt nálam a Kola Lathe következik de nem tudom már hogy alapban mi is van itt, de ha az itt található mappát megnyitod abban benne lesz az ini a hal stb...