LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Mert előtte olyan halovány volt a színe.

000000000

csak ezt akartam felteni webmin_1.430_all.deb
de egy monitor oldalnyi errort ki irt hogy mi hiányzik neki még a gépen nemtutam még hálozatot csinálni az az wifis kapcsolatot ubu 8 alat az kész harcmüvészet le egy ilyet összehozni!

x4rhew5r3

Egy kis áttekintés a Linux témában.
Első tanács, hogy ne erőltessük nagyon az analógiát, van amit a Win is úgy csinál mint a Linux, van amit nem. Azt se kérdezzük, hogy miért nem olyan mint a Win, mert jó 10 évvel idősebb mint a DOS és legalább 20 évvel mint a Win. Aki most felkapja a fejét hogy a Linux csak a 90-es években lett, igaza van, csak-hogy a Linux egy mesteri Unix klón.

A Unix világban kezdetektől fontos szerepe volt a shell szintű (az oprendszer felületén működő) script nyelveknek. Azokat a nyelveket hívjuk script nyelveknek, amelyeket nem kell előre lefordítani futtatható gépi kódra, egy interpreter futás közben állítja elő a gép számára is érthető formátumot. Ez nagyon rugalmassá teszi a dolgokat, mert egy egyszerű szövegszerkesztővel könnyen módosítható felülettel dolgozunk. Ehhez hasonló a Win alatt a bat fájl, csak sokkal gazdagabb a lehetőség. M$ napjainkban lépte meg ezt a szintet a PowerShell-lel.  

Az emc2 is így indul, az emc nevű scripttel. Ezt sem könnyű megtalálni, de ennek oka van. A Unix és klónjai igazi többfelhasználós rendszerek, egy időben akár több százan is dolgozhatnak ugyan azon a gépen. Ezért az oprendszer nagyon védi a közösen használható részeket. Normál felhasználó ezeket a részeket nem módosíthatja és vannak olyan részek, amit nem is lát. A usernek a /home könyvtár alatt van saját munkaterülete, ott szabadon garázdálkodhat.

Amikor az emc2-t elindítjuk és a minta konfigurációkból kiválasztunk egyet, akkor azt átmásolja a saját könyvtárunk alatt található emc2 nevű könyvtárba. Itt módosítjuk a saját példányunkat. Ha egy másik user-ként lépünk be, annak egy másik munkaterülete lesz, az teljesen független ettől a usertől.

Remélem nem zavart meg ez a kis összefoglaló, ami persze nagyon felületes, de valahonnan el kell indulni...

3ztiz2p39

Nagyon hasznos!

x4rhew5r3

Ne erőltesd a direkt telepítést csak akkor ha már nagyon tudod. Használd a Synaptic csomagkezelőt, ott ha telepítesz valamit, a függőségekből összeszedi ami még kell hozzá, meg ütközéseket is felderíti.

Azért kell a web mert a LiveCD csak 1 cd. Ennyi fért rá.

x4rhew5r3

Figyelmetlen volta. Ha csak Wifi van, akkor tényleg gáz. Ehhez a lépéshez érdemes lenne átmenni egy UTP helyre, ott könnyeb lenne a wifi-t telepíteni. Aztán ha van már wifi, akkor Hawaii:)

x4rhew5r3

Na még egyszer....:)
Wifi az van, mert szerintem az már kernel szintű szolgáltatás. Akkor meg webadmin is megy Synaptic-cal.

000000000

edimax EW-7128gehez kéen valami okoság ubi 8 ra aztán már lene net is

4a8dg8sxf

Köszönöm a kezdeti instrukciókat.
Valamelyik másik topikban már olvastam egy viszonylag hosszabb hozzászólásodat az EMC elsö indításával kapcsolatban.
Ha jól emlékszem, ott már leírtad, hogyan is működik ez a része a Linuxnak.
Azért is írtam, már kezd valami derengeni.
Köszönöm a segítőkészséged.

x4rhew5r3

Haladók figyelmét hívnám fel a forrásból való telepítés lehetőségére. A LiveCD az emc2 2.4  verzióját telepíti. A fejlesztők a 2.6-nál tartanak.  
Néhány hasznos dologgal bővült az emc2.
Az egyik, hogy néhány sort beírva a hal fájlba, meg lehet duplázni a stepfrekit.
A másik, hogy PYVCP virtuális kontroll panel mellet lett egy GladeVCP. A glade képernyő szerkesztővel lehet tervezni a képernyő bővítését, vagy akár egy új kezelő felületet, és ebből a GladeVCP megcsinálja a HAL-ban konfigurálható képet.
A folyamatos követés érdekében az összecsomagolt forrás helyett a git verzió követést érdemes választani, mert így mindig a legújabbal lehet dolgozni.

A LinuxCNC Wiki-ben lehet utánanézni a dolgoknak...

kuv5p7226

Még csak 12 éve fejlesztek Linux alá, úgyhogy nekem az a véleményem, hogy ezt a vonalat ne forszírozzuk...

Szerintem bőven elég, ha valaki fel tudja tolni a Live CD-t és fut neki. Továbbmegyek, nekem is elég lesz. Rövidesen CNC-sülök.

3ztiz2p39

Van valaki közülünk aki tesztelgeti ezt az EMC2-őt marőgépen és előtte komoly MACH használó volt?
Kola-ban megbízunk, elég sokat dolgozott a MACH-al, de Ő ugye az eszterga vonalon nyomul.

Csak hogy jó lenne összefoglaló reális képet kapni ennek az EMC-nek az előnyeiről és az esetleges "nem tetszik" dolgairól.

Tehát akinek már vannak tapasztalatai ne tartsa magában!

Tudjátok az égből pottyant sült galamb mindig jól esik. :)

xe44memnh

Ám legyen...
Az atom stabil linux...
Eszterga esetén anyag csere tekerem a tokmány kulcsott lazán mint kazán mutató újjal. egyszercsak a PC kikapcsol, tokmány kulcs kezembe állt...
Gondoltam én atomstabil a linux... minek enable  meg Charge-pump WINDOWS soha nem csinál ilyet....
Marógép hasonló a szitú.. (úgyan olyan PC), néha gondol egyet és a Videó kártya meghülyül... alaplapi és kártyás is, csak ujra inditás segit....

kuv5p7226

Nem flame vagy vitafórum nyitási a szándékom, de egy PC leállás az nem tűnik generikus Linux hibának. Sokkal inkább szar a hardver amin fut.

3ztiz2p39

Lehet, de ezek akkor is nagyon fontos infók, ha másért nem hogy figyeljünk a részletekre.