Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

PSoft

Gonosz legyek kicsit?... [#kacsint]

Nem az volt a kérdés hogy mennyit írjon a step/mm ablakba, hanem az hogy...

IdézA STEPS PER UNIT mezőbe írt értéket hogyan tudom kiszámolni?

TBS-TEAM

9544 a Macskajaj erdős jelenet jutott eszembe a Nagybajuszos (Jasar Destani) mondása:
Hő de pontos. [#eplus2] Vagy még sem?[#nevetes1]
József

svejk

Milyen szervo?
Szebb a szervo elektronikus áttételébe beírni törtszámként az áttételt mint az UCCNC step/unit ablakába.

TBS-TEAM

HANPOSE Servo nincs hozzá számitógépes software.
Egyszerü menüje van jól kezelhető.
József

svejk

PA12/13
Bár a 12 -nél a 0 gyári érték elég érdekes :)

560f5bvpd

Szia,igen Hanpose,bisztos,hogy egyszerű a menüje és jol kezelhető de nekem még nem. Én még csak most ismerkedek a servo meghajtással,nincs tapasztalatom,nekem elég bonyolultnak tűnik igy elsőre,ezért kérném a segítségeteket hogy milyen képlet alapján tudom kiszámolni a steps per unit értéket amit be kell írnom az uccnc programban,mert például az x tengelyen már 30 fogas a fogaskerék nem olyan mint az y tengelyen(abból építkeztek amim volt). És bármilyen más segítséget szervó beállításában szívesen elfogadok.

designr

Néhány szervónál írni szokták hogy a gyári érték 0, és akkor ez azt jelenti hogy 1:1 az electric gear

TBS-TEAM

Hanpose servonál:
Ha P11--0
Akkor a P12-P13 arányokkal lehet elektronikus áttételt varázsolni.
József

TBS-TEAM

Számítás:
Fogaskeréknél szükséged van arra az útra amit a fogaskerék megtesz egy fordulat alatt.
Modul és a fogszám megadja az osztókört (Do vagy DP jelölik a legtöbb katalogusban).
Pl: M1,5 40 fog=60mm
     M1,5 30 fog=45mm
Fogaskerék adatok kalkulátor
1 fordulat alatt megtett út: Kerület= 2RxPi=DxPi
60x3,1415926535= ~188,49555921mm.
Most már tudjuk elég pontosan 1 fordulat alatt mennyi utat tesz meg 40 fogú fogaskerekünk.
Választol egy febontást pl:1000imp./fordulat.
Ezt beállítod a szervo vezérlőbe PA11-->1000
Ez azt jelenti, hogy a motorod 1000 impulzus alatt fordul 1 fordulatot.
Van egy hajtúműved ami 10:1 (10 fordulat a bemeneten 1 fordulat a kimeneten).
1 szervo fordulatra a fogaskereked ~18,849555921mm tesz meg (ez nem pontos elmozdulás mivel a PI irracionális szám végtelen hosszú nem ismétlődik periodikusan).
Ahhoz hogy megkapd 1mm elmozduláshoz mennyi impulzus kell amit
be kell írnod az UCCNC  Step per units ablakba,el kell osztanod a kapott értékel a szervoba beállított pl:1000 impulzust.
1000/18,84555921=52,062898
Ez elég kevés impulzus 1mm-re ezzel ~0,2mm pontosság érhető el ebben az esetben.
Legalább 200imp./fodulat az ideális.
A szervo vezérlőben: PA5-->5000 beállítás már jó eredményt hoz.
Ehhez 5x érték kell az UCCNC-be beállítanod Step per units=265,314493
Ezzel nem vagy kész mert ez nem pontos adat.
Finomítani kell. [#eplus2]
UCCNC van automata kalibrálás. PDF3.1
A kalibráció három lépésből áll:
-1. a szoftver mozgatja a tengelyt a beállított távolságra "Distance to move" a beállított sebességgel
"Feed rate". Megjegyzés: a beállított távolságot érdemes viszonylag nagy, de még mérhető hosszra
beállítani (pl.: 50-200mm).
-2. mérje meg a tényleges fizikai elmozdulást egy pontos mérőeszközzel, majd írja be a "Distance
measured" ablakba.
-3. a szoftver kiszámolja a kiadott lépés impulzusok és a ténylegesen megtett távolságból a
lépés/mm paramétert, melyet a szoftver eltárol. A "Cancel" nyomógombbal tud kilépni a
kalibrációból.
Ezt többször is el kell végezned a legjobb eredmény eléréséhez.
Nagyjából ennyi. [#integet2]

A Szervo vezérlőbe programozható elektronikus áttétel is.
Akkor a PA11-->0 kell állítani.
PA12---PA13 paraméterekkel lehet áttételt varázsolni.
Így akár egész szám is kerülhet az UCCNC Step per units ablakba, mivel a vezérlő nem tud fél negyed stb... impulzust kiadni csak egészet.
József

TBS-TEAM

Helyesen:
A szervo vezérlőben: PA11-->5000 beállítás már jó eredményt hoz.
József

Robsy1

Megint jó sok számítási hibát összehoztál ebben a szösszenetedben.[#nyes]

TBS-TEAM

Ennél nem kell bonyolultabban.
Nem kell belekalkulálni sok-sok matematikai képletet sem
a föld naphoz viszonyitott helyzetét mert nem a holdraszálláshoz kell.

Ui:
A jószándék többet ér mint bármilyen zseni halgatása, vagy rosszindulata. [#integet2]
József

Robsy1

A 9544-ben már 2 napja kiszámoltam, és jószándékúan segítve közöltem, mit kell beírni step/mm adatnak.

Neked ez nem sikerült, sőt elkezdtél nagyképűen engem tévesen kioktatni és olyasmiket mondani rám, amiknek semmi köze a valósághoz![#ejnye1]

TBS-TEAM

9550-ben leírta nem egy számra van szükssége, hanem, hogy jut oda.
Na ezt szerintem te soha a büdös életbe még nem írtad le hogyank kell valamit kiszámolni jól senkinek itt,
de azt igen, hogy mindenki hüje hozzá.
József

Nagy Csaba

Segítsetek kérlek egy kicsit! Uc300 as ra szeretnék bekötni egy frekiváltót de  a bekötésemben sem vagyok biztos a Gnd re kell kössek  egy táp negatívot is még?  a vezerlö gnd és a frekivalo gnd össze van kötve és 24 V + adtam neki, hogyan kell ezt a portot ezek után bekonfigurálnom az uccnc ben  hogy a start stop induljon? Köszönöm  a tanácsokat