Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Ennél a frekiváltónál a DI1--->+24V kell összezárni a starthoz.
A frekiváltóba kötött Barna vezetéket át kell rakni a +24V-ra.
Képen a frekiváltó bekötési rajz.

József

Nagy Csaba

rendben átkötöm és akkor a tápról nem kell hozzak egy GND -t bekötni a frekiváltóba ugyan a bekötésin itt nem lálható de az gondolom kelleni fog oda még  :)

TBS-TEAM

Be kell kötnöd az analog fordulatszám vezérléshez:
UC300-5441M     i510
Analog GND----> GND
Analog 1 -------> AI1
József

Nagy Csaba

Nos teljes siker!! Vagyis az uccnc vel frankón tudom végre vezérelni indít leállít.
Ha már ilyen jól haladunk :) nincs abban a gépkönyvben hogy kell jól bekonfigurálni egy potméteres fordulatszám szabályozást ? :)  a A barnát a Gnd re tettem piros ment az AI1 re és a kék a 10V ra bízom benne így jó a kötés :)

rokonok

Szia. Ha jól látom a képen a barna szál a poti csuszkája azt kell az A1-re bekötni, a poti két vége meg a test és a 10 V-ra megy

Nagy Csaba

köszönöm az észrevételt!

TBS-TEAM

Potméterek bekötése UC300-5441M
Lenze i510 bekötése.

József

Nagy Csaba

Ezer köszönet ezért a rajtért !!! egyenlőre bekötöttem manuális potméteres fordulat állításra, de majd kipróbálom ezt is !!

istvan58

Sziasztok,

Az  UCCNC 1.2118 verzióban megoldható lenne hogy működjön a Dezsoe által irt QuickView plugin. Nekem nagyon hiányzik. És sajnos Ő már nem tud segiteni
:(

Üdv,

istvan58

istvan58

Sziasztok,

Két kérdésem lenne, nem tudom ki tud válaszolni. Elégé leült ez a topic amint láttom.
Szóval érdekelne:

1. Az  UCCNC 1.2118 verzióban megoldható lenne, hogy működjön a Dezsoe által irt QuickView plugin?
2. Azt irja hogy űj FW van az UCR201 receiverre. Ez automatikusan frissül vagy van egy firmware amit frisiteni kell?

Szép napot,

istvan58

Szedlay Pál

Idézetet írta: istvan58 Dátum 2025 június 11, 20:04Sziasztok,

Két kérdésem lenne, nem tudom ki tud válaszolni. Elégé leült ez a topic amint láttom.
Szóval érdekelne:

1. Az  UCCNC 1.2118 verzióban megoldható lenne, hogy működjön a Dezsoe által irt QuickView plugin?
2. Azt irja hogy űj FW van az UCR201 receiverre. Ez automatikusan frissül vagy van egy firmware amit frisiteni kell?

Szép napot,

istvan58

Röviden: jelenleg nem, nem működik a Dezsoe által írt QuickView plugin UCCNC 1.2118 alatt, és nem is lehet egyszerűen működésre bírni.

A QuickView plugint utoljára 2019-ben frissítették, amikor az UCCNC főverzió még 1.2 alatti volt (legtöbb build: 1.202x–1.204x).

Azóta az UCCNC API-jában és pluginrendszerében több visszafelé inkompatibilis változás történt, különösen a képfeldolgozáshoz és szálkezeléshez kapcsolódóan.

A plugin forráskódja nem publikus, csak a lefordított .DLL érhető el, így nincs lehetőség átfordítani új fejlesztőkörnyezettel.

Több felhasználó próbálta már futtatni újabb UCCNC verziókkal, mindenhol crashel vagy egyáltalán nem indul el.

Alternatíva?
Jelenleg nincs ismert alternatíva ugyanarra a célra (G-kód szimuláció, kódrészletek vizuális előnézete, gyors pozíció-ellenőrzés), amely ilyen egyszerűen beilleszthető lenne az UCCNC-be.

Néhány felhasználó külön G-kód előnézeti szoftvert használ (pl. NCViewer, Camotics), de ezek nem UCCNC-be épülnek.

Mi kellene, hogy működjön?
Forráskód (amit csak Dezsoe birtokolt), vagy egy fejlesztő, aki nulláról újraírja modern UCCNC API-ra.

Másik lehetőség: UCCNC fórumon fejlesztői felhívás: hátha valaki átírja/újraalkotja.

Jelen állapotban csak visszaállás egy régi, támogatott UCCNC verzióra oldja meg, de ez nem előremutató és sok szempontból visszalépés lenne.

Összefoglalva:
Jelenleg nem megoldható, hogy a Dezsoe QuickView plugin működjön UCCNC 1.2118 alatt, és nincs aktív fejlesztője.
Ha szükséged van ilyen funkcióra, csak különálló külső előnézeti szoftverekkel tudod helyettesíteni.

istvan58

Köszi a választ,

"A QuickView plugint utoljára 2019-ben frissítették, amikor az UCCNC főverzió még 1.2 alatti volt (legtöbb build: 1.202x–1.204x)."

Nekem a 1.2115 el még működött.

Nem is volna rő szükségem ha  a "Jobb properties" ben nem csak az X,Y,Z tengelyeket látnám. Esetembe 2 Z tengelyem van a Z2 az a B . És sokszor használom.

lari

Uccnc-hez van megoldás arra, hogy egy DROT a program futása közben lehessen nullázni?
A tengelyt is használok és néha jól jönne, hogy egy mondatba beírva egy kódot nullázódik az éppen kijelzett érték.
Így pl 360 fokról nem kell neki visszaforogni, hogy újra beálljon egy megadott szögbe, hanem rövidebb úton nulláról indulhatna.

Még régen valaki írt nekem egy egysoros macrot Mac3 hoz, amivel tökéletesen működött a dolog, de nem tudom, hogy UC-nél ez hogyan működne...

D.Laci

G92 A0

Enable Rotary Axis in UCCNC:
Go to the axis configuration settings in UCCNC.
Select either the A, B, or C axis as your rotary axis.
Check the "rotary axis" checkbox for that axis.
Consider enabling the "rollover on 360 degrees" option for a 0-360 degree range.

Idézetet írta: lari Dátum 2025 június 20, 11:04Uccnc-hez van megoldás arra, hogy egy DROT a program futása közben lehessen nullázni?
A tengelyt is használok és néha jól jönne, hogy egy mondatba beírva egy kódot nullázódik az éppen kijelzett érték.
Így pl 360 fokról nem kell neki visszaforogni, hogy újra beálljon egy megadott szögbe, hanem rövidebb úton nulláról indulhatna.

Még régen valaki írt nekem egy egysoros macrot Mac3 hoz, amivel tökéletesen működött a dolog, de nem tudom, hogy UC-nél ez hogyan működne...

lari

Szia! Köszönöm! wave.gif

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2025 június 20, 16:50G92 A0

Enable Rotary Axis in UCCNC:
Go to the axis configuration settings in UCCNC.
Select either the A, B, or C axis as your rotary axis.
Check the "rotary axis" checkbox for that axis.
Consider enabling the "rollover on 360 degrees" option for a 0-360 degree range.