Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Szia!

Valóban, nincs benne az 5441M doksijában (és ahogy a fotókat elnézem, a panelen sem), hogy az 1-es port mind bemenet, a 2-es mind kimenet. Legalább az UCCNC-ben a diagnosztika ablakban ott van.

Az UCCNC kézikönyvében benne van, hogy enter-t kell nyomni, de erre biztosan sok találatod volt, mert más sem a kézikönyvvel kezdi. :)

A hálózat beállítása tételesen le van írva az UC300ETH kézikönyvében. Igaz, hogy Win7-es képernyőképekkel, de az ablak keretétől eltekintve ugyanúgy néz ki Win10-en is. A router mit tudott bonyolítani? Semmi köze a forgalomhoz.

Az 5441M kézikönyvében le van írva, hogy az e-stoppal is foglalkozni kell és a charge pump áramkörrel is. (5. fejezet) Ha nem állítasz be charge pump-ot és nincs zárva az e-stop bemenet, akkor nem ad kimenetet.

sastas

Köszönet[#worship]

Igen, miután kitotóztam(csak ezt fogadta el), énis megláttam :)

Nem, nincs ott. Az entert egy helyen említi, ahol a funkciót ki lehet kapcsolni. Javasolnám a "szoftver beállítása" rész elejére egy megjegyzésbe kiemelni, hogy alapból entert kell nyomni, sok kezdő agyvérzését megspórolván :) Hiszen énis konfigoltam már dolgokat(pl 3d nyomtatót), tehát sokminden kvázi egyértelmű, nem minden paramétert olvasok át. Ráadásul kerestem a "bevitel"-szóra a pdf-ben de nem volt megfelelő találat. Utána itt megtaláltam [#eljen]

Igen és nem. Rádugtam a routerre(konkrétan telekomos kombó), és ahálózati megosztási központban nem találtam. De a router látta, hogy van a 3-as porton valami, párszáz kb adatot forgalmaztak is. Aztán jópár perc agyalás után, átgörgettem a "setup" részt, és alatta a UCxxx utility-t elindítva látta az eszközt. De simán a megosztási központban nincs semmi még mindig, pedig már az eszköz megy szépen. [#nemtudom]

És elérkeztünk a "mit rontottam el" kérdésemhez, valóban azt, hogy nem gondoltam, hogy a panelnek van külön UM-ja(pedig miért is ne lenne...) az Estoppot teljesen értem, a CP-t még nem igazán, de belevetem majd magam.

Ha már ittvagyok még egy javaslat: Ha mondjuk az x tengely konfignál a port 0 v 1, bármekkorára írom a pin numbert, apply-nál vagy save-nél visszaugrik 0, 0 ra. Itt jól jönne kezdőknek egy hibaüzenet(aminek van bepipálható "ne jelenjen meg ujra" funkciója), hogy drága barátom, ne akarjál már kimeneti funkcióhoz bemeneti portokat megadni. Aztán ez lehet más miatt van így, és én értelmezek valamit rosszul.

dezsoe

Nem is fogod látni, mint hálózati eszközt, mert a Windows nem tud vele mit kezdeni. (Meg te sem, csak a hozzá írt programok.)

A CP az egyik leghasznosabb biztonsági cucc. Ha nem kap folyamatos négyszögjelet, akkor lekapcsol. Mindegy, hogy a PC döglött meg vagy a mozgásvezérlő, esetleg a kábel: ha a kapcsolat megszakad, akkor mindent lekapcsol, amit rákötsz. Jelen esetben a kimeneteket is.

Ha beírsz valamit és visszaáll nullára, akkor a beírt adat érvénytelen.

sastas

Na jó, de akkor meg nem értem/rosszul értelmezem a leírt dolgokat, mert ott a hálózati központban mintha rendes hálózati eszközként látná az UC300-at. Ezért nem értettem. Amit itt írsz az tisztasor.

Ez érdekesen hangzik, még emésztgetem.

És ez hol van leírva [#gun][#violent][#nemtudom]

dezsoe

Az élet nagy könyvében az apróbetűs rész végén zárójelben... [#nezze] Na, jó, listára tesztem. :)

svejk

Csak 1-1,5 órát töltöttél el vele és már aggódsz? [#wow1]

sastas

Nem az eltöltés a probléma. Az időmet erre szánom, mert érdekel. A baj az, hogyha valami nincs egyértelműen és jól dokumentálva vagy a doksi hosszú, de nehezen kereshető.
Anno a 3D nyomtatánál sem zavart, hogy 12-16 órát elszöszöltem az első konfigolással és kb ugyan ennyit a további konfigokkal. Egyébként ez alapján már be tudtam lőni ezt a részt, a végálláskapcsolók úgy gondolom egyértelműek lesznek, a léptetőotorokkal már megbarátkoztam(az, hogy a microstep-et dipswitch-el vagy konfigfileal variálom, nem számít túl sokat.
A CAM részt kell még megtanulni, de azt majd akkor amikor már megy a gép(minimális tanulmányok már vannak).
Most megnyugodtan hogy ez megy, megyek vissza motortartókat meg hajtásláncot tervezni ..
De ez már nem ez a topik :)

yy2yggmv7

Üdvözlet!
Az lenne a kérésem, hogyha Corell-ből Exportálok DXF fájlt,
akkor melyik DXF formátumot válasszam,vagy mindegyiket be tudja importálni az UCCNC ? A régi Mach 3-asom, csak az R2.5-öst fogadja el.

dezsoe

Nem tartom valószínűnek, hogy a Corel-es dxf-et megegye. Ha jól emlékszem, akkor vagy a FreeCAD vagy a LibreCAD dxf-éhez írta meg Balázs az importálót. Vannak tartalmi korlátai is, a leírásában megtalálható.

eduard

Yaskawa (Omron) VFD, Modbus

Valaki használja a fenti VFD-t UCCNC-vel? Mi a trükkje az elindításának?
A VFD be van állítva, a Modbus pluginnal próbálom, RS485-USB átalakítóval.

dezsoe

Próbáld ki Dan911 programját, a ModbusEZ plugin-t, a doksiban van példa Yaskawa-ra. Megspórolod a makró/plugin írást. :)

eduard

eduard

Remek, működik. A VFD-n minden error checket kikapcsolva megy csak. A ModbusEZ nem tart fennt kommunikációt a VFD-vel? Vagy a charge-pumpal ez redundáns lenne?

dezsoe

[#nemtudom] Nem én írtam, nem tudom. Csak azt tudom róla, hogy másoknak bevált. :)

yy2yggmv7

Köszönöm a választ, hát megnéztem a használatiját, a CAM.ról semmit nem találtam.