Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

ium8w94xp

Nem is értelek mi az, hogy durva mozgás? Az autoleveler létrehoz egy pontfelhőt a tárgyadról...az alapján, ahogy te beállítod. A program meg végig megy rajta az alapján, ahogy a géped be van állítva. Határozzd meg, hogy mi neked a nem jó!!

wv07scd6x

Munka közbeni előtolás sebessége messze nem közelíti meg a gép valós maximális sebességét, még terhelve sem, szóval azt nem tartom valószínűnek, hogy a gépem sebességében keresendő a probléma, ráadásul úgy, hogyha az emlékeim nem csalnak, akkor voltak a programnak olyan verziói, aminél ilyen tapasztalataim nem voltak. Sem az ív követéssel, sem pedig az "autólevélérrel". Én au UC400ETH-t használom. Lehet csak ez a vezérlőtípus produkálja ezeket. Ezt nem tudhatom. Még nem tettem meg, de valószínűleg próba gyanánt felteszek egy régebbi verziót. Jártam már úgy is egy korábbi verzióval, hogy négy sarok rádiusz közül úgy döntött a program, akár hányszor is futtattam az elejétől a végéig a G kódot, ő az ív kezdetétől a végpontjáig egyenes vonalban haladt. Ha demóban futtattam a programot, akkor a képernyőn megrajzolt pályavonal szerint ment a szerszám, de mikor csatlakoztatva volt a vezérlő, akkor a pályavonalról letért a magjelenítésben is jól láthatóan. Ezt én akkor is jeleztem. Majd aztán jött egy újabb verzió, amiben állítólag semmi olyan változás nem történt ami hatással lehet a dologra, ez a jelenség eltűnt, és amit eddig akárhányszor is futtattam hibásan futott, csak úgy magától megjavult. Az én megérzésem az, hogy valami valamiféle változás történhetett az újabb verziókban mert amikor megvásároltam az eszközt nem emlékszem ilyesmikre. Ha valamikor lesz rá idő, energiám, és a win10 is úgy akarja, akkor megpróbálkozom a korábbi verziókkal.

wv07scd6x

Ma egy kicsit rászántam magam, és elkezdtem próbálgatni, és figyelgetni a gépem azzal a kóddal aminek egy részletét be is illesztettem a tegnapi bejegyzésemben. Azt fontolgatom, lehet videót is készítek a gép viselkedéséről "autoleveler" használata nélkül, és használata mellett, mert a jelenség elég vicces. Megpróbálom azért részletekbe menően szavakba önteni a tapasztalataimat. Első körben leírom az "autoleveler" nélküli tapasztalatomat. Ebben az esetben az egyenes vonalú mozgásoknál tökéletesen rángatás mentesen halad a szerszám szemmel, és a léptetőmotorok hangjából megítélve. Amikor viszont rátér az ívre, akkor az ív egy kezdeti szakaszán lassabb tempóban halad a szerszám, aztán begyorsít, majd a befejező szakaszán visszalassul olyan tempóra mint ahogyan a kezdeti szakaszán haladt. Tehát egészen biztos, hogy az előtolás sebessége nem egyforma ebben az esetben sem. Térjünk viszont akkor át kicsit arra az esetre, amikor az "autoleveler" is alkalmazásra kerül. Én jelen esetben csupán csak a munkaterület 4 sarokpontján mértem be a magasságot. Itt viszont ami rögön szembetűnik, hogy az ív kezdeti, és befejező szakasza az, amikor arányaiban véve gyorsabban halad a szerszám mint az ív középső szakaszán, ami az "autoleveler" használata nélkül helyzetnek arányaiban véve a fordítottja. Az egyenes vonalú szakaszoknál amikor a gép az "Y"  tengelyen halad akkor durvább rángatózó mozgás mutatkozik, amikor az "X" tengelyen mozog, akkor inkább csak a motor hangján hallani, hogy ne egyenletes a futás. Természetesen más más szintkülönbségek esetén másképp viselkednek a tengelyek. Volt olyan eset amikor az "Y" tengely nem produkált ilyen jelenséget. A bemérést megismételve más szintkülönbségekkel ismételten előjött a dolog. Itt is megfigyelhető az, hogy a tesztek alkalmával, a két tengely viselkedése egymáshoz képest más, mert a rángatás ciklusai az "Y" tengejen jellemzőn sokkal hosszabbak mint az "X" tengelyen. Az én tengelyeim felbontása 400 step/mm .

svejk

"Amikor viszont rátér az ívre, akkor az ív egy kezdeti szakaszán lassabb tempóban halad a szerszám, aztán begyorsít, majd a befejező szakaszán visszalassul olyan tempóra mint ahogyan a kezdeti szakaszán haladt."

Csak ennek a résznek a kódját és ugye az inicializáló kódokat másold be ide.
Meg persze jöhet a videó is.

Van ott a közeledben egy fórumtárs miért nem kéred meg, hogy nézzen rá a gépedre.

nagysam

Én most küzdök, a Mach3-ról az UCCNC-re átállással.
A beállításokat a manual alapján pontról pontra igyekszem megérteni. Az általános beállítások "Exact stop mode"
beállítás működését pont így képzeltem el, ahogy a tied működik.

2am4nwzib

N1020G1X-19.374Y-17.806Z-0.550
N1030G1X-19.374Y-17.806Z-1.100F1200.0
N1040G2X-19.001Y-18.585I-0.626J-0.780F3600.0
N1050G1X-19.000Y-22.003Z-1.100
N1060G2X-20.000Y-23.003I-1.000J0.000

F1200-rol F3600-ra , még jó hogy .........

wv07scd6x

zt2c4wh9

A g-kód részletedből látszik, hogy a probléma a g-kódodban van.
Az egyenes szakasz az ív előtt F1200-as előtolásra van programozva. Az ív és az utána következő szakasz(ok) pedig F3600-ra vannak programozva.

2am4nwzib

A N110G71G91.1 megváltoztatni N110G71G90 re , a  képeken látható különbség .

wv07scd6x

Ezt a G kódot Aspire 9.0 generálta nekem a megszerkesztett rajz alapján. És amint említettem, hogy régen volt egy olyan esetem, hogy egy rádiuszt kifelejtett egy korábbi verzió, és egy frissebb verzióban futtatva ugyanazt a G kódot már megcsinálta azt a rádiuszt is rendesen, annak ellenére, hogy állítólag erre nem volt hatással a frissítés. Azt akkor nem nagyon értettem. Természetesen jelen esetben megvallom őszintén, hogy nem értek a G kódhoz, és elhiszem, hogy a generált kódban van a hiba. Ezt nem vonom kétségbe, de a korábbi eset miatt kissé bizalmatlanabb vagyok. Egyébként megjegyzem, ismerkedem már a Fusion 360 -al, és ha szükségessé válik áttérek rá. Hozzáteszem, sokkal profibb a dolog. Viszont arra még részemre nincs magyarázat, hogy "autolevelerrel" , és nélküle miért cserélődik fel az ívek előtolássebessége, a videón látható módon, hogy egyik esetben ott gyors ahol a másik esetben lassú volt, és ez a rángatózó mozgás sem volt a korábbi verzióknál jelen. Örülnék neki, ha a Fusion 360 -ra történő váltás minden problémámat megoldaná.

(Természetesen a feltöltött videót nem kívánom fennhagyni. Nem akarok negatív reklámot kelteni, és ezért is nem szerepel a program neve a videó elnevezésében.)

zt2c4wh9

OK, hogy az Aspire generálta a kódot, de ettől függetlenül azt generálta, hogy egyszer 1200-as előtolással menjen egyszer meg hogy 3600-asal. Ez pontosan 3x-os sebesség, szóval persze hogy látszik a mozgáson a sebességkülönbség.

Az is biztos, hogy valahol be van állítva az Aspire-ben hogy ezeket a sebességeket rakja bele a kódba, mert magától nem fogja kitalálni, hogy belerakjon különböző előtolás kódokat. Főleg nem pont 3x-os értéket.

Az hogy az autoleveler mit csinál azt nem tudom, azt a plugin szerzőjétől (Cahit Ates) tudod megkérdezni.
Persze g-kód részlet neki is kelleni fog, mert anélkül elég nehéz bármit is mondani.
Mindenesetre az autoleveler módosítja a kódot és hogy jól csinálja-e minden esetben azt nem tudom.

gaben

Nem akarlak elkeseríteni, de a Fusion is csinált már olyat a G kód készítésekor, hogy egyszer csak begyorsult, aztán megint visszaállt normál tempóra.
Ezt egyébként pillanatok alatt lehet orvosolni a Fusion-ben.
Amikor a posztprocesszor elkészítette a G kódot, megnyílik a Brackets vagy valamilyen szövegszerkesztő és ott kicseréled az F3600-at F1200-ra, vagy amire akarod.

0a8msa7ip

Szervusztok, segítséget kérnék: lézer modult szeretnék vezérelni g-kóddal az UCCNC-vel. A lézer működik a plugin-nel, képet tudtam gravírozni, viszont az M10 P255 kódra nem indul el MDI-ből se, és megírt g-kódba beillesztve se. Mit kell még configurálnom?

wv07scd6x

Az Aspire beállításába én magam egészen biztosan nem nyúltam bele. Csak feltelepítettem kiválasztottam, hogy milyen gépre, milyen szerszámra szeretnék szerszámpályát, a többit meg rábíztam az alapbeállításokra. Semmi sem indokolta, hogy mélyebben belenyúljak a dologba.

gaben

Próbáld ki M10 Q255-el ;)