Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Igen, ahogy exup is említette, lehet. De! Egyrészt csinálj valami takarást a lézernek, mert ha marsz, akkor összeporozza, ami nem tesz jót neki.

1. A lézert a lézer kimenet vezérli, amihez az M3 kell, mint engedélyező jel. Ezt már sokszor leírtuk, biztonsági megoldás. Mivel egy gépen több profilod is lehet, csinálsz a lézernek és  a marónak egy-egy külön profilt, a lézeresben nem adsz meg főorsó kimenetet, így nyugodtan ki lehet adni az M3-at, nem fog elindulni a főorsó. Ahogy exup is írta, ez a modul csak az asztali lámpával együtt 15W-os, erre figyelj.

2. Z tengellyel nem lesz semmi gond, nem zavarják egymást. Sőt, ha ügyesen csinálod, fel is tudod használni fókuszáláshoz vagy felületkövetéshez.

3. lásd fentebb. Olyan kódot kell generálni, ahol a lézert az M10 kapcsolja be 100%-ra, M10 Qnnn tudja 0-255-ig az erősséget állítani (tehát nem M3 Snnn), M11 kapcsolja ki.

ium8w94xp

Mondjuk én akkor is kiszedném az M3 dolgot. Mi van akkor, ha egy projekten belül marnék és lézereznék is? Volt már rá alkalmam. Nyilván megoldom enélkül is. Csak nem értem mi ebben a biztonsági megoldás. Meg ez csak költői kérdés volt. Nem várok választ rá tőled [#rolleyes]

j3cx5jtk6

Tyűű de köszcsi a válaszokat!
Amúgy nem akarok nagyon belemerulni CO lézerbe de valami ilyen kis rosszral lehetne vagdosni azért nem 3-5 mm farostlemezt.
És ez a  TTL vagy analóg, ez miez, mármint értem, hogy mi csak az uccnc hogy kulonbozteti meg?!
Vagy bizonyos frekvencián szaggatja vagy mint egy "dimmer" piszkálja a fényerőt?!

ium8w94xp

Amit linkeltél az nem CO lézer. Az szerintem 3.5w körüli dióda lézer. Más is vett ilyet és annyi volt [#nyes] Tehát elég kitartónak kell lenni, hogy 5mm-t elvágj vele. PWM jelet ad ki 5V-ot ad ki szaggatva a kitöltési idővel, attól függően, hogy 0-255 között mekkora értéket adtál M10 kóddal.

3ebj3bk8b

Azt szeretném kérdezni, hogy a tengelyeknél ahol mutatja a koordináták értékét. Azokat az értékeket honnan veszi a gép? Kimondottan a Machine koordináták értéke érdekelne, hogy hogyan íródik be.

Függ e attól, hogy milyen motorvezérlő van és milyen motor a tengelyen? Nekem HSS86-os encoderes vezérlő van és 86HSE8N léptető a gépen.

j3cx5jtk6

Szia!
Nekem is pont ugyan ilyen vezerlom es motorom van, ha arra vagy kivancsi, hogy tudja a gep hogy a motor tenyleg hol tart, akkor a valasz, nem.
Ezt az erteket csak a home fogja nullazni.
Amugy azert vettem encoderest en, mert mar elotte sok sima motrot lattam, hallottam. Szerintem sokkal halkabb, es ha valami torik esetleg neki megy, akkor megall.
/nem ugy mint az egyik kollegamé, ami csak adja ki a jeleket es ha torik ha szakad az elmegy addig:)

dezsoe

A gépi koordinátákat csak és kizárólag a home-olás tudja megváltoztatni, minden ahhoz képest történik. Nem a vezérlődtől függ, hanem attól, hogy a home paraméterek hogyan vannak beállítva. A G54-G59 munkakoordináták ehhez képest vannak eltolva, azok megváltoztathatók.

Normál esetben a tengelyeken valahol, praktikusan az egyik végén van egy home érzékelő és a bemenete be van állítva. A home művelet indításakor a tengely elindul az érzékelő felé, ha megtalálta, akkor lejön róla. Amikor lejött az érzékelőről, akkor írja be a home offset értékét az adott tengely gépi koordinátájába. (Feltéve, hogy be van pipálva az auto set.)

A teszt verziókban már van egy back off érték is. Annyiban más ilyenkor a művelet, hogy ha lejött az érzékelőről, akkor még ennyit mozdul és csak azután írja be az offset értéket.

Ha nincs érzékelőd (vagyis nincs beállítva a bemenete), akkor a tengely pillanatnyi helyzetében írja be az offset értéket. Ez nem javasolt.

Bocs

Tisztelt Fórumozók!

Lenne pár kérdésem, amiben játszik az Uccnc szoftver.
4,5 Nm-es enkóderes léptetőmotorok dolgoznak. Szépen futnak, de feszegetem a határait, hogy megismerjem, ezért "kézi" gyorsjáratban előfordul, hogy hibajelzéssel megáll valamelyik. Ez természetes. Azonban olyan is történik néha, hogy az MDI-s gyorsjárat során "normális sebességnél" a motor leáll, a számláló viszont megy, mintha menne a léptecs. Ilyenkor motortáp kikapcs, bekapcs, referenciapont felvétel és mehet tovább. Valami nem stimmel az enkóder jellel? Le tudom ellenőrizni, hogy figyelembe veszi-e az enkóder jeleit? A leállást okozhatja valami gyenge jelátvitel vagy nagy ohm értékű ellenállás a motorvezérlőnél?
Megjegyzem előbb-utóbb szükség lesz nagyobb léptecsekre.

A második kérdésem az lenne, hogy mitől fagyhat le a szoftver? Nem gondolom, hogy benne van hiba, valami kapcsolati hibára tippelek. A tünet az, hogy beállítás, próbálgatás (program, bemérések ellenőrzése, ilyesmi) ritkán, de előfordul, hogy nem nyílik meg a bal kézi vezérlő ablak, MDI-be nem lehet írni, csak a virtuális reset gomb működik. Reset után pár másodpercig működik, majd ismét kezdődik. Olyan is volt, hogy a laptop újraindítása oldotta meg.

A harmadik kérdésem, hogy a képen látható sugaras kiosztást hogy lehetne leprogramozni? A szerszámpálya X-Z-ben van, és G3 is van benne, ezért a G68 ABR nem működik. Mármint a G18 miatt. Fapadosan meg tudom oldani, de az elv érdekelne, hogy tanuljak belőle, esetleg mások is hasznát vegyék.

dezsoe

Szia!

1. Az UCCNC nem zárt hurkú vezérlést használ, tehát az enkóder jelek nem a programba érkeznek. Ha van enkóder a motoron és be is van kötve valahová, akkor valószínűleg olyan vezérlőd van, ami azt fogadja. Ha túlhajtod, arról az UCCNC nem tud. Tudhatna, ha be lenne kötve az esetleges vezérlőd hibajele. Kicsit több információ kéne... :) Az, hogy kézzel hajtod vagy MDI-ből, az teljesen mindegy: be van állítva a maximális sebesség, amit akár kézzel, akár g-kóddal el tudsz érni.

2. A gépeden kell szétnézni, mert ilyen jelenségről nem tudok. Valami megfogja a programot.

3. Ezt a kérdést ötödször elolvasva sem értem. :) [#nemtudom]

Bocs

Szia Csaba!

Mennem kell dolgozni, de ez fontosabb számomra. Bocs, ha pongyolán fogalmaztam.
A hibajelzést értem. (Érdekes, hogy a Haas eszterga is néha ugyanezt csinálja és újra kell indítani.)
A lefagyással kapcsolatban a számítógépre vagy a Cnc-re gondolsz?

A G-kóddal kapcsolatban az UCCNC leírásában is olvastam, meg Te is figyelmeztettél valakit rá:
-
Hibát eredményez, ha:
– A forgatás parancs kiadásra kerül amikor nem a G17 (XY) sík van kiválasztva, illetve ha a
G18 vagy G19 sík kerül kiválasztásra amikor a forgatás aktív.
-
Én meg pont ezeket csinálnám, mert az ív miatt XZ sík kellene, a koordináta forgatás miatt meg XY.
Bénázok a beszúrással...
Köszönöm!

3ebj3bk8b

Sziasztok!

Van egy Plugin a 1.2047-es ben. Az XHC HB04  pendant.

Ennek az újabb verziója a WHB04B, működhet ezzel is? A HB04-el működik, azt tudom.

dezsoe

Szia!

Nem, csak a HB04-gyel működik.

3ebj3bk8b

Szeretném frissíteni az UCCNC-t a legutolsó verzióra. Le kell elötte szedni a régebbit? Mit tegyek hogy az axis i/o és egyéb beállításaim megmaradjanak?

dezsoe

Nem kell a régit leszedni. A frissítésről itt találsz leírást: [#t218p3928#].

3ebj3bk8b

Sikerült! Köszönöm!