Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

lari

Pontosabban az előző:  az esztergált kúp teljes palástfelületén hogyan lehet kúpos menetet esztergálni...

zt2c4wh9

Hát, azt nem tudom, nem vagyok esztergályos és a G76 kódolást már igencsak rég csináltam még az UCCNC-hez, bele kellene mélyednek újra, de most nem nagyon van rá időm sajnos.
LinuxCNC-vel esetleg ha valaki tudja hogyan lehet?
Csak mert az UCCNC-ben ugyanúgy működik a G76 mint LinuxCNC-ben, egyetlen kivétel, hogy az R paramétert az UCCNC egyelőre nem ismeri, de annak nincs köze a kúpossághoz.

ANTAL GÁBOR

én erre a kottára alapoztam : ( nem látom a tapert sehol sem )
Menetvágó ciklus végrehajtásához programozzon G76 P... Z... I... J... K... E... L... Q... H... , ahol a
paraméterek a következő jelentéssel bírnak:
P:
 A menetemelkedés távolság egység per főorsó fordulatban megadva.
Z:
 A menet végpontja a Z tengely mentén..
I:
 A menet kezdőpontja az X tengelyen, vagyis a menet teteje. Általában erre a méretre kerül az
anyag leesztergálásra a menetvágás előtt.
J:
 Fogásmélység. Ekkora fogásokat csinál a gép az anyagban. Az első fogás I alatt J mélységben
lesz és minden fogás J távolsággal mélyebben lesz, kivéve az utolsó fogásnál, ha az J távolságon
belül van az előző fogáshoz képest.
K:
 Menetmélység. Ez lesz a menet teljes mélysége amely J fogásokkal készül.
E:
 Letörés hossza. Ha a menet kezdetén vagy a végén letörést szeretnénk létrehozni, akkor annak a
hosszát ezzel a paraméterrel adhatjuk meg. 45 fokos menethez programozzuk az E és a K
paramétert egyenlőre.
L:
 Letörés a végeken. Ez a paraméter határozza meg, hogy a menet kezdő és végpontján legyenek-e
letörések. L0 programozása esetén nem készül letörés. L1 programozásakor a menet kezdeténél
készül letörés. L2 programozásakor a menet végén készül letörés. L3 programozásakor pedig
mindkét oldalon készül letörés.
Q:
 Bevezető szög. Meghatároz egy szöget a fogások között. Ahogy a szerszám a fogások során
halad egyre mélyebbre az anyagban ezt alap esetben amikor a Q paraméter értéke nulla, akkor az X
tengellyel párhuzamosan teszi. Ha a Q szög értéke különbözik nullától, akkor a fogások a megadott
szöggel el lesznek tolva a Z tengely mentén. A szög lehet pozitív vagy negatív, az eltolás ennek
megfelelően a pozitív vagy negatív Z irányba fog történni. Ezzel a paraméterrel tulajdonképpen az
állítható, hogy a szerszám melyik oldala szedjen le több anyagot.
H:
 Extra simító fogások száma. Ha szeretnénk a végső menetmélységen többször is áthaladni, hogy
a felület minősége egyenletesebb legyen, akkor ezt megtehetjük a H paraméter programozásával.
Alap esetben, ha a H paraméter nincs programozva vagy az értéke nulla, akkor nem történik extra
simító fogás. Ha a H paraméter értéke nullától különböző, akkor H darab extra simító fogást fog
végrehajtani a program a végső menetmélységen.

Viszont ha a linux tudja ( és az lett átdolgozva ) akkor  megnézem a linuxot  ( egyszer már fel lett dobva ez a dolog és emlékszem Szabadi Csabával sokat szívtunk mire megfejtettük a lényeget de nem mélyültünk bele a kúpos menetbe.   Nekem sokszor kellene  ( Pont ma is ) . Azt hiszem az I ben lesz a trükk

ANTAL GÁBOR

Rákerestem a Linux ra .
 Az egy drive line vel operál ami szigorúan párhuzamos a Z tengellyel.  Ergó nem megy a kúpos menet .
 DE az UCCNC az nem Linux  Ezért azt meg lehetne csinálni hogy abban ezt a szoros párhuzamossági feltételt feloldjuk
( kellene még egy paraméter ami a drive line X érkezése ) Persze akkor azt meg kellene írni  . No ezt várnám igencsak

D.Laci

KoLa

Van ott a Béni oldalán a LinuxCnc lenyíló ablakában egy python fül'ha valaki nem vette volna észre, érdemes elolvasni és letölteni ezt a remek metvágó gkód generáló csodát!
Sajnos félbemaradt annó a fejlesztése, de ha valaki jobbról balra bármilyen szögben menetet akar vágni, szög értékek nélkül, akkor ez a jó megoldás.

Thowra

Üdv!
Több makrónál is találkoztam olyannal, hogy "valami= -1", vagy a sor "?"-et tartalmazott.
PL:

if (ledCont == -1)
...
static int ledCont = -1;
...
currState = (exec.GetLED(modeCont) ? 1 : 0);

A fneti példák innen származnak [#t218p4545#]
Mit jelent itt a -1 és "?" ?
Próbáltam utána olvasni de nem találtam meg.

dezsoe

Szia!

A -1 semmi érdekeset nem jelent, csak azt, hogy még nincs értelmes értéke a változónak, be kell olvasni. A LED-ek számozása 1-től kezdődik, így a -1 értékkel lehet jelezni, hogy még nem történt meg az értékadás. Lehetne neki külön változót is adni, ami csak azt jelzi, hogy már adtunk-e értéket, de minek. (Egyébként, elég elterjedt módszer, hogy ha pl. csak pozitív érték plusz a nulla megengedett, akkor a -1 egy esetleges hibát jelez.)

A másik egy feltételes értékadás, ami úgy néz ki, hogy <feltétel> ? <igaz érték> : <hamis érték>, tehát pl.:

int x = (y == 10 ? 100 : 200);

kód esetében ha y=10, akkor az x 100 lesz, egyébként 200. Lehetne neki if-else szerkezetet is írni, de így rövidebb a kód és sokszor áttekinthetőbb is.

Thowra

Köszönöm a segítséget [#eljen]
Így már világos a működése.

ANTAL GÁBOR

Megcsináltam 40 db M 20 as menetet nemesített 42CrMo4 be (QT)
 A szigmája a 8.8 és a 10. 9 között van menethossz 43 mm magfurat 17.5 mm . Kínai kés ( nagyon szeretem !! ) Korloy lapkával lapka 16 os  kés 13 as .  Sugárirányú fogásvétel
 G 33 al  28 fogás .  Program : fejből saját , paraméteresen . Hoszzrövidítést alkalmaztam ( 2.8 mm )  Fordulatszám 320
1 / min  emulziós hűtés
Az általam használt UCCNC program  (Balázsék jóvoltából )
 ABS KORREKT   [#eljen][#eljen]

ium8w94xp

Általad használt? Az valami speckó verzió? Vagy mi a száma? Amúgy öröm boldogság, ha minden tuti :)

dezsoe

1.2102. Abban lett kijavítva egy hiba, ami Gábornak sok fejfájást okozott. :)

ium8w94xp

Akkor az 1.2105 is tudja gondolom?!

ANTAL GÁBOR

Az biztos hogy 1.210x   De hogy 1 vagy 2 azt meg kell néznem

dezsoe

A 2101-ben még nincs benne a javítás, a 2102-ben az ethernetes, a 2103-ban az USB-s vezérlők kapták meg. (Egyébként, nem a memóriám ilyen jó, hanem a minap felírtam, amikor beszéltünk. Jelige: akinek nincs esze, legyen notesze! [#nyes])