Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

gaben

Igen, köszi szépen az infót nektek.
Sajnos a vízhűtéses marómotorra nem tudok enkódert illeszteni. :(

dezsoe

Gyanítom, hogy az a motor azon a fordulaton nem is nagyon fúrna menetet, vagy tévedek és van elég nyomatéka? Én biztos, hogy valami áttételes cuccot csinálnék neki. Persze, a tévedés jogát fenntartom. :)

gaben

Pontosítok bocs, egyébként igazad van, ezzel nem tudnék menetet fúrni.
Menetmarási műveletet szeretnék majd végezni rajta.
Itt elég lenne egy viszonylag magas fordulatszám a menetmaróhoz.
Kérdés, hogy ebben az esetben is szükséges-e az enkóder?

dezsoe

Menetmaráskor egy spirál mentén mész lefelé, nem? Ahhoz nem kell, mert az nem szinkron művelet.

gaben

Na, erre gondoltam én is, hogy ebben az esetben nincs szükség enkóderre a főorsón.

Tibcsi

Sziasztok!
Tudja valaki, mitől van az a jelenség az UCCNC-ben program indítás után a jogpanelon kiválasztom a step/1mm, vagy bármelyiket és ráklikkelek valamelyik tengelyre, akkor nem rögtön lépi le az 1mm-ert, hanem lassan, olyan  mintha tizedeket lépne, és 10 másodpercig is tart. De ha betöltök egy G-kódot, és lefuttatom, megszűnik ez a jelenség. Ezt a dolgot, tapasztaltam a Mach3-ban is.

dezsoe

Szia!
Igen. Step módban az F-fel (feed rate) megadott sebességgel megy. Adj neki pl. F100-at, induláskor F6 van beállítva, ami nem kapkodós. :)

svejk

Találtam ma egy érdekességet, mely szerintem program hiba.
Nem is értem eddig miért nem jelezte senki, pedig valószínű mindegyik verzióban benne van.

A gép aminél szembetűnő lett:

UC400ETH

X gyorsjárat: 10 m/perc
Y gyorsjárat: 25 m/perc

Az alábbi kód esetén ha menet közben az FRO-t elállítom bármelyik irányba akár milyen kis mértékben, akkor az Y gyorsjárati sebessége visszaesik az X tengely maximális gyorsjárati sebességére, esetemben 10 m/percre.
Az X gyorsjárata rendben az FRO szerint változik.

Ha már eleve százalékosan csökkentett FRO-val indítom a kódot akkor rendesen override-olja mindkét tengelyt.

Íme egy példakód, mellyel jól megfigyelhető a jelenség:

G17 G40 G64 G90 G92.1 G99

G0 Y0
G0 X0
G0 X100
G0 Y300
G0 X200
G0 Y600
G0 X300
G0 Y900
G0 X400
G0 X0
G0 Y0
M30

dezsoe

Igen, úgy tűnik, hogy valóban ez van. Megnézzük.

kr97pwss2

A hibát beazonosítottam és javítottam, a következő kiadásban már benne lesz.

svejk

Ez igen! Ez aztán terméktámogatás!  [#eljen]
A nép nevében: [#worship]

Tibcsi

Ezt az F értéket, lehet valahol fixálni, hogy ne kelljen minden indításnál beírni, ha igen hol találom? előre is köszi[#kacsint]

svager

mi nem levegőszántásra használjuk a gépet [#kuss]

dezsoe

Elmented az alábbi kódot egy makróba és beállítod automatikus futtatással a Macroloops alatt. A végén van a CommandLine értékadás, ott most F100 és S250 van, ha kell, módosítsd. Az első Reset feloldáskor fog csak futni.

// ================================================================================================
// First run tasks v1.0
// ================================================================================================

bool ResetNow = exec.GetLED(ResetLED);

if (FirstRun && !ResetNow)
{
  while (!exec.GetLED(ResetLED))
    Thread.Sleep(10);
  ResetNow = exec.GetLED(ResetLED);
}

FirstRun = false;

if (NeedCheck && !ResetNow)
{
  NeedCheck = false;
  Thread.Sleep(100);
  exec.Code(CommandLine);
  AS3.Additemtolistbeginning(CommandLine + " is set", 2);
}

#Events

const int ResetLED = 25;

static bool FirstRun = true;
static bool NeedCheck = true;

const string CommandLine = "F100 S250";

svejk

A gépezet egy 3000 x 450 mm munkaterületű helyzetfúró.