Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Tibcsi

Sziasztok!

Megoldható az Uccnc-ben a szerszám magasságmérő, és 3d tapintó használata?

svejk

Igen, tudja mindkettőt.

Tibcsi

Esetleg valami infót kérhetek, hogy hogyan tudom megvalósítani, mert az uccnc leírásában nem találtam. Előre is köszönöm a segítséget.

dezsoe

Kicsit menj bele a részletekbe, mert egy tapintóval annyi mindent lehet csinálni (rendeltetésszerűen! :)), hogy nem tudom, mire gondolsz. A szerszámbemérő ugyanígy. (Fix, mozgó, milyen anyagot dolgozol fel stb.) Az sem haszontalan információ, hogy milyen vezérlőd van.

Tibcsi

A tapintóval, a fix munkadarab közepét szeretném megkeresni.
A magasságmérővel, pedig az adott munkadarabon a több szerszám használatát szeretném megoldani, hogy ne kelljen érintőt vennem, hanem csak csere, és már megy tovább.
A mozgásvezérlőm UC400 eth .

2dbfy8y

Meg pl ez se lenne rosszz megoldás ha M98 Q100,az azt csinálja fanuc-nálhogy az M30 után ha van n100 sor, oda ugrik m99 utn pedig visszatér az m98 sor utn folytatásra.vagyis nem kell az M98 O.. alprogram. Újjabb fanuc vezérlőn nagyon szeretem ezt az okos fejlesztést. Nem történhet olyan,hogy véletlen törlésre kerül az alrogram.

dezsoe

(OFF: Mennyire máshogy jár az agyunk. Ha valami nagyon tud idegesíteni a g-kódok világában, az az Nxxxx sorszámozás. Szerencsére, minden általam használt kódgenerátorból sikerült már kiirtanom. Annó, amikor a nyolcvanas évek elején-közepén mikorgépen BASIC-ben írtuk az akármilyen programokat, elképzelhetetlen volt, hogy egy programban ne legyenek sorszámok. Aztán átszoktam az assembly-re, meg a különböző más, sorszám nélküli nyelvekre (főleg Pascal és dBase/Clipper/FoxPro) és ma már egy sorszámról azonnal arra gondolok, hogy micsoda őskövület, ami nem megy sorszám nélkül. [#vigyor4])

dezsoe

Persze, ezek mind megoldhatók. Össze kéne már gyűjteni, mert több is elkészült már mind a felületméréshez, mind a középpont és oldalak kereséséhez stb. Van már valami működő makród, vagy az elejéről kezdjük?

Béni

A két mód ugyanaz.
A Fanuc vezérlők jó része a megfelelő paraméter beállításával tudja az azonos állományban lévő "alprogramokat" kezelni. Csak a Fanuc felhasználók 99,99%-a erről nem tud. :)
Az UCCNC-nél ez ugyanúgy működik csekély formai eltéréssel.

Tibcsi

Sajna, az elejéről, mert ismeretlen pálya számomra. [#vigyor4]

gaben

Bedobom a popcorn-t a mikróba, oszt figyelek én is. [#vigyor]

dezsoe

Kicsit szottyadt lesz a pattogód, mire a végére jutunk. :) Ez a téma kimeríthetetlen gépelési forrás, úgyhogy - mivel Tibcsi is érdeklődik - inkább itt folytatom, amit levélben elkezdtünk.

Az, hogy a bemérés hogyan zajlik, általában az M31 makróban dől el. (Lehetne másik is, de a RUN képernyőn a bemérő gomb az M31-et hívja meg.) Az teljesen a felhasználón múlik, hogy milyen műveleteket hajt végre. Ha fix mérőpont van, akkor oda kell menni, ha mozgatható, akkor nem (vagy mégis). Van-e a mérőnek magassága? Ha igen, mennyi? Használ-e szerszámhossz korrekciót? Milyen sebességgel mérjen? Általában kétszer mérünk: elsőre olyan gyorsan, amit a lassítással együtt még a mérő biztonsággal tud kezelni, nem károsodik, majd visszaemelés és egy második mérés kifejezetten lassan, hogy nagyon pontos legyen. (Az első, gyors mérés azért fontos, mert ha pl. 100mm-re van a szerszám a mérőponttól és 25mm/perc sebességgel mérünk, akkor éppen 4 percig lehet várni, míg odaér a szerszám. [#zavart2])

Nem is olyan olyan egyszerű, mint elsőre látszik. És akkor még a különböző védelmekről, hibakezelésről nem is beszéltünk. (De fogunk.) :)

Ahogy tegnap is írtam, megpróbálom az évek során írt mérő makrókat és a hozzájuk tartozó információkat egybegyúrni és egy használható és olvasható formába önteni. Ez biztos, hogy egy pár napot igénybe fog venni, mert van más, ami sürgősebb, de kitartás, nemsoká jövök az eredménnyel. [#email]

gaben

Szia Csaba,

no problem, van még ott ahonnan ez jött. ;)

Amúgy részemről nem sürgős a dolog, megvárom és örülök, hogy tudsz vele foglalkozni.

Üdv, Gábor  [#wave]

Tibcsi

Előre is köszönjük,hogy foglalkozol vele. [#worship]

2dbfy8y

Itt nem arról van szó, hogy N sorszámozás kell, de a Goto parancs is kér legalább egy N sort hogy tudja, hogy hova ugorjon. Én pl imádom a gépi program írást is, de szeretek kézzel is progit írni, úgy gondolkozhat az ember. Pár sorral komoly műveleteket meg lehet írni, és kis módosítással könnyen változtatható, és nem kell új progit generálni. Jó dolog ha nincs közeleben pc. :-)