Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

A G28.1 -et hogy kell paraméterezni, hogy csak 1 tengely vagye fel a referenciát?

svejk

Hmmm... érdekes.
Ha van közbenső érték megadva, G28.1 X50   akkor csak az x tengely veszi fel

De G28.1 X esetén mindegyik tengely felveszi egymás után, mint sima G28 esetén.

dezsoe

Ha nem írsz mellé számot, akkor az nem paraméter. Én makróból úgy szoktam hívni, hogy:

[code]exec.Code("G28.1 X" + exec.GetXpos().ToString("F4"));[code]

Így a pillanatnyi pozíciója lesz a közbenső pont és elmegy home-olni. :)

dezsoe

Na, tessék, a kapkodás...

exec.Code("G28.1 X" + exec.GetXpos().ToString("F4"));

svejk

Jó, jó... utoljára a Mach3-ban használtam, lehet ott is kellett érték.

Az még nem lenne baj, ha nem csinálna semmit, de mindegyik tengelyt elkezdi mozgatni.

Te nem is használsz G-kódot, mindent makróban írsz meg? :)

zt2c4wh9

G28.1 leírása az UCCNC kézikönyvből:

Referencia felvétel: G28.1
A gép referencia pont felvételéhez (home-olás) programozzon: G28.1 X... Y... Z... A... B... C...
kódot, ahol a megadott koordináták egy közbenső, érintő pont koordinátái.
A G28.1 végrehajtásakor a gép először a programozott közbenső pontra mozog gyorsjáratban (G0),
majd a programozott tengelyeken felveszi a referenciapontokat a home kapcsolók/szenzorok
segítségével. A homeolás sebessége tengelyenként a home beállításoknál megadott előtolásokkal
történik. A home-olás csak azokon a tengelyeken megy végbe, amelyek programozva lettek.
Ha egyetlen tengely koordináta se lett megadva, vagyis ha a G28.1 paraméter nélkül kerül kiadásra,
akkor minden tengelyen megtörténik a referencia pont felvétel közbenső pontra mozgás nélkül.

zt2c4wh9

Ha nem adsz meg koordinátát, akkor minden tengely referencia felvétele megtörténik. Az előzőleg linkelt leírás utolsó sorában külön ki is tértünk erre.

Ha csak mondjuk X-et adsz meg érték nélkül, az nem koordináta, olyan mintha meg sem adtad volna az X-et.

Egyébként mach3-ban pont ugyanígy működik.

svejk

Oké-oké...
Csak elsőre arra gondoltam minek koordináta ha épp most akarom megkeresni a referenciát.

dezsoe

G-kódot munkavégzésre használok, makrót a különböző beállításokhoz. Amíg nem lehetett normálisan lehozni a tengelyeket a home pozícióról (pláne softlimiten kívülről), addig kénytelen voltam saját home-oló cuccot írni. :) Épp a hétvégén hajítottam ki a makrók közül a SmartHome-nak becézettet, mert már alapbeállításból működik rendesen.

svejk

Ezt a "Var# -> analog out" nem lehet korlátlanul felhasználni valahogy kapcsolódik a főorsó "S" paraméteréhez.

Majd megpróbálom szabatosan körbeírni.

dezsoe

Ha jól értem a problémát, ahhoz akkor kapcsolódik, ha beállítottad itt:

svejk

Béna vagyok. :(

Milyen címszóval kell kreálni a Message box-ot egy új felületre?

A másolás is nekem csak egy fülön belül működik. :(

dezsoe

A Messagebox-ot egy kicsit jobban fejtsd ki, nem értem a kérdést. Egyik fülről a másikra úgy viszed át a másolt cuccot, hogy átírod benne a layernumbert.

svejk

Amibe jönnek az üzenetek, alul középen.
Ha jól látom 2 a layernumber-je

Mit válasszak ki a creálásnál?

svejk

No akkor bemutatom amit nem értek az analóg kimenettel kapcsolatban.

Elöljáróban annyit, hogy nyilván nem csináltam még ilyet, tehát ne rontsatok nekem.

A config/I-O setup analóg szekciójánál minden érték 0-n van kivétel az analóg out1 amibe 99-et írtam.

Az alábbi kóddal rögtön az elején kiadja a 40000-es értéket a kimeneten és végig ott is marad.

#99 = 10000
g1 x10  f100
#99 = 20000
g1 x20
#99 = 30000
g1 x30
#99 = 40000
g1 g40
m30

De ha szúrok közéjük S paramétereket, akkor szép sorjában -ahogy eléri az X tengely a koordinátákat- jelenik meg az egyre nagyobb érték a kimeneten:

#99 = 10000
g1 x10  f100
s1
#99 = 20000
g1 x20
s2
#99 = 30000
g1 x30
s3
#99 = 40000
g1 g40
m30

Szóval nem értem a szintaktikáját ennek az analóg kimenet használatának.

Végül még annyit, hogy természetesen nem főorsó vezérlésre akarom használni az analóg kimenetet.