Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Béni

000000000

"A pozicionált tengelyeket mindig lineárisnak tekinti."

Aha, így már érthető az A, B, C tengelyek beállítási ablakainál a mindent elkenő "unit" univerzális szócska.

Nagy kár, hogy egy program akkora virtualitást megenged magának hatalmas csicsa keretek közt, hogy ami forog, azt is úgy kezeli, mintha egyenesen mozogna.[#csodalk]

000000000

Teljesen igazad van, egy-egy technológiára is érdemes egy CNC programot létrehozni, hiszen így lehet hatékony, sallangmentes. Ráadásul mint már kiderült, G kódokkal macerás műszakilag korrekten lézer képgravírozni dinamikus keretek közt, az az itt pl. teljesen felesleges és hátráltató maga még a G kód is.

zt2c4wh9

Sajnálatos ha valaki ennyire szűk látókörrel rendelkezik. Sokadjára ismét megkérlek, hogy kerüld a topikunkat, ha más célod nincs ahogy eddig se volt sajnos mint a rosszindulatú értelmetlen és szakmaiatlan hozzászólások.

svejk

Miki2 és Robsy!

A fórum történetében ritka pillanat, amikor az igények és a kínálat egymásra talál.

Most pont ez történ, feltétlen vegyétek fel egymással a kapcsolatot!

000000000

Érdekes azt "szűklátókörünek, és szakmaiatlannak" nevezni, aki rávilágít arra, hogy már egy forgó és egy lineáris tengelykódnál sem igaz az F kód utáni érték a vezérlőprogramotokban.

Nekem így is jó, megszoktam már, ebben a mai világban mindent meg lehet magyarázni, főleg ha szép a körítés a monitoron hozzá. Azt viszont engedd meg nekem, hogy a valós műszaki tényeket elsőrendűnek és fontosnak tartsam az életemben.

zt2c4wh9

Köszönjük, de nem kell rávilágítani arra ami magától értetődő, hiszen nincsen a szoftverben forgó pozíció tengely kezelés opció és kinematika modul sem.
Semmit nem magyaráztam meg azon kívül, hogy a szoftver nem tudja ezt a funkciót, ha neked ez magyarázkodás, akkor sajnálom.
Szerintem ne fárasszuk egymást, mert tudom, hogy csak trollkodni és rosszhír keltés céljából jársz ide, szóval innentől kezdve részemről ignorálva leszel, le is tiltalak gyorsan, hogy ne is lássam a sok butaságot amiket írkálsz.[#integet2]

Miki2

Erre a G20, illetve a G21 konkrétan megadja a választ.

000000000

Miért adná meg a választ? Mind a kettő távolság mértékegység.
Forgó tengelynél a szögsebesség egy más típusú, értelmű mértékegység, mint az egyenes vonalú sebesség mértékegysége.

De mint már kiderült, megkaptad a választ, a forgó tengelyt felejtsed el, "az UCCNC nem ismeri a forgó tengelyeket".

3ebj3bk8b

Hello,

És várható hogy a jövőben lesz benne olyan opció, hogy legalább egy forgó tengelyt tud majd kezelni?

Én most vásároltam meg a licencet. A távlati terv az, hogy az X Y Z mellett lesz egy 4-ik, tengely ami forgató.

Akkor, ha jól értelmezem, a program mostani verziójában ezt a tengelyt nem tudja egyenlőre szinkronban forgatni?

De lehet, hogy nem jól értelmeztem az elhangzottakat.

zt2c4wh9

De, természetesen tudja szinkronban mozgatni/forgatni mind a 6-tengelyt.

Az állandó felületi sebességet nem tudja pozicionált forgó tengelyen, ami azt jelenti, hogy meghatározod, hogy a forgótengelyed középvonala mondjuk Z=0-nál van és a Z tengely távolsága határozza meg a forgatón a munka-átmérőt akkor a megmunkálásnál a kör kerületének aktuális hosszához állítja az előtolást, úgy hogy a palástra vetített előtolás megfeleljen a programozottnak.

Mivel nem ismeri az UCCNC ezt a funkciót, ezért kis átmérőn ugyanaz a programozott F kisebb kerületi sebességet okoz, míg nagy átmérőn nagyobb kerületi sebességet.
A pozíció szinkronban lesz, illetve a szögsebesség lesz a helyes, nem pedig a felületi sebesség.

zt2c4wh9

Videó UCCNC + forgató:

3ebj3bk8b

Ahh, most már értem!
Köszönöm!

svejk

Lehetne-e, valahogy az UCCNC-ből a lézeres M10/M11 mellé még egy ilyen gyors kimenetet kicsikarni?

Ha egy saját makróban kapcsolgatok a Setout/Clrout-al akkor attól milyen sebesség várható el G-kód futtatás során.

dezsoe

Most nem találom a másik fórumon, de volt ilyen kérés, és ha jól emlékszem, akkor talán a következő teszt verzióban már benne is lesz. Az M10-zel ellentétben nem PWM, csak kétállású. Esetleg ha erre jár, akkor Balázs tud további részleteket írni.