Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Pont ugyanezt kérte más is, valamelyik következő tesztverzióban benne lesz.

zt2c4wh9

Ha textmacro-val kapcsolgatod, akkor néhány 10msec késés lesz, illetve fennáll az a probléma amit már egyszer nemrég kifejtettem, hogy mivel a macro ilyenkor a PC-n fog lefutni, hiszen lehetnek benne olyan utasítások amik az UCCNC más részeit, pl. GUI érintik, illetve mivel text macro, ezért lehet le is kell fordítani ha változott a macro szövege, ezért ilyenkor a szoftver megvárja amíg a mozgásvezérlő végrehajt minden mozgást és utána fut le a macro majd folytatja a következő sorok végrehajtásával, újra elkezdi tölteni a mozgáspuffert.

Az M10/M11-nél ez a probléma nem áll fenn, egyrészt mert nem szöveges macro, másrészt, mert úgy van megcsinálva, hogy a mozgáspufferbe fűzi be a szoftver ezeket az utasításokat a mozgások közé, vagyis nem kell a programnak várnia a mozgásvezérlőre, hogy végezzen a mozgásokkal és emiatt nincsen késés.

svejk

svejk

Az túlzás hogy értem, de kapisgálom.

Ma kísérletezgettem az alábbival:
(nem titok, hegesztőgép lesz vagy ócskavas)
 M3 Sxxx paranccsal indul a huzalelőtolás, M5-el ugye leáll.
(DG4S Dc servo, step/dir-es meghajtásal)
Írtam pár makrót M12-21 névvel egyéb dolgok mint gáz, áram, stb. kapcsolgatásokra.
Ezekben a makrokban egyelőre még csak egyszerűen az Exec.Setoutpin/Clroutpin parancsok vannak.

Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

Ezek a portkapcsolgatások mintegy függetlenek az UCCNC programtól? Mert a bekapcsolt portokat az E-stop gomb sem állítja vissza alapba. (én naiv azt hittem hogy a program stop is vissza fogja állítani)

A másik meg az M5-el kapcsolatos.
A G-kódban hogyan zajlik ez le?
Kiadom az M5-öt és a Spindle (esetemben huzalelőtoló) gyorsulástól független rögtön ugrik a következő sorra és végrehajtja, vagy vár a gyorsulás által megszabott ideig a soron következő G-kód végrehajtásával?

Itt nekem nagyon pontos időzítések kellenek, hogy az un. Burnback megfelelő legyen, azaz ne fagyjon bele a huzal vége az olvadékba de ne is égjen vissza az áramátadóba.

zt2c4wh9

Igen, a konfigurálatlan pin-ek állapota független az e-stop vagy reset állapottól, hiszen konfigurálatlanok, ezért nincsen nekik alap állapotuk.

A második kérdést sajnos nem értem.

svejk

Köszönöm!

A másodikhoz:

M3 S800
.
.
.
M5
M17

Az M17 mikor hajtódik végre?
Rögtön az M5 sor után, vagy vár addig míg a step/dir-es spindle fordulata az ott megadott gyorsulási érték mellett 0-ra csökken.

svejk

fontos: nem az "M3 delay off" késleltetésről beszélek.

svejk

No, válaszolok is magamnak.
Az alábbi kód 44 másodperc alatt fut le ha 10 az S érték és akkor is ha 1000.
Vagy a Spindle step/dir ablakában is állíthatom a gyorsulást akármennyire.

Tehát az M5 után "rögtön" végrehajtódik a következő sor.

M98 P1  L100
M30            

O1
m16  
m3 s10
m5
m17

m99

svejk

Mentorom felhívta a figyelmemet a Demo módra, valóban abban futtattam a kódot. Nem tudom számít-e.

Hétfőn megszkópolom a hardvert.

svejk

Ez tök jó játék! :)

ha csak az:
m3s10
m5
van az alprogramban akkor 30 másodperc alatt lefut

Ha berakom még az m17-et akkor már 37 másodperc.
Tehát egy ilyen portkapcsolós M kód végrehajtási ideje a G-kódban cirka 70 ms.

svejk

"Ha textmacro-val kapcsolgatod..."

Egyébként milyen az a NEM textmacro?  olyat is tudunk mi földi halandók írni az UCCNC-hez?
Az gyorsabb lenne?

dezsoe

A nem text makró az a beépített, mint pl. az M10, M11. Makrónak számít, mert M kódja van, de ténylegesen nem egy szövegfile-ból szedi fel a tennivalókat, hanem benne van a programban.

svejk

Nem bírtam a véremmel csak beszúrtam az első 44 másodperces kódba egy G4 P100-at is.
Megnyugodva tapasztaltam hogy 54 másodpercre növekedett a futásidő.

svejk

Aha, mintegy gépi kód a mikroprocesszoroknál!

svejk

Egyébként az ilyen makrókat szabad még kigészíteni valamivel, vagy úgy is figyelmen kívül hagyják?

Pl. ha az M30-as makroba írnék egy exec.Setoutpin-t?