Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez jó hír!
Az érdekes feladatokat én is szívesebben csinálom mint az akár fizetős, de unalmasakat. :)

Még egy kérés.
Én akárhogyan olvasgatom a 27. oldalon a leírást csak nem jövök rá, hogy is kell használni az analóg kimeneteket saját célra.
Mert pl. ez esetben célszerű lenne egy analóg kimenettel a feszültséget vezérelni, egy másikkal meg pl. a huzalelőtolást.

Egy egyszerű példa ezekkel a Var# beállításokkal hátha segítene a megértésben.

D.Laci

UCCNC-t nem ismerem, de úgy csinálnám meg, hogy készítenék egy gombot a képernyőre, macroval, a koordinátára mozgatva gombmegnyomásra a koordinátákat kiírná egy fájlba mint a digitalizálásnál. Akár külső gombbal is lehet működtetni.
Az igazi az lenne , ha útmérő lenne felszerelve, de legalább encoderek és azokból nyerni a koordinátákat, a tengelyeket szabadon kézzel mozgatva.

dezsoe

Beállítod például a Var# -> analog out 1 értékét 1-re. Innentől a #1 változó 0..65535 értékének megfelelően lesz a kimeneten 0..10V. Makróból az

exec.ivars[1] = érték;

sorral, g-kódból (vagy MDI-ből) pedig a

#1 = érték

sorral tudod állítani. Elvileg a kimenő feszültség 10/65535*érték volt lesz.

dezsoe

Igen, útmérővel is meg lehet oldani az Aux encoder bemenetek felhasználásával.

dezsoe

Most gyorsan kipróbáltam és úgy van, ahogy írtam, bár nálam a max. feszültség csak 9,8V. (Persze, a műszerem sem biztos, hogy tökéletes a célra.)

Ami még eszembe jutott (és ki is próbáltam), hogy ha egy analóg bemenetre potit teszel és ugyanazt a változót adod meg az analóg bemenethez, mint az analóg kimenethez, akkor a potival tudod a 0-10V-ot szabályozni. Eddig semmi érdekes, de ha közben a mozgásokat is fogod majd tárolni, akkor a poti állását is hozzá tudod menteni. (No, persze, ha egyáltalán szükség van rá... :))

svejk

Az útmérő és a kézzel való szabadon mozgatás nagyon jó, illetve elengedhetetlen  pl. egy festőrobot tanításánál.

De esetemben sokkal egyszerűbb a dolog, bőven elég ha JOG (kézi üzemmódban) ráállok a kívánt koordinátákra és azokat elmenti.

Csak léptetőmotorok lennének,így ugye a DRO-kból menne a kiolvasás.
(nem utolsó sorban a szöghelyzetet adó bazi nagy áttételek miatt nagyon bonyolult lenne a szabadon való mozgatás megoldása)

D.Laci

Encodert lehet a léptetőmotorra is szerelni.
Adok neked 1:131-es HD-t vissza lehet forgatni :)

svejk

Ilyen egyszerű?

Akkor bonyolítsuk...
Tehát azt adom ki a G-kódban- hogy:
 #1=érték

De ez a #1 nem fog elkeveredni adott esetben egy paraméteres programban, ahol szintén a "#" van használva.

Ergo jó lenne ezeket a kimeneteket inkább nevesíteni, mint az "F" előtolás és "S" fordulat értékek is vannak eredetileg.

Mondjuk mivel az adott kimenettel a feszültséget állítanám hivatkozzunk rá "U"-val.

svejk

De minek az encoder, ha ott vannak eleve a DRO-k?

S mint mondtam nem lehet kézzel mozgatni a szerkezetet, eleve hozzá sem lehet nagyon férni a gépben.

dezsoe

Arról neked kell a g-kódodban gondoskodni, hogy az adott változót ne használd másra. Nevesíteni nem tudod, mert minden betű foglalt a szabvány szerint. Lehetne vele hókusz-pókuszolni, hogy valami Mxx utasítás paraméterével lehessen állítani, de az csak rontana a helyzeten. Ennél egyszerűbb és kezelhetőbb megoldást nem hiszem, hogy ki lehetne találni. Nem utolsó sorban - mivel változóban van az értéke - vissza is tudod olvasni, bárhol fel tudod használni. Jól van ez így, ahogy van. :)

dezsoe

Az enkóder csak egy lehetőség. Akár használhatsz a tanításra egy olyan vázat, amin se motor, se semmi nincs, csak az enkóderek.

D.Laci

[#eljen]
Ezerféle lehetőség van mindig ami rendelkezésre áll azt kel használni. Vagy bővíteni :)

svejk

Ha jól van akkor jól van! Köszi! :)

Motoros

Csak halkan megjegyzem, hogy ezt a Turbo CNC-be  Dave Kowalczyk úr alapból beleírta.
Egy pozicióban megnyomod a "O" gombot akkor az adott pontot egy point.dat text fájlba elmenti, a következő pontot pedig szépen alá.

Motoros

Hú ez most ide nagyon OFF volt..elnéztem, bocs, lehet törölni.[#kuss]