Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Tibcsi

Szeretnék vásárolni, egy UC400ETH mozgásvezérlőt, és az lenne a kérdésem, hogy tudom-e használni a meglévő kulccsal, vagy kell egy teljesen új. Jelenleg UC100-om van.

ium8w94xp

frob

Egyébként mi értelme van a kulcsnak?
Az én szememben csak kitolás a vevővel...
Hogy miért? Mert ügye a program csak saját hardvereivel megy, tehát ha érzékelné hogy valós a hardver, akkor onnantól minden kerek...

De ha pl megrogyik a winyóm akkor vehetek még egy kulcsot, vagy ez hogy van?
Meg ez sztem többlet vacakolás gyártónak is..

Tulajdonképen az hardver egyben a hardver kulcs is lehetne simán..

dezsoe

Nem tudod. A kulcs az eszközhöz kapcsolódik, azt a kulcs birtokában akárhány gépen tudod használni, de minden eszköznek saját licensz kell.

dezsoe

Nem így van. A hardvert önmagában tudod használni akár a Mach-hal is. Ha azzal használod, akkor csak az eszközt kell megvenned, a Mach plugin ingyen letölthető. Ha UCCNC-vel is akarod használni, akkor az bizony nincs ingyen.

Mivel a licenszt a gyáriszám alapján kapod, ha elszáll a vinyód, akkor kérsz másikat, biztos fogsz kapni. Na, de miért nincs az összes többi fontos file-lal együtt biztonsági mentésed? [#vigyor3]

Tibcsi

Ok, köszönöm a válaszokat.

frob

Nekem van 3 helyen :) már mint biztonsági mentés, de az ismerősök közül egynek sincs ... tehát általános az hogy nincs... persze a jelen lévők mindig kivételek :D

Mach 3 hoz ragaszkodás kacifántossá teszi a dolgot, így már értem hogy miért lett így elkövetve a dolog...

svejk

Okszi a T0 része működik kafán, sőt át is írtam 12 szerszámhelyesre.

(a "double[] ToolX = new double[13];
double[] ToolY = new double[13];" sorok mit is csinálnak?
mert vol ár riadalom meg vagy hat sornyi hibaüzenett amíg nem írtam át 13-ra :)  )

svejk

Közben ugrálnak a gondolataim, újabb ötletem támadt.

Ez a bizonyos gép mint írtam tanításos módszerrel lesz használva, de egyre valószínűbb hogy elég lenne a parametrikus programozás is.

Mivel az UCCNC progi és a fejlesztői nagyon ügyesek és rugalmasak, -dicséret bezárva :)- a következőt találtam ki:

Az megoldható lenne, hogy készítenék egy új fület ahol táblázatszerűen kitölthetőek lennének a parametrikus programozás változói, majd a parametrikus kód futtatásakor ebben a táblázatba levő adatokat olvasná be a program.

Nagy előnye, hogy átlátható lenne, illetve a felhasználó csak a változókhoz férne hozzá, maga a teljes G kódba nem tudna véletlenül sem belepiszkálni.
(gondolom a Mach3 varázslói is így működnek valahogy)

dezsoe

A ToolX[]-ToolY[] tömbök a szerszámok tárolási koordinátáit rögzítik. Ennek a tömbnek akkorának kell lenni, hogy az összes - jelen esetben 13 - szerszám beleférjen.

dezsoe

Az UCCNC fejlesztőinek semmi dolga azzal, amit írtál. :) Vagy nekiállsz képernyőt szerkeszteni (én biztos nem tenném), vagy egy okosan megírt makróval beolvasod a szükséges adatokat. Kb. mennyi paraméterről van szó?

(A Mach varázslói speciális állatfajták, de működésüket tekintve inkább a makrókhoz hasonlítanám őket, hiszen a lényeget makró kódok végzik, csak kicsit keresztezték a makrókat a képernyőkkel is.)

svejk

Dehogynem, segítenek a tudatlan felhasználóknak.:)

Új alap képernyő majdnem biztos hogy kell, az talán menni fog.
újabb verziókra nem kell cserélgetni a mostani felállás azon részei amiket használok stabilnak tűnnek.

Úgy 10-15 változó lesz a munkadarab kódjában.

Csak egy példa kellene hogy is nézne ki, ha a képernyő adott mező értéke lenne egy váltózó a G-kódban.

dezsoe

Ja, hogy ez egy konkrét célgép lenne, aminek átszabod a képernyőjét. Értem.

A mezők g-kódba átvitelét két módszerrel is elvégezheted. (Illetve a módszer ugyanaz, csak két indulási módszer jutott eszembe. Az egyik: a g-kód elején hívsz egy makrót. A másik: a start gombot bütykölöd meg, hogy előbb az említett makró fusson és csak utána nyomódjon meg a start gomb.)

Naszóvalakkor: ha az adatokat a képernyő mezőkből változókba akarod pakolni, akkor ennyi a dolgod (az emlegetett makróban, minden mezővel):

exec.ivars[<#nnn száma>] = AS3.Getfielddouble(<képernyő mező száma>);

És kész. :)

svejk

No hát ez megint egyszerűbb mint képzeltem, köszi! [#worship]

(igen, most már biztos megcsináljuk az említett hegesztő gépet)

svejk

No nézzük ezt a másik, szerszámbeolvasási problémát az induláskor.
Lehet elbeszélünk egymás mellett.

Ha az M6 makro végén ott van a:

exec.Writekey("SvejkAdatai", "LastSelectedTool", exec.Getcurrenttool().ToString());

Akkor minden szerszámcsere alkalmával kiírja a file-ba, tehát az UCCN induláskor biztosan az a szerszám van a főorsóban.

"..az M99998-ból nem hajtja végre a Setcurrenttool-t, mivel a reset még aktív.."
No ez tényleg probléma....
Talán kellene egy másik makro ami a reset inaktiválásakor lefutna és az előzőleg fájlba elmentett szerszámértékét ekkor már be tudná írni a szerszám eredeti mezőjébe?

Engem valahogy zavar, hogy bekapcsoláskor nem az épp a főorsóban levő szerszám számát mutatja az a mező. :(