Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Aha!
Akkor ez főleg paraméteres programozásnál lehet előny.
Köszi!

svejk

Ha jól rémlik valamelyik Balázs tett már ki ide szerszámcserélős makrót UCCNC-hez, de nem találom.

De ha valaki jártas a külföldi oldalakon onnan is jó lenne egy link.

Asztal szélén libasorban a szerszámok, onnan kellene felcsipegetni őket. Gyakorlatilag koordinátákra menni és egy(két) levegős szelepet kapcsolgatni.
Van sejtésem hogy lehetne megcsinálni, de jó lenne látni példaprogit.
Azt meg még elképzelni sem tudom, hogy bekapcsolás után honnan lehetne tudni, hogy melyik szerszámhely az üres.
(gondolom nem kellenek érzékelők, valahogy el lehet menteni a kikapcsolt állapotot)

dezsoe

Szólj, ha elakadsz, segítek. A példaprogram nem rémlik, de amúgy is jobban jársz, ha nulláról írod meg. (Hamarabb is megvan, nem is hozod át a más hibáját.)

A szerszám mentésről. M99999.txt-be (kilépéskor fut):

exec.Writekey("SvejkAdatai", "LastSelectedTool", exec.Getcurrenttool().ToString());

Ez elmenti az aktuális szerszámot a profilba így:

[SvejkAdatai]
LastSelectedTool=0

Amit az M99998.txt-ben (induláskor fut) így tudsz beolvasni (és a státuszba kiíratni):

int LastSelectedTool = Convert.ToInt32(exec.Readkey("SvejkAdatai", "LastSelectedTool", "0"));
AS3.Additemtolistbeginning("Legutobbi szerszam: " + LastSelectedTool, 2);

dezsoe

Jut eszembe: ha ezt a mentés-visszatöltés párost a szerszámcsere makró elejére és végére írod, akkor sokkal hasznosabb, elvégre ott van rá szükség. :) Csak nem ez volt a kérdés. :)

ium8w94xp

Nekem van egy, de nem én írtam, tehát szinte lövésem sincs melyik sor mit csinál. De M6-nál nekem kimegy a gép egy beállított pontra, leállítja a marót, kiírja melyik szerszámot tedd be, aztán le okézás után leméri a szerszám hosszát, aztán folytatja a műveletet. Ha kell eltudom küldeni bogarászni.

svejk

Szerintem az is segítség lenne, megköszönöm.
Magamtól nulláról biztos nem fogom tudni megírni, de ha van egy két támpont akkor van rá kevés esély.

ium8w94xp

kr97pwss2

Az UCCNC Macro_Default könyvtárában az M6-os makrót nézd meg, abban egy 10 pozíciós lineáris elrendezésű szerszámcserélő mintapélda van.

frob

Ha már makrók...
Biztos van lehetőség olyanra hogy height mapp-ot készítsekegy adott felületről...

Szóval van? :)

dezsoe

Ha digitalizálásra gondolsz, akkor igen. A Tools/Probe alatt tudod a mentés beállításait elvégezni, M40-re indul, M41-re leáll a tárolás, közte az elemi probe utasításokat neked kell megoldani. Pl.:

G0 Z1
M40
G0 X0 Y0
G31 Z-1
G0 Z1
G0 X0 Y1
G31 Z-1
G0 Z1
...
M41
M2

Nagyon leegyszerűsítve ennyi, de a lényeget látod belőle.

svejk

..s tényleg ott van! :)

Már csak össze kell fűzni a szerszámbemérővel.

Jó nap kerekedett ebből a maiból!

Köszi! [#integet2]

frob

Egyenlőre még nem :)
De remélem meg fogom látni, ha megvan ez a feltérképezés, ezt hogy lehet összehozni a gravírozandó g kóddal?
vagy ez is ott van egyértelműen?

ium8w94xp

Több féle ilyen van. Gyárilag van is benne ilyen plugin. Cahit Ates user készítette.  Zseblámpába gravíroztam vele. Igazából ő nyák maráshoz készítette, de most már digitalizálni is tud file-ba, szóval nagyon jó lett.

Messer

Ha d.u. 4-ig nem sikerül megoldani, hívj fel.
(privátban küldök számot) Addig "se látok, se hallok".

frob

rövidesen lesz mivel élesben játszani, úgy hogy nézegetem

A telszámot köszi, lehet nem ma hívlak, de ha voltál ilyen kedves biztos keresni foglak!