Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

gaben

Illetve Csaba,  bocsánat. [#vigyor]

dezsoe

Kicsit átverős, de kb. 20 éve ragadt rám, ezt használom mindenféle netes bejelentkezéshez. :)

dezsoe

Szia!

A frissítés egy érdekes téma. :)

Attól függ, hogy hogyan használod a programot, és mennyit módosítottál benne. Alapvetően a telepítő úgy van megírva, hogy ha a meglévő helyre telepíted, akkor a rendszer részeit lecseréli. Azt is, ami nem változott! Lehetőség van az "Alapértelmezett profilok és makrók felülírása (javasolt)" opció mellől kivenni a pipát, de nem az igazi megoldás. Innentől két szempont szerint kell a frissítést elvégezni, külön részletezem. (Ha nem módosítottál képernyőt, akkor 2. pontot kihagyhatod úgy, hogy van.)

1. Profil és parancsikon

Vannak a profilok, amikben a saját gépedhez adod meg a beállításokat. Mindenképpen érdemes saját profilt használni, nem az alapértelmezett (Default) profilt. A frissítés folyamán a telepítő csak és kizárólag az alapértelmezett profilt fogja felülírni, ha engeded. Tehát, ha saját profilod van, akkor annak a beállításaihoz nem fog a rendszer hozzányúlni. Ha eddig az alapértelmezett profilt használtad, akkor itt az ideje, hogy áttérj a saját profil használatára. Legyen a példa kedvéért az új profil neve "kisgep". File-névben lehet ékezetet használni, de nem érdemes, mert csak a baj van vele utána. Az átállást a legegyszerűbben úgy tudod megtenni, hogy az UCCNC Profiles mappájában a Default.pro file-t átmásolod kisgep.pro névre. Ezután létrehozol egy Macro_kisgep nevű mappát (ugyanaz legyen a "Macro_" után, mint a profil neve), amibe átmásolod a Macro_Default mappa tartalmát. Innentől a profilod készen van és biztonságban van a makróiddal együtt. Egy dolog maradt hátra: parancsikont kell hozzá csinálni. Fogod az asztalon az UCCNC ikont és csinálsz belőle egy másolatot (pl. jobbgombbal odébbhúzod, majd amikor elengeded az egeret, akkor a megjelenő helyi menüben a másolást választod. Ezután átnevezed, ahogy tetszik, pl.: "UCCNC kisgép". Az új ikonon jobb gomb, tulajdonságok, majd a "C:\UCCNC\UCCNC.exe" után teszel egy szóközt és beírod, hogy "/p kisgep", leokézod. Ez a fele kész. (Természetesen, ha nem a C:\UCCNC mappába van telepítve, akkor mást látsz, de a lényeg, hogy mögé írj. Ha a telepítési mappa neve szóközt is tartalmaz, akkor idézőjelben lesz az egész, annak úgy írd mögé a kapcsolót, hogy az idézőjel maradjon, ahol van, utána jön a szóköz, /p stb.)

A profilok használata azért is praktikus, mert egy PC-ről több gépet is tudsz hajtani, amiknek teljesen más beállításai lehetnek. Nekem pl. két gépem van (illetve másfél, mert a második csak épül) és összesen hat profilom. (Régi gép, új gép, ilyen teszt, olyan teszt, default stb.)

2. Képernyő

Ha a képernyőn is módosítottál, az nem jó hír. :) Ebben az új teszt verzióban elég sok dolog változott a képernyőn és a jövőben is bármikor várható hasonló.

Két lehetőséged van: vagy újra elvégzed a módosításokat a telepítés után, vagy másolatot készítesz a módosított képernyő leíróról (Screens\Defaultscreenset.ssf).

Ha áthelyeztél képelemeket, vagy újakat készítettél, akkor másold le az eredeti leírót (Defaultscreenset.ssf) pl. kisgep.ssf néven. A képernyő leíró file egy sima szöveges file, így megfelelő programmal (Total commander vagy "okos" szövegszerkesztő) össze tudod hasonlítani majd a frissítés után az alapértelmezettet (ami felülíródik frissítéskor) a tiéddel, és a módosításokat át tudod vezetni, ha nem akarod újra megcsinálni.

Ha most készítettél új képernyő leírót (pl. másolással), akkor szintén szövegszerkesztővel nyisd meg a profil file-t (pl. kisgep.pro) és a "mainscreenfilename=Defaultscreenset" sort módosítsd az új leírónak megfelelően. A név végére ne írd oda a .ssf kiterjesztést!

Még macerásabb, ha az alapértelmezett képekben módosítottál (Flashscreen\BMP\Defaultscreenset\*.png). A képek módosítását nem javaslom: érdemes lemásolni és úgy módosítani. Az eredeti képeket ugyanis a frissítés fejbe fogja vágni, míg a telepítőkészletben nem szereplő képeket békén hagyja. (Nekem az vált be, hogy a saját képeimet _ (aláhúzás) karakterrel kezdem, így nem kell keresgetni, ábécé szerint egy kupacban vannak.)

Nagy vonalakban ennyit kell tudni a frissítésről. Kicsit sok a macera, de ha egyszer előkészítetted a fentiek alapján, akkor a jövőben már egyszerűbb a dolgod, hiszen a másolgatást és parancsikon készítést már nem kell újra elvégezned, csak a változásokat kell követned.

gaben

Szia Csaba,

Szuper, nagyon köszi. [#wave]

kaqkk007

Köszi a precíz pontos leírást  már én is frissítettem és nem szálltak el a beállítások , a hozzászólásodnak köszönhetően .

ium8w94xp

Szia Balázs.

Az új verzióban valamiért nem működik rendesen az M31 digitalizálás. Cahit autoleveler pluginje a 37-es verziótokkal rendben megy, de a 38-ba a digitalizált file minden x y z adata 0-át vesz fel. Cahit is jelezte, hogy nálatok lehet a gond.

Köszi.

dezsoe

Szia, Zsolt!

Úgy tűnik hogy nem is az M31, hanem a G31 végrehajtásába került homokszem.

Neked melyik vezérlőd van?

ium8w94xp

ium8w94xp

De az uc300eth se csinálja meg.

dezsoe

Igen, én 100-zal és 400-zal néztem. Az legalább jó hír, hogy nem verziófüggő.

ium8w94xp

A sok fejlesztésbe eddig csak a visszaesést tapasztaltam ;)

dezsoe

Nem hiszem, hogy komoly hiba lenne, másrészről pedig ez egy teszt verzió: arra való, hogy az ilyen hibák kiderüljenek. :)

zt2c4wh9

Az 1.2038-as teszt verzióban valóban nem működik a probe koordináta regisztrációja, mindig 0 értéket ad vissza. Ezt javítani fogjuk.

A teszt verziók csak annak szólnak, akik tesztelni szeretnék, ill. segíteni szeretnék a fejlesztést azzal, hogy visszajelzést adnak nekünk.
A teszt verziókat kizárólag a saját fórumunkon, illetve ezen a fórumon tesszük közzé, a weboldalunkon nem!
Aki üzemszerűen kívánja használni a szoftvert annak nem javasoljuk a teszt verziók használatát, mivel ezek gyakran még nem kiforrottak és tartalmazhatnak hibákat.

ium8w94xp

Oké...értem. csak azt gondoltam, a meglévő jó dolgok nem változnak negatív irányba.

ANTAL GÁBOR

A számítástechnika ( programozás )  olyan mint a kabaréban az orvos és a beteg . A beteg elmegy hogy viszket a háta mire kap egy gyógyszert amitől megy a hasa amire megint egyet amitől meleggé válik, aztán izzad stb  stb. A végén újra viszket a háta  de abba már beletörődik [#vigyor4][#vigyor4]  Gondolom láttad már ....