Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

2dbfy8y

Nem akarok belekotyogni,mert mi a heidenhain vezérlőt nem g kódban, hanem iso code-ban programozozzuk.
Szerintem ez az alap 2 sor ugyanaz, mint nálunk a block forma.
De a heidenhain azért nem uccnc. Szerintem egy NCT, vagy fanucra jobban hasonlít.

x336u7c0

Sziasztok!

Tud valaki abban segíteni, hogy az UCCNC-ben ha készítek egy új gombot, akkor ahhoz hogyan lehet makrót kapcsolni, ami a gomb megnyomásakor fut le?

dezsoe

Szia!
Ha a makrót M20000.txt-től M20999.txt-ig nevezed el, akkor a gomb buttonnumber mezőjébe ezt a számot (csak a számot) írod és kész.

x336u7c0

Szia!
Nagyon szépen köszönöm! Tényleg tök egyszerű, de így leírva sehol nem találtam meg! :)

dezsoe

Na. Majdnem megfogtál, de tudtam, hogy valahol láttam leírva. :) A programon belül, a HELP/SUPPORTED M-CODES ablakban, a legvégén. Innen rögtön az is kiderül, hogy rosszul írtam, mert nem 20999-ig, hanem 21999-ig tart a gombokhoz rendelhető makrók számozása. :)

x336u7c0

Jogos! Ott a pont! Ez teljesen elkerülte a figyelmemet... a külső PDF-es leírásokat böngésztem nagy bőszen, persze az is lehet, hogy ott is ott van valahol. :) Még egyszer köszi! :)

dezsoe

Nincs mit. Itt van egy angol nyelvű doksi, ez még segíthet. (Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy miért is emlékeztem 20000-20999-re: az 1.2021 verzióval bezárólag így volt, csak az 1.2022-től bővült 21999-ig.)

x336u7c0

Azért érdekesek ezek a korlátok. Gondolom valakinek kevés volt az 1000 makró lehetőség, ezért kellett az új verzióban még ezerrel kibővíteni. :) Én az 1000-be biztosan beleférek :D

dezsoe

Elfogyhat az. :) Van pl. egy ilyen képernyő, ez jó párat elhasznál csak a felülethez. :)

morfeus

Rendben,de akkor te letudod írni,hogy szerinted mi az a négy sor amit minden G-kódos programnak tartalmaznia kell(mármint a kezdő sorokra gondolok)?!

dezsoe

A helyzet az, hogy nincs olyan, hogy kell. Olyan van csak, hogy érdemes. Amiket felsoroltam, azok közül választhatod azokat, amire szerinted szükség van ahhoz, hogy nehogy véletlenül kárt tegyél magadban, a gépben vagy a munkadarabban. (Illetve ha valamelyik nem úgy jó, akkor megadhatsz a megfelelő, ugyanarra vonatkozó, de másik beállítást, pl. G64 helyett G61.1-et stb.) Amit abból a listából kihagytam, az az F és S alapbeállítás.

Azt, hogy melyiket érdemes megadni, azt a géphasználatod és az esetleg CAM vagy akármilyen más programmal generált kódok alapján tudod kitalálni. Mondok példát, úgy egyszerűbb. Én sem kézzel, sem generált kóddal soha nem hagyom el a G17 síkot, ezért nem tartom fontosnak, hogy minden kód elején ott legyen a G17. Másik példa: mivel a főorsóm szabályozása kimerül a ki- és bekapcsolással, nem érzem szükségét, hogy mondjuk egy S1000 alapértéket megadjak.

Egy szó, mint száz: azokat az alapbeállításokat érdemes megadnod, amiket váltogatni szoktál és gondot okozhat, ha egy előző munkából ott marad egy másik beállítás.

dezsoe

Sziasztok!

Megjelent az UCCNC 1.2038-as tesztverziója.

Innen tölthető le.

Javítások és változások:

- Új: G50/G51 skálázás
- Új: G68/G69 koordináta rendszer forgatás
- Új: hátra lévő távolság, distance to go (DTG) DRO-k
- Új indulóképernyő
- Indítás 10-40%-kal gyorsabb (PC sebességtől függően)
- Képernyő szerkesztő módban a PageUp/PageDown (objektum előtérbe/háttérbe mozgatása) fordítva volt, javítva
- FRO/SRO csúszka kiértékelési hiba miatt 0-ra állt, ha a DRO érték megváltozott, javítva
- Új: Feedrate és Spindle speed overriden DRO-k, azaz FRO és SRO által módosított értékek kijelzése
- Új: g-kód újratöltés gomb
- Új: parancssori /d kapcsoló: program indítása demó módban (akkor is, ha van elérhető vezérlő)
- Új: szerszámpálya határának kijelzése kikapcsolható
- Új: g-kód szerkesztőben egér jobb gomb Cut, Copy, Paste stb. helyi menü
- Az OUTPUT TRIGGER beállításoknál a Set megnyomásakor a listában a 4-es port kétszer szerepelt, javítva
- Szerszámpálya megjelenítőben nagyon kicsi teljes körök néha nem jelentek meg egyáltalán, javítva
- Fúróciklusoknál ha az R visszaemelés meg van adva, akkor odáig nem gyorsjáratban mozgott, javítva
- Windows 10 márciusi kumulatív update és Creators Update OpenGL kezelési hibája miatt a program egyes PC-ken használhatatlanul lassú volt, javítva
- Új: TCP (szerszám középpont) követési mód a szerszámpálya megjelenítőben
- Az FRO néha megakadt a Stop gomb nyomása után. A hiba új mozgás kiadása után automatikusan megszűnt, csak álló helyzetben fordult elő, ezért nem jelentett komoly problémát. Javítva
- Ha az FRO 100% felett volt, akkor körív mozgás (G2/G3) deformálódhatott, ha túl magas volt az egyik tengely sebessége és eltérő volt az X és Y sebesség beállítása, javítva
- Az UCCNC üzenet ablakok fejlécében "Message" javítva "UCCNC message"-re, hogy a felhasználó minden esetben tudja, hogy ez az UCCNC rendszer üzenet ablaka
- UC300USB 2. probe bemeneten nem működött az alacsony szint, javítva
- Az Ismoving mozgás megszűnésre várakozás hiányzott a makró fordító kód végéről, ez okozhatott olyan problémát, hogy a mozgás végkoordinátája hibásan lett regisztrálva exec.Code utasításoknál, és emiatt a következő exec.Code utasítás előfordulhatott, hogy visszamozgatta az előzőleg mozgatott, de az új exec.Code utasításban nem mozgatott tengelyeket az előzőleg kiadott mozgás előtti koordinátákra. Javítva
- Softlimit kezelés szétválasztva g-kód elő-ellenőrzésre és mozgás közbeni ellenőrzésre
- Új: Apply és Save Settings védelem, hogy ne lehessen gombokat megnyomni vagy DRO-kat átírni, amíg a művelet tart
- Visual Basic plugin mintaprogram és sablon frissítése

gaben

Szia Dezső,

a már telepített programot csak úgy lehet frissíteni, hogy újratelepítem?

köszi, Gábor

svejk

Nagyon jó!

Talán minden ki van javítva amit pár hete hiányoltunk morogtunk. [#worship]